Sådan passer du din Schefflera (Nora og Luseana)

Skrevet af: Stine Bøllingtoft

|

|

Tid til at læse 7 min

nærbillede af schefflera plante med grønne sunde blade

‘’Med deres frodige, grønne blade og evne til at tilpasse sig forskellige forhold, er Schefflera Nora og Luseana en fryd for øjet og en gave til enhver planteelsker.''

Historien om Schefflera

Schefflera, også kendt som paraplytræ, er en slægt af planter inden for vedbendfamilien. De er hjemmehørende i Australien og Taiwan, men har fundet vej til hjem over hele verden på grund af deres skønhed og lette vedligeholdelse.

 

Schefflera Nora og Luseana er kultivarer af Heptapleurum Arboricola, en art inden for slægten Heptapleurum. Denne art blev først nævnt i 1916 af den japanske botanist Bunzō Hayata, men kultivatorerne Nora og Luseana blev først introduceret senere. 

 

Schefflera Nora og Luseana er kendt for deres store, glansfulde blade, der giver en frodig, tropisk følelse til ethvert rum. De er lette at passe og kan tilpasse sig en bred vifte af forhold, hvilket gør dem til et populært valg for både nye og erfarne planteelskere.

Vanding

Schefflera Nora og Luseana er tropiske planter, der elsker fugt, men de kan ikke lide at have våde rødder. Det betyder, at de har brug for en god mængde vand, men de kan ikke lide at sidde i vand. Overvanding kan føre til rodråd, som er en alvorlig sygdom, der kan dræbe din Schefflera.

 

For at vande din Schefflera korrekt, skal du vente, indtil de øverste 2-4 cm af jorden er tør, før du vander igen. Du skal som regel vande planten hver 7-10 dag. Når du vander, skal du sørge for at vande grundigt, så vandet løber ud af bunden af kokospotten. Dette sikrer, at vandet når hele rodsystemet. 

 

Efter vanding skal du lade overskydende vand dræne ud, og sørg for at tømme eventuelle opsamlingsbakker eller underskåle, så planten ikke sidder i vand. Hvis du har svært ved at finde ud af, hvornår din Schefflera har brug for vand, kan du prøve at stikke en finger i jorden. Hvis jorden føles tør 2-4 cm nede, er det tid til at vande. Hvis jorden stadig føles fugtig, kan du vente et par dage og tjekke igen.

Placering

Schefflera Nora og Luseana er planter, der elsker lys, men de kan ikke lide direkte sollys. Direkte sollys kan forårsage solskoldning, som viser sig som brune eller gule pletter på bladene. Derfor skal du placere din Schefflera et sted, hvor den får masser af indirekte lys. Et vindue mod øst eller vest er ofte et godt valg. 

 

Men hvad nu hvis du ikke har et vindue, der giver det rigtige lys? Fortvivl ikke! Schefflera Nora og Luseana er ret tilgivende, når det kommer til lysforhold. Selvom de foretrækker masser af lys, kan de også klare sig i lavere lysforhold. Så hvis du ikke har det perfekte vindue, kan du stadig dyrke en sund og glad Schefflera. 

 

Husk dog, at lys er mad for planter. Jo mindre lys din Schefflera får, jo langsommere vil den vokse. Hvis din Schefflera ikke får nok lys, vil du måske bemærke, at dens nye blade er mindre, og at den vokser langsommere. Hvis det sker, kan du prøve at flytte den til et lysere sted. 

 

Endelig er det vigtigt at huske, at Schefflera Nora og Luseana er tropiske planter, der elsker varme. De kan ikke lide at være for kolde, og de kan ikke lide træk. Så hold din Schefflera væk fra kolde vinduer om vinteren, og hold den væk fra aircondition og varmeapparater, der kan skabe træk.

Temperatur

Schefflera Nora og Luseana trives bedst i temperaturer mellem 15-30°C. De er tropiske planter, der elsker varme, men de kan ikke lide temperaturer, der er for kolde eller for varme. Hvis temperaturen falder under 15 grader, kan planten begynde at vise tegn på stress, som f.eks. gule blade. Omvendt kan temperaturer over 30 grader forårsage, at planten visner og mister blade.

 

Schefflera Nora og Luseana, ligesom mange andre planter, er følsomme over for pludselige temperaturændringer, fordi de er tilpasset til et stabilt, tropisk klima. I deres naturlige habitat oplever de sjældent hurtige temperaturændringer, så deres biologiske processer er ikke designet til at håndtere sådanne forhold. 

 

Planter er levende organismer, der har brug for stabilitet for at trives. Når temperaturen ændrer sig hurtigt, kan det forstyrre deres interne processer. For eksempel kan fotosyntese, processen hvor planter omdanner lysenergi til kemisk energi for at brødføde deres vækst, blive forstyrret ved pludselige temperaturændringer. Dette kan føre til reduceret vækst og i nogle tilfælde endda skade planten. 

 

Derudover kan pludselige temperaturændringer også forårsage fysisk stress på plantens væv. For eksempel kan varme få plantens celler til at ekspandere, mens kulde får dem til at trække sig sammen. Hvis disse ændringer sker for hurtigt, kan det skade plantens celler og forårsage symptomer som visne, brune pletter eller endda bladtab. 

 

Derfor er det vigtigt at forsøge at holde temperaturen omkring din Schefflera Nora eller Luseana så stabil som muligt, og undgå at placere dem i nærheden af varmeapparater eller aircondition, der kan forårsage hurtige temperaturændringer.

