Sådan passer du din Beaucarnea Guatemalensis & Beaucarnea Recurvata

Skrevet af: Stine Bøllingtoft

|

|

Tid til at læse 7 min

En lille og en stor beaucarnea Guatemalensis Recurvata i kokospotte og kokos potteskjuler

''Leder du efter en super nem stueplante med et virkelig karakteristisk udseende? De lyselskende Beaucarnea guatemalensis og Beaucarnea recurvata, mere kendt som elefantfod eller rød hestehalepalme, er fantastiske valg på grund af deres løgformede base og livlige, opadgående tynde blade, som fint bøjer sig nedad. Disse planter tilføjer ikke kun en skør og skøn atmosfære til hjemmet, men de er også ret nemme at dyrke. Det er sukkulenter hjemmehørende i Guatemala og dele af Mexico, hvilket forklarer, hvorfor de trives under varme, tørre forhold.''

Historien om Beaucarnea Recurvata

I 1800-tallet bragte plantejægere, planten Beaucarnea Recurvata til Europa for botanisk forskning og udvikling. Dengang var planten blot endnu et vildt træ i Mexico. Dens popularitet som prydplante, voksede i europa i slutningen af 1800-tallet og er den dag idag, stadig populær i USA. Desværre er denne art i sit naturlige miljø i øjeblikket udpeget som truet, og den kan kun findes vildtvoksende i Veracruz i det østlige Mexico.

 

Beaucarnea er en form for palme, der også kaldes hestehale-palme, Ligesom sin slægtning Beaucarnea guatemalensis, er Beaucarnea recurvata en langsomtvoksende sukkulent, der kan nå en højde på op til 2,5 meter. Beaucarnea recurvata er en populær indendørs plante, da den kræver minimal vedligeholdelse og kan trives hvor end du vælger at placere den. Den er også en god valgmulighed for dem, der har problemer med at huske at vande regelmæssigt, da den kan klare sig i længere perioder uden vand. Beaucarnea recurvata er også kendt for sine luftrensende egenskaber og er blevet brugt i årtier til at rense luften i indeklimaet.

Historien om Beaucarnea Guatemalensis

Beaucarnea guatemalensis, også kendt som den guatemalanske elefantfod, er en interessant og dekorativ plante, der er hjemmehørende i Guatemala og nogle dele af Mexico. Dens oprindelse kan spores tilbage til tørre, kalkholdige områder i disse lande, hvor det har tilpasset sig at overleve tørke ved at opbevare vand i sin karakteristiske, løgformede base.

Historien om Beaucarnea Guatemalensis

Beaucarnea guatemalensis og Beaucarnea recurvata har visse ligheder i deres udseende, men de har også nogle karakteristiske forskelle:

 

Beaucarnea guatemalensis:

Beaucarnea guatemalensis har en mere afrundet og kortere stammelignende base sammenlignet med Beaucarnea recurvata. Denne base fungerer også som et vandlagringsorgan.

Bladene på Beaucarnea guatemalensis er generelt tyndere, og deres grønne farve kan være lysere end Beaucarnea recurvata. De har en mere opadgående vækstretning og bøjer sig ikke så meget nedad som Beaucarnea recurvata.

 

Beaucarnea recurvata:

Beaucarnea recurvata har en større og mere langstrakt stammelignende base, der ligner en elefants fod, hvilket giver den et særpræget udseende.

Bladene på Beaucarnea recurvata er længere, bredere og mørkere grønne sammenlignet med Beaucarnea guatemalensis. De bøjer sig mere elegant nedad, hvilket skaber et hestehale-lignende udseende.

 

Selvom de to arter har nogle forskelle i udseende, deler de lignende plejebehov og er begge lette at dyrke som stueplanter. I de følgene kapitler, beskriver vi plejen for begge Beaucarnea planter.

