Sådan passer du din Philodendron Prince of orange

Skrevet af: Stine Bøllingtoft

|

|

Tid til at læse 7 min

Philodendron Prince of orange med orange blade og brun potteskjuler

‘’Philodendron Prince Of Orange er en sand konge i planteverdenen. Med sin storslåede farve og lette pleje, er det ikke underligt, at denne plante er en favorit blandt både nye og erfarne planteejere. Se vores philodendron kollektion her''

Historien om Philodendron Prince of Orange

Philodendron Prince Of Orange, videnskabeligt kendt som Philodendron Erubescens, er en del af Arum (Araceae) familien, der også inkluderer andre populære planter som monstera planter og ZZ plant. Denne plante er en kultivar, hvilket betyder, at den er blevet specifikt avlet for sine unikke egenskaber, i dette tilfælde dens smukke orange blade. 

 

Philodendron Erubescens, som Philodendron Prince Of Orange stammer fra, er oprindeligt fra Colombia og blev først opdaget i 1855 af de tyske botanikkere Karl Koch og K. Augustin. Siden da har mange forskellige kultivarer af denne plante, herunder Philodendron Prince Of Orange, fundet vej til hjem og haver over hele verdenen. 

 

Navnet "Philodendron" kommer fra de græske ord "philos" og "dendron", som betyder "træ-elskende". Dette navn er meget passende, da mange philodendron-arter er epifyter, hvilket betyder, at de vokser på andre planter eller træer i deres naturlige habitat. 

 

Philodendron Prince Of Orange er kendt for sine store, skinnende blade, der skifter farve fra en lys orange til en dyb grøn, som de modnes. Denne unikke farveændring giver planten dens kongelige navn og gør den til en sand stjerne i ethvert hjem.

Vanding

Som med de fleste planter i philodendron slægten, kræver Philodendron Prince Of Orange regelmæssig vanding, omkring hver 7. - 14. dag, men det er vigtigt at undgå overvanding. Overvanding kan føre til rodråd, en sygdom der kan være dødelig for planten. For at undgå dette, skal du sørge for, at jorden er godt drænet og kun vande planten, når de øverste par centimeter af jorden er tørre. 

 

Men hvorfor er dette vigtigt? Det har at gøre med, hvordan planterne fungerer. Rødderne af en plante er ikke kun der for at holde den på plads. De er også ansvarlige for at optage vand og næringsstoffer fra jorden. Hvis jorden er for våd, kan rødderne ikke "ånde", og de kan begynde at rådne. Ved at vente, indtil de øverste par centimeter af jorden er tørre, sikrer du, at rødderne får den nødvendige luft, de har brug for, for at være sunde og opretholde en fin vækst.

Placering

Philodendron Prince Of Orange trives bedst i indirekte lys. Direkte sollys kan brænde bladene og forårsage misfarvning. Dette skyldes, at i deres naturlige habitat vokser philodendron planter under trækronerne, hvor de får masser af lys, men det er filtreret gennem træernes blade. 

 

Når det kommer til placering, er det også vigtigt at tage højde for plantens størrelse. Philodendron Prince Of Orange kan vokse til at blive ret stor, så sørg for, at du har nok plads til at rumme denne kongelige plante.

Temperatur

Philodendron Prince Of Orange foretrækker varme temperaturer og høj luftfugtighed, hvilket afspejler dens tropiske oprindelse. Ideelle temperaturer ligger mellem 15-30°C. Det er vigtigt at holde din Philodendron Prince Of Orange væk fra kolde træk, da dette kan forårsage at bladene falmer og falder af.

 

Hvorfor er temperatur så vigtig? Planter er koldblodede organismer, hvilket betyder, at deres interne temperatur ændrer sig med omgivelserne. Dette er i modsætning til varmblodede organismer som mennesker, der kan regulere deres egen kropstemperatur. Når temperaturen falder, kan planternes metaboliske processer - de kemiske reaktioner, der finder sted i cellerne for at opretholde livet - bremse ned.

