Sådan passer du din Philodendron Rojo Congo

Skrevet af: Stine Bøllingtoft

|

|

Tid til at læse 6 min

Philodendron rojo congo i en hvid potteskjuler med træbund i en stue.

''Philodendron Rojo Congo er en nyere hybridphilodendron, der som stueplante er vokset i popularitet i løbet af de sidste 20 år. De frodige grønne blade og levende røde stængler fra Philodendron Rojo Congo giver et storslået syn, hvor end du placerer denne tropiske perle. Desuden gør dens lille størrelse den fremragende til selv små rum. At dyrke Philodendron Rojo Congo er ret nemt og enkelt, selv for uerfarne plante ejere. Derudover er planten et sikkert valg til dit hus, fordi de effektivt renser luften for skadelige luftbårne toksiner. Se vores philodendron kollektion her''

Historien om Philodendron Rojo Congo

Philodendron er fra Amerikas tropiske regnskove, hvor de har udviklet sig og blevet til forskellige arter fra slægten Philodendron. En af disse arter er Philodendron Rojo Congo, hvis forældre stammer fra Central- og Sydamerika. Men planten selv, er de sidste tre årtier blevet udviklet i det solrige Florida.

Vanding

Ved vanding af Philodendron Rojo Congo, skal jorden holdes jævn fugtig, men aldrig våd. I plantens naturlige habitat i regnskovene, drænes jorden hurtigt for vand,  rødder bliver dermed aldrig begravet i vand. Derfor skal Philodendron Rojo Congo som stueplante, have samme vilkår, så når de øverste to centimeter af jorden er tørret ud, som normalt sker hver anden uge, vandes planten. Man kan vælge at bruge sin finger eller en tør pind for at finde ud af om jorden er tør. Hvis fingeren eller pinden bliver meget våd og beskidt, skal man vente min. 24 timer før man tester den igen. Er der kun en smule snavs på fingeren eller pinden, kan det antyde at planten har brug for vand.

Denne Philodendron Rojo Congo fugtighedskrav er moderat høje. Selvom 60 % eller mere luftfugtighed er bedst for Philodendron Rojo Congo, kan du typisk slippe afsted med 40 %. Men hvis du bemærker brune spidser eller kanter på bladene på din Plante, er det tid til at finde en strategi til at øge fugtigheden for din tropiske plante. Bestøvning er ineffektivt, da det kun giver en forbigående fugtighed som kan fremme sygdom. Det ville være langt bedre at placere  en luftfugter tæt på planten, og for at hjælpe alle dine tropiske planter med at trives, men dette er ikke et ultimativt krav for planten.

Placering

Philodendron Rojo Congo voksede måske ikke i den tropiske regnskov, men den fik sit lysbehov fra sine forfædre som voksede vildt op i det fugtrige habitat. Denne plante kræver lys men indirekte lys, som kan opnåes ved at placere planten foran et vindue med gardiner, hvor solens stråler bliver dæmpet ned. Professionelt plante lys er sjældent nødvendigt for at give tilstrækkeligt lys til din Philodendron Rojo congo. Et nord- eller østvindue vil være tilstrækkeligt, hvorimod et syd- eller vestvendt rum bør undgås, fordi direkte sollys kan forårsage betydelige skader på bladene.

Temperatur

Temperaturen i området hvor Philodendron Rojo Congo står, skal være mellem 15-30°C. Mens 15°C er acceptabelt for Rojo Congo, fremmer højere temperaturer hurtigere udvikling og større blade. Hvis Philodendron Rojo Congo udsættes for temperature under 13°C, vil planten gå i dvale og visne. Det er derfor en god idé at holde den væk fra træk og kolde vinduer.

Gødning

Hvis du ikke bruger en jordblanding som allerede indeholder næring, kan det være en god idé at bruge gødning. Den bedste gødning er den flydende. Fortynd det til halvdelen af den foreslåede styrke og påfør det en gang om måneden umiddelbart efter vanding. Hæld det jævnt over jorden for at sikre at jorden kan absorbere det. Gør dette månedligt i når Philodendron Rojo Congo er i den aktive vækstsæson om foråret og sommeren, og stop derefter i dens hvilende fase som er om efteråret og vinteren.

Ompotning og beskæring

Philodendron Rojo Congo ompotning bør foretages en gang om året i de næste 5 år, eller indtil planten når sin fulde størrelse. For at afgøre hvornår det er tid, skal du kigge efter rødder der spirer ud af kokospotten. Herefter bør du ompotte Philodendron Rojo Congo hvert år for at forny pottejorden. Når du skifter til en større pottestørrelse, skal du højst hæve den med 2-4 cm. da en for stor potte vil hæmme væksten af din plante. For at opveje plantens vægt, brug en kraftig keramik- eller lerkrukke.