Vanding

En stærk, svulmende, træagtig stilk vokser fra bunden af hestehalepalmen. Dette er et vandlagringsorgan, der kan hjælpe Beaucarnea i tørketider. Derfor forventer Beaucarnea også at der går længere tid mellem vandingerne. En fantastisk stueplante til dem, der vil have noget vedligeholdelsesvenligt. Vand to gange om måneden, og sørg for, at det er en grundig vanding. Hvis du undlader at vande Beaucarnea nogle gange, vil vandreserverne understøtte den; Men hvis du gør dette til en praksis, vil du have en plante som er overlevende fremfor en blomstrende plante. Hold den væk fra ekstremt tørre steder, såsom et sted nær en radiator. Hvis luftfugtigheden er rigtig lav, kan din plantes bladkanter og spidser blive brune.

Placering

Placering er en vigtig faktor for at holde din Beaucarnea Guatemalensis Recurvata sund og i vækst. Det er vigtigt at finde den helt rigtige placering, da for meget eller for lidt lys, varme eller luftcirkulation kan skade planten.

Her er nogle tips til placering af din Beaucarnea:

 

Vælg et sted med inddirekte lys: Beaucarnea trives bedst i et sted med inddirekte lys, så undgå at placere planten i direkte sollys. Planten kan dog tåle et let skyggefuldt sted.

 

Sørg for god luftcirkulation: Luftcirkulationen er vigtig for at holde din Beaucarnea sund. Åbn vinduer min 1 gang om dagen for at øge luftcirkulationen omkring din plante.

 

Med disse tips i tankerne, bør du være i stand til at vælge den helt rigtige placering for din Beaucarnea Guatemalensis Recurvata og få den til at trives. Husk at være tålmodig, da det kan tage lidt tid at finde den helt rigtige balance for din plante.

Temperatur

Med hensyn til temperaturkrav er hestehale palmen, i modsætning til de fleste stueplanter, næsten hårdfør og kan tåle temperaturer mellem 8-30°C.

 

Hold Beaucarnea væk fra koldeste temperaturer: Beaucarnea "Gautemalensis" trives bedst ved stuetemperatur, så det er vigtigt at holde planten væk fra kolde temperaturer, den kan dog tåle ned til 8 grader men vil falme ved frost. Undgå for varme temperaturer: For varme temperaturer kan også skade planten og føre til, at den tørrer ud. Sørg for at placere planten et sted med god luftcirkulation og undgå at placere den i nærheden af varmekilder såsom foran radiatoren.

Gødning

Gødning er en vigtig faktor for at holde din Beaucarnea frisk og sund. Det er vigtigt at finde den helt rigtige gødning og gøde på den rette måde, da for meget eller for lidt gødning kan skade planten.

Her er nogle tips til gødning af din Beaucarnea "Gautemalensis":

 

Brug en balanceret gødning: Brug en balanceret flydende gødning, der indeholder et mix af makronæringsstoffer (Fosfor, kalium og nitrogen) og mikronæringsstoffer (Jern, kobber, mangan, molybdæn og zink). Dette vil hjælpe med at sikre, at Beaucarnea planten får de næringsstoffer, den har brug for.

 

Gød regelmæssigt: Gød din Beaucarnea et par gange om måneden i vækstsæsonen (Forår til efterår). Brug halvdelen af den anbefalede mængde gødning i vintermånederne, da planten ikke vokser så hurtigt på denne tid af året.

 

Undgå overskydende gødning: Det er vigtigt at undgå overskydende gødning, da dette kan skade planten. Følg anvisningerne på gødningspakken og gød kun i den anbefalede dosis.

 

Tjek pH-værdien i jorden: Det er en god idé at tjekke pH-værdien i jorden omkring din Beaucarnea fra tid til anden. Ideelt set bør pH-værdien være mellem 6,5 og 7,5. Hvis værdien er for lav eller for høj, kan du justere med en pH-justeringsmiddel.

Ompotning og beskæring

Hvis Beaucarnea har det godt, behøver du måske kun at ompotte den en gang om året. Genpot kun hvert 2. eller 3. år, hvis forholdene er dårlige, eller du ønsker at begrænse plantens størrelse. Når det er tid til at ompotte, kræves ingen særlig jord eller rådgivning. 


