Spring til indhold

Sådan passer du din Sansevieria Cylindrica (Straight & Braid)

Sansevieria straight og braid

''Slægten Sansevieria er kendt for sin hårdførhed, lave lyskrav og lette vedligeholdelse, og Sansevieria Cylindrica er ingen undtagelse. Dette kombineret med plantens dekorative og spidse udseende, gør den til et fremragende valg for både nybegyndere og garvede stueplanteejere! Denne Sansevieria Cylindrica har det bedst i et tørt og solrigt miljø, men er meget fleksibel. Det er samtidig en plante der vokser meget langsomt, som gør den ideel til et kontor eller for dem som ønsker en plante som beholder formen og størrelsen. Sansevieria Cylindrica kan fåes i ‘Straight’ og ‘Braid’

Hvorfor er ‘Braid’ planten flettet? Sansevieria Cylindrica vokser normalt i lige linje fra jorden, men den tilbydes ofte som en flettet plante. Ønsker man ikke at den skal være flettet, er Sansevieria Cylindrica ‘Straight’ lige noget for dig! Udgaven ‘Braid’ kommer i den flettet udgave som mange mennesker elsker, grundet det dekorative udtryk. At flette denne form for plante, gør ingen skade på planten, men den nærmest garantere et velfornøjet smil på de flestes læber.''

Historien om Sansevieria Cylindrica

Planten bliver også kaldt for African spear, som på dansk er; Den afrikanske spydplante. Dette navn har den fået, da den er fra Angola som en er republik i det sydlige afrika. Her vokser Sansevieria Cylindrica vildt op med de fineste cylindriske spyd. Planten har gjort sig populær i hele verdenen på grund af dets hårdførhed og dekorative udseende. Især i danmark er populariteten vokset de sidste 2 år. 

Sansevieria Cylindrica har omtrent 70 familiemedlemmere i slægten Sansevieria, her kan blandt andet nævnes Sansevieria Fernwood, som også er at finde på shoppen. fælles for slægten er at de alle er meget hårdføre og kan tåle både skygge og lys, men deres udseende er forskelligt. Den mest kendte Sansevieria Dracena som har fået det danske navn 'svigermors skarpe tunge'. En fælles betegnelse for disse planter er Bajonet-planter, da de fleste Sansevieria planter enten har form som en bajonet, eller som en pil, hvorfra navnet African Spear kommer fra.

Vanding

Det fascinerende ved Sansevieria-planter er, at de let kan overleve en lang periode med tørke. Derfor bør du om sommeren kun vande den en gang om måneden, eller måske en gang hver anden uge. Om vinteren bør du dog kun vande den hver anden måned, for at undgå overvanding. Før du vander Sansevieria Cylindrica igen, skal du sørge for at jorden er helt tør. Men når du vander dem, skal du sørge for at vande jorden helt igennem! Mange mennesker tror, at fordi Sansevieria Cylindrica planter er sukkulenter, kræver de ikke meget vand når de vandes, dette er ikke tilfældet; snarere skal de være næsten helt gennemblødte, og så skal vandet forsigtigt dræne ud, ellers kan din Sansevieria Cylindrica få rodråd forårsaget af den for våde jord.

Placering

Hvis du dyrker Sansevieria Cylindrica udenfor, skal du sørge for, at den er i et godt skyggefuldt sted. Hvis du vil holde din Sansevieria Cylindrica indendørs, skal du sørge for, at den får masser af lys hele dagen. Dette er dog ikke et krav, da planten kan stå i selv den mørkeste afkrog. Det er absolut en af de nemmeste indendørs planter at passe.

Temperatur

Sansevieria cylindrica er en yderst nem plante som elsker varme, den optimale rumtemperatur er mellem 15°C til 30°C. som typisk er i de fleste danske hjem

Gødning

Sansevieria Cylindrica også kaldet African spear planten, kræver veldrænet jord og den må kun få gødning om foråret og sommeren, aldrig om vinteren. Du kan bruge organisk kaktusgødning til at give dine Sansevieria Cylindrica planter den ernæring, de har brug for. Hvis du vil have dine Sansevieria Cylindrica planter til at vokse hurtigere, skal du ydermere bruge en gødning med lavt nitrogenindhold.

Ompotning og beskæring

Denne plante kan ompottes en gang om året. Det bør du gøre i starten af foråret, men hvis du gør det midt på foråret, sker der ikke noget med din plante. Du skal også være opmærksom på, at når din plante først begynder at vokse, har den potentialet til at knække potten, som den er anbragt i. Hvis dette sker for dig, skal du sørge for at ompotte dem med det samme, fordi det betyder, at jordstænglerne er vokset meget og er vokset ud af deres potte.

Udfordringer med Sansevieria Cylindrica

Trist plante

African spear planten som på dansk er den Afrikanske spydplante, er relativ fri for problemer med svampeangreb og insekter.

Overvanding er det mest typiske problem med denne plante. Hvis der er noget som kan dræbe planten, så er det en alt for våd jord. Hvis planten vandes korrekt, bladene renses og holdes støvfrie, kan planten stort set ikke dø.

Når Sansevieria Cylindrica skal rengøres for at forhindrer spindemider og mellus i at samle sig på planten, skal de ske med en fugtig klud. Brug af kemikalier, rengøringsmidler eller bladglans kan skade planten, som også kan udvikle en rust farve på de tykke blade. Når planten er ren, vil den kunne absorbere mere sollys, så den om natten kan frigive ren co2 som kan gøre din nattesøvn bedre.

Flette planten selv

Når Sansevieria Cylindrica 'straight' er lille, kan man flette "bladende", nøjagtig på samme måde som man fletter hår. De vil vokse sig større og beholde sin form. Hvis planten er et par år gamle, kan det være lidt svære at flette planten, men ikke helt umuligt. Det bedste råd, vil her være at være skånsom, for at undgå at knække planten. Når planten er flettet, skal den bindes med en sløjfe, som både er praktisk og dekorativt.

Plantens rødder kan let tages op af jorden og sættes i andre planters jord eller i en smuk dekorativ dekoration. blot man husker at vande planten tæt på roden.

Skadedyr og sygdomme

De mest udbredte Sansevieria Cylindrica -angribere er bladlus, vinsnudebiller og mellus. Undersøg din plante regelmæssigt og fjern insekter med et insektmiddel, så snart du ser dem. Sukkulenter som er dyrket indendørs i et godt miljø er mindre tilbøjelige til at have skadedyrsangreb end sukkulenter dyrket udenfor.

Hurtig Shopping