Denne plante kræver næsten aldrig trimning. Denne hybrid er udviklet til at danne en naturlig flot form og forbliver kompakt og pæn, selv uden at du former den. De yderste blade vil  falde af helt naturligt og bør fjernes for at få din plante til at se sund og flot ud.

Udfordringer med Philodendron Rojo Congo

Falmende blade

Hvis din plantes blade falmer kan det betyde at din Philodendron Rojo Congo ikke får nok lys. Flyt det til et lysere sted og fjern de blade som er falmet, for at få en sund og god vækst igen.

Misfarvning og blade falder af

Udsættelse for kolde temperaturer forårsager både mørke pletter på bladene og kan resultere i at de falder af. Ungå dette ved at holde planten væk fra træk og kolde vinduer.

For meget sol vil brænde bladende og resultere i tørre og brune blade. Fjern de beskadiget blade og flyt den væk fra direkte sollys.

Skadedyr og sygdomme

Philodendron Rojo Congo kan være angrebet af: bladlus og spindemider. Tør de store blade af din Rojo Congo af en gang om måneden med en insektmiddel eller sæbe for at holde insekterne i skak. Dette holder din Philodendron Rojo Congo ren og insektfri.

 

Du kan muligvis undgå et svampe angreb, hvis du holder bladene tørre og jorden let fugtig. Hvis din Rojo Congo får en svampe- eller bakteriesygdom, skal du handle hurtigt for at redde planten og forhindre den i at sprede smitten til resten af dine indendørs planter.

 

Rodråd får bladene til at blive gule og svækker stilkene, mens de engang sunde rødder bliver sorte og stinkende. Fjern alle syge stykker og smid dem i skraldespanden. Genplant din Philodendron Rojo Congo i en ny potte med frisk jord.

Hvordan kan jeg afgøre, om min Philodendron Rojo Congo har brug for vand?

For at afgøre om din Philodendron Rojo Congo har brug for vand, kan du undersøge jorden ved at stikke en finger eller en tør pind ned i jorden, cirka 2 centimeter dybt. Hvis jorden føles tør, er det tid til at vande planten. Hvis jorden stadig føles fugtig eller våd, bør du vente lidt længere, indtil jorden er mere tør. Det er vigtigt at undgå at overvande din Philodendron Rojo Congo, da dette kan føre til at rødderne rådner og andre problemer.

Hvad er den optimale temperatur for Philodendron Rojo Congo?

Philodendron Rojo Congo trives bedst ved en temperatur mellem 15-30°C. Mens planten kan tolerere temperaturer så lave som 15°C, fremmer højere temperaturer hurtigere vækst og større blade. Hvis temperaturen falder under 13°C, kan Philodendron Rojo Congo gå i dvale og visne. Det er derfor en god idé at undgå at placere planten et sted med træk eller i nærheden af kolde vinduer.

Hvordan kan jeg undgå, at min Philodendron Rojo Congo får skadedyr?

Tør bladene af en gang om måneden med et insektmiddel eller sæbe for at holde insekterne væk. Det vigtigt at holde planten ren og støvfri, da skadedyr ofte trives i snavs og støv. Hold også bladene tørre for at undgå svampeangreb. For at undgå skadedyr på din Philodendron Rojo Congo, er det vigtigt at sørge for, at planten er sund og stærk, da skadedyr ofte angriber svage eller stressede planter.

Hvordan ved jeg, hvornår jeg skal omplante min Philodendron Rojo Congo?

Philodendron Rojo Congo kan vokse direkte i kokospotten, da den er lavet af naturlige materialer og er biologisk nedbrydelig. Dette betyder, at plantens rødder vil kunne ånde og trives bedre, hvilket kan føre til sundere vækst og mere robuste planter. Men når planten vokser større, anbefaler vi at plante den i en større potteskjuler for at give den mere plads til at vokse og udvikle sig.

Kan jeg bruge en luftfugter til at øge fugtigheden for min Philodendron Rojo Congo?

Ja, du kan bruge en luftfugter til at øge luftfugtigheden for din Philodendron Rojo Congo. Da denne plante kræver moderat høj luftfugtighed, kan en luftfugter være en god løsning, især hvis dit hjem har tendens til at være tørt om vinteren. En luftfugter kan hjælpe med at opretholde en jævn fugtighed i luften omkring din plante og forhindre, at dens blade tørrer ud eller får brune kanter. Placer luftfugteren tæt på din Philodendron Rojo Congo, men undgå direkte kontakt med planten eller overdreven fugtighed, som kan føre til svampeproblemer.