 

Her er hvorfor det er vigtigt: Metaboliske processer inkluderer alt fra fotosyntese, hvor planter omdanner lysenergi til kemisk energi, til respiration, hvor planter omdanner denne kemiske energi til brugbar energi. Disse processer er afgørende for Philodendron Prince of Orange vækst, udvikling og overlevelse. 

 

Når temperaturen falder, kan disse processer bremse ned eller endda stoppe helt. Dette kan føre til dårlig vækst, da planten ikke er i stand til at producere eller bruge energi effektivt. I ekstreme tilfælde kan det endda føre til plantens død. 

 

Derfor er det vigtigt at holde din Philodendron Prince Of Orange på et sted, hvor temperaturen er konstant og inden for det ideelle interval på 15-30°C. Dette vil hjælpe med at sikre, at plantens metaboliske processer fortsætter med at fungere effektivt, hvilket vil understøtte sund vækst og udvikling.

Gødning

Gødning er vigtig for planter, fordi det leverer de nødvendige næringsstoffer, som jorden måske ikke kan levere. Det er især vigtigt for potteplanter, da næringsstofferne i pottejorden gradvist bliver brugt op.

 

For at sikre optimal vækst og sundhed, bør Philodendron Prince Of Orange gødes regelmæssigt. En almindelig indendørsplante-gødning, der anvendes i halv styrke, er normalt tilstrækkelig. Gødning bør kun anvendes i vækstsæsonen (forår og sommer) og ikke om vinteren, når planten er i en hvileperiode.

 

En hvileperiode, også kendt som en hvilefase, er en periode, hvor en plante oplever minimal vækst og reduceret metabolisk aktivitet. Denne fase er en naturlig del af mange planters livscyklus og er en tilpasning til at overleve under mindre end ideelle forhold, såsom tørke, kulde, eller i dette tilfælde, vinteren.

 

Under hvileperioden kan det se ud som om din Philodendron Prince of Orange er "inaktiv" eller ikke vokser, men i virkeligheden foregår der stadig vigtige biologiske processer. Planten bruger denne tid til at bevare energi og forberede sig på den næste vækstsæson.

 

For Philodendron Prince Of Orange og mange andre indendørs planter, falder hvileperioden typisk om vinteren. Dette skyldes, at der er mindre lys tilgængeligt, og temperaturerne kan være køligere, hvilket begge er signaler for planten om at bremse væksten.

Ompotning og beskæring

Hos Potteplanten.dk er vi stolte af at levere planter i kokospotter, et bæredygtigt alternativ til traditionelle plastikpotter. Kokospotten er lavet af naturens egen gummi og kokosfibre, som er udvundet fra kokosnøddens ydre skal. Disse stærke fibre gør potten holdbar og mere miljøvenlig.

 

En af de store fordele ved at bruge kokospotter er, at plantens rødder vil have nemmere ved "at trække vejret" og få den korrekte mængde luft. Kokospotten tillader også overskydende vand at sive ud, hvilket forhindrer overvanding og rådne rødder. Med tiden vil plantens rødder vokse igennem kokospotten, hvilket giver optimale vækstbetingelser.

 

Når din Philodendron Prince of Orange har vokset sig stor og stærk, og rødderne begynder at vokse ud af kokospotten, er det tid til at omplante den. Her er det fantastiske ved kokospotter: Du behøver ikke at fjerne den gamle potte! Kokospotten er biologisk nedbrydelig og vil naturligt nedbrydes over tid, når den er begravet i jorden. Dette gør efter vores mening, omplantning 100% lettere. Dette betyder også mindre stress for planten, da rødderne ikke forstyrres under ompotningsprocessen.

 

For at omplante din Philodendron Prince of Orange, skal du blot vælge en større potteskjuler og fylde den med en passende jordblanding. Placer kokospotten direkte i den nye potteskjuler og fyld op med jord, så den er på niveau med resten af jorden. Vand grundigt for at hjælpe jorden med at slå sig ned omkring rødderne.