Beaucarnea blade kan blive helt op til en meter lange. Den første tanke er at tage saksen ud og klippe bladene til den passende længde, men beskæring resulterer i grimme brune pletter på bladene. Vi anbefaler blot at fjerne dårlige skud og nyde planten i alt dens pragt.

Udfordringer med Beaucarnea Guatemalensis Recurvata

Gule blade

Gule blade kan være et tegn på, at planten får for meget eller for lidt lys. Flyt planten et sted med inddirekte lys eller øg mængden af lys, hvis det er nødvendigt.

Brune spidser

Hvis planten har tørre- eller brune spidser på bladet, kan dette være et tegn på, at den mangler vand. Prøv at øge vandingsfrekvensen eller flyt planten et sted med højere luftfugtighed.

Rod råd

Hvis rødderne ser ud til at begynde at rådne, kan det være et tegn på, at planten får for meget vand. Prøv at vande planten lidt mindre for måske at kunne redde planten.

Skadedyr og sygdomme

Skadedyr såsom spindemider og edderkoppemider kan angribe planten og forhindre den i at vokse. Brug en passende insektmiddel eller prøv at øge luftcirkulationen for at bekæmpe skadedyr.

 

Spindemider: Spindemider er små skadedyr, der kan være svære at spotte med det blotte øje. De suger saften ud af planten, hvilket kan føre til, at bladene bliver gule og misdannede. Brug en passende insekticid eller prøv at øge luftcirkulationen for at bekæmpe spindemider.

 

Edderkoppemider: Edderkoppemider er også små skadedyr, der suger saften ud af planten. De kan være svære at spotte, da de ofte gemmer sig under bladene. Brug en passende insekticid eller prøv at øge luftcirkulationen for at bekæmpe edderkoppemider.

Hvordan kan jeg identificere og behandle spindemider på min Beaucarnea Guatemalensis Recurvata?

Spindemider er små skadedyr, der suger saften ud af planten, hvilket kan føre til, at bladene bliver gule og misdannede. De kan være svære at spotte med det blotte øje. Hvis du mistænker, at din Beaucarnea er angrebet af spindemider, kan du se efter fine, hvide spindelvæv på undersiden af bladene og langs stilkene. For at bekæmpe spindemider kan du bruge en passende insektmiddel eller prøve at øge luftcirkulationen omkring planten.

Hvad kan jeg gøre for at undgå, at Beaucarnea Guatemalensis Recurvata får rådne rødder?

Hvis rødderne på din Beaucarnea ser ud til at begynde at rådne, kan det være et tegn på, at planten får for meget vand. Prøv at vande planten lidt mindre for at undgå, at rødderne rådner.

Kan jeg placere min Beaucarnea Guatemalensis Recurvata i direkte sollys?

Ja, men du skal altid prøve at forstå din plantes signaler. Begynder planten pludselig at ændre form, feks at bladene får mørke pletter, kan det betyde at bladene er blevet solskoldet. Hvis planten udsættes for for meget sollys, kan dens blade blive brændt, og det kan skade planten. Så det er bedst at placere den et sted med indirekte lys eller et let skyggefuldt sted, hvis dette sker.

Hvordan kan jeg undgå, at Beaucarnea Guatemalensis Recurvata får brune blade?

Hvis luftfugtigheden omkring din Beaucarnea er for lav, kan bladkanter og spidser blive brune. For at undgå dette kan du øge luftfugtigheden omkring planten ved at spraye den med vand eller placere en luftfugter i nærheden.

Kan jeg dyrke Beaucarnea Guatemalensis Recurvata udendørs?

Det er ikke ideelt at dyrke Beaucarnea guatemalensis eller Beaucarnea recurvata udendørs i Danmark, da disse planter er hjemmehørende i tørre og varme klimaer. Danmarks klima er generelt tempereret med milde, våde vintre og kølige somre, hvilket ikke er ideelt for vækst og overlevelse af disse tropiske planter. Beaucarnea arter kræver masser af sollys og tåler ikke frost eller for våde forhold. De kan muligvis overleve udendørs i Danmark i sommermånederne, men det anbefales at tage dem ind om vinteren for at beskytte dem mod kulde og frost.