Gødning

Schefflera Nora og Luseana er hurtigt voksende planter, der har brug for masser af næringsstoffer for at støtte deres vækst. Derfor bør du gøde din Schefflera regelmæssigt med en allround plante gødning

 

Gødning bør anvendes hver anden uge i vækstsæsonen (forår og sommer) og en gang om måneden i hvileperioden (efterår og vinter). Følg altid anvisningerne på gødningspakken for at sikre, at du ikke overgøder din plante. Overgødning kan forårsage saltopbygning i jorden, hvilket kan skade plantens rødder.

Ompotning og beskæring

Hos Potteplanten.dk er vi stolte af at levere planter i kokospotter, et mere naturligt alternativ til  plastikpotter. Kokospotten er lavet af naturens egen gummi og kokosfibre, som er udvundet fra kokosnøddens ydre skal. Disse stærke fibre gør potten mere holdbar. 

 

Når din Schefflera Nora eller Luseana har vokset sig stor og stærk, og rødderne begynder at vokse ud af kokospotten, er det tid til at omplante den. Det fantastiske ved kokospotter er, at du ikke behøver at fjerne den gamle potte! Kokospotten er biologisk nedbrydelig og vil naturligt nedbrydes over tid, når den er begravet i jorden. Dette gør ompotning 100% lettere og betyder også mindre stress for planten, da rødderne ikke forstyrres under ompotningsprocessen. 

 

For at omplante din Schefflera, skal du blot vælge en større potteskjuler og fylde den med en passende jordblanding. Placer kokospotten direkte i den nye potteskjuler og fyld op med jord, så den er på niveau med resten af jorden. Vand grundigt for at hjælpe jorden med at slå sig ned omkring rødderne. 

 

Schefflera Nora og Luseana er hurtigt voksende planter, og for at holde dem i form og forhindre dem i at blive for store, kan du beskære dem efter behov. Brug en skarp, ren saks eller beskæringskniv for at undgå at skade planten og forhindre sygdomsspredning. Husk at beskære lige over et blad eller en knop for at fremme ny vækst.

Udfordringer med Schefflera

Gule blade

En af de mest almindelige udfordringer, du kan støde på med din Schefflera Nora eller Luseana, er gule blade. Dette kan være et tegn på overvanding. Når en plante får for meget vand, kan det forårsage, at rødderne bliver ophobet med vand og begynder at rådne. Dette kan forhindre planten i at optage de nødvendige næringsstoffer, hvilket kan føre til gule blade. 

 

For at løse dette problem, skal du tjekke jorden. Hvis den er våd eller fugtig, skal du lade den tørre ud, før du vander igen. Husk, at Schefflera Nora og Luseana foretrækker at tørre ud lidt mellem vandingerne.

Brune pletter

Brune blade kan være et tegn på for lav luftfugtighed. Schefflera Nora og Luseana kommer fra et tropisk klima, hvor luftfugtigheden er høj. Hvis luftfugtigheden i dit hjem er for lav, kan det forårsage, at bladene bliver brune og tørre. 

 

For at øge luftfugtigheden omkring din plante, kan du placere den på en bakke med vand og småsten. Vandet vil fordampe og øge luftfugtigheden omkring planten. Du kan også overveje at bruge en luftfugter, især i tørre vintermåneder.

Skadedyr og sygdomme

Schefflera Nora og Luseana kan også være modtagelige for skadedyr som bladlus og skjoldlus. Disse små insekter kan suge saften ud af plantens blade, hvilket kan forårsage misfarvning og vækstproblemer. 

 

Hvis du bemærker små, klæbrige pletter på bladene eller omkring planten, kan det være et tegn på skadedyrsangreb. Du kan behandle dette ved at sprøjte planten med en insekticid sæbe eller en opløsning af vand og mild opvaskesæbe. Husk at sprøjte alle dele af planten, inklusive undersiden af bladene.

Hvordan kan jeg formere min Schefflera?

Schefflera Nora og Luseana kan formere sig gennem stiklinger. For at gøre dette, skal du klippe en stilk med flere blade fra planten, dyppe snitfladen i rodhormon og plante den i en potte med frisk jord. Hold jorden fugtig, og din nye Schefflera plante skulle begynde at vokse rødder inden for et par uger.

Hvordan kan jeg få min Schefflera til at blomstre?

Schefflera Nora og Luseana blomstrer sjældent indendørs, da de har brug for specifikke lys- og temperaturforhold for at producere blomster. Hvis du virkelig ønsker at se din Schefflera blomstre, kan du prøve at give den mere lys og holde temperaturen konstant omkring 21°C. Men husk, at blomstring ikke er nødvendig for plantens sundhed eller skønhed.

Hvor ofte skal jeg ompotte min Schefflera?

Schefflera Nora og Luseana vokser ret hurtigt, så de kan have brug for at blive ompottet hvert andet år. Hvis du bemærker, at din plante bliver for stor for sin potte, eller hvis rødderne begynder at vokse ud af kokospotten, er det tid til at ompotte. Husk, at du ved ompotning i en kokospotte ikke behøver at fjerne den gamle potte - du kan bare plante den direkte i den nye potte.

Hvordan kan jeg bekæmpe skadedyr på min Schefflera?

Hvis du bemærker skadedyr på din Schefflera Nora eller Luseana, kan du bekæmpe dem ved at sprøjte planten med en blanding af vand og mild sæbe. Du kan også bruge et insekticid specielt designet til indendørs planter. Husk at isolere den inficerede plante fra dine andre planter for at forhindre skadedyrene i at sprede sig.