 

Når det kommer til beskæring, er det vigtigt at huske, at Philodendron Prince of Orange er en hurtigt voksende plante. For at holde den i form og forhindre den i at blive for stor, kan du beskære den efter behov. Brug en skarp, ren saks eller beskæringskniv for at undgå at skade planten og forhindre sygdomsspredning. Husk at beskære lige over et blad eller en knop for at fremme ny vækst.

 

Ved at bruge kokospotter hjælper vi med at reducere plastikforbruget og støtte en mere bæredygtig fremtid. Så når du køber en Philodendron Prince of Orange fra os, får du ikke bare en smuk plante, men også en potte med god samvittighed.

Udfordringer med Philodendron Prince of Orange

Gule blade

Gule blade kan være et tegn på overvanding. Når Philodendron Prince Of Orange får for meget vand, kan det føre til, at rødderne bliver for våde og begynder at rådne. Dette kan forhindre rødderne i at optage de nødvendige næringsstoffer, hvilket kan føre til den gule farve på bladene. For at undgå dette, skal du sørge for at vande din Philodendron Prince Of Orange korrekt, hvilket betyder at lade jorden tørre ud mellem vandingerne.

Brune pletter

Brune pletter på bladene kan være et tegn på for meget direkte sollys. Selvom Philodendron Prince Of Orange kan tåle en bred vifte af lysforhold, foretrækker den indirekte lys. For meget direkte sollys kan forårsage solskoldning, hvilket kan føre til brune pletter på bladene. For at undgå dette, skal du placere din plante et sted, hvor den kan få masser af lys, men ikke direkte sollys.

Skadedyr og sygdomme

Philodendron Prince Of Orange kan være tiltrækkende for visse skadedyr, herunder mider, bladlus og skala insekter. Disse skadedyr kan skade planten ved at suge saften ud af dens blade, hvilket kan føre til gule pletter eller endda bladtab. Hvis du bemærker skadedyr på din plante, skal du handle hurtigt for at forhindre dem i at sprede sig. Dette kan indebære at fjerne skadedyrene manuelt, bruge insekticid sæbe, eller i alvorlige tilfælde, bruge et kemisk insektmiddel.

Hvor ofte skal jeg vande min Philodendron Prince of orange?

Philodendron Prince Of Orange skal vandes, når de øverste 1-2 cm af jorden føles tør. Dette kan variere afhængigt af forholdene i dit hjem, men det er generelt omkring en gang om ugen. Husk at det er bedre at under-vande end over-vande, da for meget vand kan føre til rådne rødder.

Hvordan ved jeg om min Philodendron Prince Of Orange får nok lys?

Philodendron Prince Of Orange trives i indirekte lys. Hvis din plante får for lidt lys, vil du bemærke, at dens blade bliver mindre og dens farve bliver mere dæmpet. Hvis det får for meget direkte sollys, kan bladene få brune, brændte pletter.

Hvad skal jeg gøre hvis min Philodendron Prince Of Orange får gule blade?

Gule blade kan være et tegn på overvanding. Prøv at skære ned på vandingen og sørg for, at din plante har god dræning. Hvis problemet fortsætter, kan det være nødvendigt at ompotte din plante i frisk, godt drænende jord.

Hvordan formerer jeg min Philodendron Prince Of Orange?

Philodendron Prince Of Orange kan formere sig ved stiklinger. Skær et blad med et stykke af stammen, og sæt det i en beholder med frisk, fugtig jord. Hold jorden fugtig, men ikke våd, og din stikling skulle begynde at danne rødder inden for et par uger.

Er Philodendron Prince Of Orange giftig?

Ja, Philodendron Prince Of Orange er giftig for både mennesker og kæledyr. Plantens saft indeholder gift, som kan forårsage irritation i mund, hals og mave, hvis de indtages. Hold din plante uden for rækkevidde for børn og kæledyr.