Sådan passer du din Philodendron White Wizard

Skrevet af: Stine Bøllingtoft

|

|

Tid til at læse 6 min

Philodendron White Wizard med grønne og hvide blade

''Philodendron White Wizard er som en tryllekunstner i dit hjem, der med sine strålende hvide blade kan forvandle ethvert rum til et magisk sted. Denne guide vil hjælpe dig med at forstå denne fantastiske plante bedre og lære dig, hvordan du kan få den til at trives. Se vores philodendron kollektion her''

Historien om Philodendron White Wizard

Philodendron White Wizard, videnskabeligt kendt som Philodendron Erubescens, er en eksotisk plante, der er kendt for sine store, glinsende hvide blade.


Philodendron White Wizard er en sjælden- og eksotisk plante, som er et medlem af den store Philodendron familie. Da den er forholdsvis ny og dermed sjælden, er den blevet utrolig eftertragtet. Den har smukke hjerteformede blade med kunstneriske hvide pletter. De karakteristiske hvide variationer på White Wizard Philodendron findes også på dens stilk, hvilket adskiller denne art fra andre, der ligner den. Derudover har de et meget veludviklet rodsystem. Disse White Wizard-planter kan også vokse luftrødder i meget fugtige miljøer. Philodendron White Wizard er desuden en enestående klatrer.


Philodendron White Wizard er en kultivar af Philodendron Erubescens, der stammer fra Colombia. Denne art blev opdaget i 1855 af de tyske botanikere Karl Koch og K. Augustin. Oprindelsen af White Wizard-kultivaren er dog ukendt.

 

I naturen vokser Philodendron Erubescens i de tropiske regnskove, hvor klimaet er varmt og fugtigt, og der er masser af skygge fra de højere træer. Dette er de forhold, som Philodendron White Wizard er tilpasset til, og det er derfor, vi skal forsøge at efterligne disse forhold i vores hjem for at få planten til at trives.

Vanding

Philodendron White Wizard er en plante, der elsker fugt, men det betyder ikke, at den skal drukne i vand. Faktisk kan for meget vand være skadeligt for planten, da det kan føre til rodråd, som er en svampesygdom, der kan dræbe planten. Så hvordan vander man en Philodendron White Wizard korrekt? 

 

Først og fremmest er det vigtigt at forstå, at vanding ikke kun handler om mængden af vand, men også om timingen. I de tropiske regnskove, hvor Philodendron White Wizard kommer fra, falder regnen ofte i korte, kraftige byger, efterfulgt af perioder med tørke. Dette betyder, at jorden omkring plantens rødder har tid til at tørre ud mellem vandingerne, hvilket forhindrer rodråd. 

 

Derfor skal du vande din Philodendron White Wizard, når de øverste 1-2 cm af jorden i potten er tørret ud. Dette kan være hver 7. dag- 14. dag, men det kan variere afhængigt af forholdene i dit hjem. Når du vander, skal du sørge for at vande grundigt, så vandet løber ud af bunden på din kokospotte. Dette sikrer at alle rødderne får vand.

Placering

Philodendron White Wizard er en skyggeelskende plante, men det betyder ikke, at den kan trives i total mørke. I de tropiske regnskove, hvor den kommer fra, vokser den under trækronerne, hvor den får masser af diffust lys, men er beskyttet mod direkte sollys. 

 

I dit hjem skal du derfor placere din Philodendron White Wizard i et område med masser af diffust lys, men uden direkte sollys. Dette kan være et vindue mod nord eller øst, eller et vindue mod syd eller vest, der er dækket af et gardin eller en persienne. Hvis planten får for meget direkte sollys, kan bladene blive brændt, og hvis den får for lidt lys, kan bladene blive blege og planten kan stoppe med at vokse.

Temperatur

Philodendron White Wizard er en tropisk plante, og den foretrækker derfor varme temperaturer. Den ideelle temperatur for denne plante er mellem 18-25 grader. Hvis temperaturen falder under 15 grader, kan planten begynde at vise tegn på stress, såsom gule eller visne blade. 

 

Men det er ikke kun temperaturen, der er vigtig. Philodendron White Wizard foretrækker også en høj luftfugtighed, som efterligner de fugtige forhold i de tropiske regnskove. Du kan øge luftfugtigheden omkring din plante ved at placere den på en bakke med fugtige sten, ved at sprøjte bladene med vand, eller ved at bruge en luftfugter.

Gødning

Philodendron White Wizard er en hurtigt voksende plante, og den har brug for masser af næringsstoffer for at understøtte denne vækst. Derfor er det vigtigt at gøde planten regelmæssigt. 

