Spring til indhold

Sådan passer du din sansevieria Fernwood

Sansevieria Fernwood

''Planter der visuelt er tiltalende, er konstant efterspurgte, især hvis du er en planteentusiast. Hvis du vil prøve en af de mest populære lige nu, så er Sansevieria Fernwood et glimrende valg. Sansevieria Fernwood er en grøn, rimelig hårdfør, flerårig sukkulent af Agavaceae-familien. Planten har en karakteristisk stilk med tigerstribermønstre i mørkegrøn, lysegrøn, gul og hvid. Alle Sansevieria Fernwoods blade, vokser fra et enkelt sted ved plantens base, som er moderplante kroppen. Bladene fortsætter med at vokse lodret, indtil de når et bestemt punkt. Sansevieria Fernwood vil give et iøjnefaldende visuelt indtryk i din plantesamling. Det vidunderlige ved disse planter er, at de filtrerer luften. Så at investere i denne plante vil aldrig være dumt.''

Historien om Sansevieria Fernwood

Sansevieria er fra Sydasien, Afrika og Madagaskar. Sansevieria Fernwood er en krydsning mellem Sansevieria Parva og Sansevieria Suffruticosa. Det blev skabt af Rogers Weld fra Fernwood Nursery i Californien.

En af Sansevieria Fernwood's familie medlemmer er Sansevieria Cylindrica, som også er at finde på shoppen. De har lange og cylinderformet "blade" som kan flettes. Det skønne ved Sansevieria Fernwood er at man kan pynte den med både ringe og sløjfer uden at beskadige den. 

I mange danske hjem er planten blevet særdeles populær, da den er modstandsdygtig og ikke kræver meget pleje.

Vanding

Sansevieria Fernwood er utrolig modstandsdygtig i forhold til tørke og kræver kun meget lidt vand. Vanding er kun påkrævet, når jorden er tør, hvilket er cirka en gang om måneden. Når du vander, skal du sørge for at fugte jorden i stedet for de tykke blade. Hvis vand hældes direkte på bladklyngerne i en længere periode, kan det forårsage råd. Selvom de er modstandsdygtige, er de ekstremt følsomme over for overvanding. Disse planter foretrækker at gå en dag eller to mere uden vand end at svømme i en vandbassin. Reducer mængden af vand du bruger, hvis jorddræningen til din Sansevieria Fernwood er dårlig. Før du vander din plante, skal du altid holde øje med jorden. Hvis jorden stadig er fugtig at røre ved, skal den have lov til at være i fred i et par dage, før jordens fugtighed testes igen.

Sansevieria Fernwood kræver ingen yderligere fugt. Den er mest tilfreds i tørre omgivelser. Høje fugtighedsniveauer kan forårsage rodråd eller svamp. Selvom den kan tolerere en lang række luftfugtighedsniveauer, er en typisk husholdningsfugtighed bedst for Sansevieria Fernwood.

Placering

Denne hårdføre lille plante, kan trives i næsten alle lysforhold. Sansevieria Fernwood kan stå i alt fra fuld sol til meget svagt lys. Hvis man har muligheden, ville lyst indirekte sollys være perfekt til planten. Så længe den har tid nok til at afklimatisere sig, kan planten også skifte mellem lyse og mørke steder. Den er også ligeglad med hvilken slags lys, den udsættes for og kan overleve i kunstigt lys. Dette gør den også til et perfekt valg for restauranter, kontorer og andre omgivelser med begrænset naturligt lys.

Temperatur

Sansevieria Fernwood foretrækker de varme temperaturer. Selvom den ikke er kræsen, kan den bedst lide at være i rum med en  temperatur mellem 15°C til 30°C.

Gødning

Når du gøder Sansevieria Fernwood, er der ingen grund til at gå ekstremt til værks. Ekstra næringsstoffer er kun nødvendige i de varmere måneder, og gødning bør undgåes i hele vinter- og efterårssæsonen. Dette er en let plante, der vil trives med et godt gødningsfrit hjem eller med lidt universalgødning. Sørg for ikke at overgøde den, da for meget gødning kan få bladende til at hænge.

Ompotning og beskæring

Når du vælger en potte til Sansevieria Fernwood, er en tungere potte at foretrække. ‘Raw’ serien er fordelagtig kompagnon til planten da de begge deler deres hver især toptunge karakter. Størrelsen på potten du bruger afhænger af, hvor stor du vil have din plante til at vokse, så vælg med omhyggelighed om den skal være stor og dyb eller lille og lav. Når du ompotter din plante, så sørg for at den har en del plads omkring sig. En for lille potte til din plante kan resultere i usunde blade og dårlig vækst.

Beskær kun dine Sansevieria Fernwoods blade når det er højest nødvendigt. Når spidserne af plantens blade bliver brune, skal de ikke rives- eller klippes af. Planten får let ar, og forsøg på at fjerne de brune spidser forårsager ofte mere skade end gavn. Brune spidser på din plante indikerer overdreven eller ujævn vanding. Blade der hænger eller falder, bør klippes i stedet for at lægges op igen, fordi de muligvis er blevet beskadiget. Hvis du skal beskære døde blade eller dele af bladet, kan det gøres cirka 1 cm lige under den døde del.


Udfordringer med Sansevieria Fernwood

Trist plante

Disse planter er ikke kun kendte for deres bemærkelsesværdige udseende, men også for deres utrolige vedholdenhed. Sansevieria Fernwood er relativt fri for problemer som infektioner og insekter.

Overvanding er det typiske problem med denne plante. Våd og tyk jord er plantens dødbringende fjende. At holde deres blade rene og støvfrie forhindrer spindemider og mellus i at samle sig på din plante.

Når du rengør din plante, skal du dog undgå at bruge kemikalier eller rengøringsmidler. Brug af bladskinnende produkter, såsom bladglans, kan skade din plante og skabe en misfarvning på planten. En simpel fugtig klud anbefales til rengøring og vil være nok. Ved at holde din plantes blade rene kan den absorbere mere sollys.


Skadedyr og sygdomme

Rustsvampe, Bladplet, botrytis er blandt de svampesygdomme der kan påvirke planten. En række forskellige skadedyr kan også angribe planten. Kig efter disse insekter på undersiden af bladene og behandl dem med dit fortrukne valg indenfor bekæmpelsesmiddel. Mellus, trips, spindemider og skjoldlus er de mest udbredte skadedyr som rammer Sansevieria Fernwood planten.


Planten skal holdes væk fra børn og de firbenede venner, da plantens saft, kan forårsage mavepine og opkast i tilfælde af kontakt med munden. Deres spidse "blade" er ikke giftige, så man kan uden tøven røre bladende. Hvis et blad knækkes af, vil den danne en brun spids som let kan nippes af, når den er tør.

Hurtig Shopping