 

Men hvad er gødning, og hvorfor er det vigtigt? Gødning er i bund og grund mad til planter. Det indeholder de næringsstoffer, som planter har brug for for at vokse og blomstre. Nogle af de vigtigste næringsstoffer for planter er kvælstof, fosfor og kalium, som ofte er angivet som N-P-K på gødningspakker. 

 

Philodendron White Wizard foretrækker en gødning med en høj koncentration af kvælstof, som hjælper med at fremme bladvækst. Du skal gøde planten hver anden uge i vækstsæsonen (forår og sommer) og en gang om måneden i hvileperioden (efterår og vinter).

Ompotning og beskæring

Philodendron White Wizard er en hurtigt voksende plante, og den kan hurtigt blive for stor for sin potte. Derfor er det vigtigt at ompotte planten hvert andet år, eller når du bemærker, at rødderne begynder at fylde meget i potten. 

 

Når du ompotter din Philodendron White Wizard, skal du ikke finde en ny potte, men blot placere kokospotten i en ny potteskjuler, der er 2-5 cm større i diameter end den nuværende potteskjuler. Du skal også bruge en pottejord, der er rig på organisk materiale og har god dræning, for at forhindre vandophobning. Plaver jorden rundt om potten og kokospotten vil her nedbrydes med tiden.

 

Beskæring er også en vigtig del af plejen af en Philodendron White Wizard. Ved at beskære planten kan du kontrollere dens størrelse og form, og du kan fjerne døde eller beskadigede blade, som kan være grimme og potentielt huse skadedyr eller sygdomme. For at beskære din Philodendron White Wizard skal du blot bruge en ren, skarp saks eller beskæresaks til at fjerne eventuelle døde eller beskadigede blade. Sørg for at lave rene snit for at undgå at skade planten.

Udfordringer med Philodendron White Wizard

Gule blade

Gule blade kan være et tegn på overvanding. Husk, at Philodendron White Wizard foretrækker at jorden tørrer ud mellem vandingerne. Hvis du bemærker, at bladene bliver gule, skal du tjekke jorden. Hvis den er våd, skal du lade den tørre ud, før du vander igen.

Brune bladspidser

Brune bladspidser kan være et tegn på lav luftfugtighed. Husk, at Philodendron White Wizard kommer fra de tropiske regnskove, hvor luftfugtigheden er høj. Du kan øge luftfugtigheden omkring din plante ved at placere den på en bakke med fugtige sten, ved at sprøjte bladene med vand, eller ved at bruge en luftfugter.

Langsom vækst

Langsom vækst kan være et tegn på utilstrækkelig lys eller næringsstoffer. Husk, at Philodendron White Wizard har brug for masser af diffust lys, men ikke direkte sollys. Hvis din plante vokser langsomt, kan du prøve at flytte den til et lysere sted. Du kan også prøve at gøde planten for at give den de næringsstoffer, den har brug for.

Skadedyr og sygdomme

Som alle planter kan Philodendron White Wizard være modtagelig for skadedyr som bladlus, mider og skala insekter. Disse skadedyr kan skade bladene og stilkene på planten, hvilket fører til en nedgang i væksten- og sundheden. Hvis du bemærker tegn på skadedyr, skal du behandle planten med et passende insektmiddel eller bruge en blanding af vand og mild sæbe til at sprøjte planten med.

Hvor ofte skal jeg vande min Philodendron White Wizard?

Du skal vande din Philodendron White Wizard, når de øverste 1-2 cm af jorden i potten er tørret ud. Dette kan være hver 7. dag, men det kan variere afhængigt af forholdene i dit hjem.

Hvor skal jeg placere min Philodendron White Wizard?

Du skal placere din Philodendron White Wizard i et område med masser af diffust lys, men uden direkte sollys. Dette kan være et vindue mod nord eller øst, eller et vindue mod syd eller vest, der er dækket af et gardin eller en persienne.

Hvordan gøder jeg min Philodendron White Wizard?

Du skal gøde din Philodendron White Wizard hver anden uge i vækstsæsonen (forår og sommer) og en gang om måneden i hvileperioden (efterår og vinter). Brug en gødning med en høj koncentration af kvælstof for at fremme bladvækst.

Hvad skal jeg gøre, hvis min Philodendron White Wizard vokser langsomt?

Langsom vækst kan være et tegn på utilstrækkelig lys eller næringsstoffer. Hvis din plante vokser langsomt, kan du prøve at flytte den til et lysere sted. Du kan også prøve at gøde planten for at give den de næringsstoffer, den har brug for.