Sådan passer du din Philodendron Pink Princess

Skrevet af: Stine Bøllingtoft

|

|

Tid til at læse 6 min

Nærbillede af en philodendron pink princess med lyserød farve

''Mange plantesamlere har denne fantastiske og meget eftertragtede lyserøde Philodendron Pink Princess på ønskelisten. Den lyserøde prinsesse er i planteverdenen yderst usædvanlig, med dens dybgrønne, hjerteformede blade. Den har en lyserød fin brogethed som kan sammenlignes med et tyggegummi. Det er afgørende at forstå og kende til, hvordan man plejer sin lyserøde prinsesse philodendron korrekt, for at planten bibeholder sin smukke lyserøde farve. Heldigvis er den nem at passe, ligesom mange planter i philodendronslægten. Se vores philodendron kollektion her''

Historien om Philodendron Pink Princess

Philodendron Pink Princess har mørke bordeaux farvet blade med lyserøde brogede pletter. Denne plantes historie er omgivet af mystik, og det er usikkert hvor Philodendron Pink Princess stammer fra. Det rygtes at være en spontan mutation af Philodendron erubescens. Det menes også at være en del af McColley avlsprogrammet fra 1970’erne, som specialiserede sig i at lave hybrider af Philodendron. Men McColley og hans kollega var normalt meget omhyggelige med deres papirarbejde: de patenterede hver plante fra deres avlsprogram, før de frigav den til offentligheden og her er Philodendron Pink Princess ikke nævnt. Derfor er det et mysterie, hvor planten oprindeligt er fra.

Vanding

Lad den øverste halvdel af jorden tørre mellem vandingerne, og vand derefter grundigt. Sørg for at din Philodendron Pink Princess aldrig har en våd jord, da det kan forårsage rodråd. Det er betydeligt nemmere at overvande din Philodendron Pink Princess, end det er at undervande den, så vær forsigtig og vent en dag til, hvis du er usikker. Normalt skal den vandes 1-2 gange om ugen. En nem måde at vande planten, er at placere kokospotten med planten i en balje med vand og selv lade den suge vandet. Planten må ikke stå i baljen i mere en 15 min, da dette kan stresse din plante og den vil dermed tabe sine blade eller få en mærkelig form på bladets øverste lag.

Philodendron Pink Princess er en plante fra den tropiske regnskov og den elsker fugt. Det optimale luftfugtighedsniveau for Philodendron Pink Princess planten er mellem 60 og 80%. Dette kan opnåes ved brug af en luftfugter, eller simpelt bestøve planten med vand et par gange om ugen. Det er dog ikke livs nødvendigt for planten, men man opnår et bedre resultat.

Placering

Philodendron Pink Princess har brug for meget lys for at få sine særprægede lyserøde blade. En god ting vil derfor være, at vælge et sted med flere timers skarpt, indirekte lys. Når den dyrkes indendørs, kan den lyserøde Philodendron Pink Princess tolerere et par timers direkte lys, hvilket kan hjælpe med at udvikle de lyserøde blade. Uden nok lys vil de lyserøde prinsessers blade hurtigt blive grønne og miste deres fantastiske lyserøde farve. Hvis du vil gøre noget ekstraordinært godt for din plante, så invester i et vækstlys som sørger for at give planten lidt ekstra lys. Men hvis du følger plantens lys behov, vil lysinfaldet i dit hjem være tilstrækkeligt også til at få den lyserøde farve frem i bladende.

Temperatur

Philodendron Pink Princess trives i varme, fugtige omgivelser, men et typisk dansk hjems temperaturer og luftfugtighed er tilstrækkeligt til disse robuste planter. Hold din plante ved temperaturer fra 15 til 25 grader og hold den væk fra temperaturer under 15 grader.

Gødning

I vækstsæsonen (forår og sommer), vil den lyserøde Philodendron Pink Princess nyde godt af en  månedlig gødning og helst som en afbalanceret flydende gødning. Når din plante går ind i dens hvilende fase i det tidlige efterår, skal du stoppe med at gøde den.

Ompotning og beskæring

Efterhånden som Philodendron Pink Princess planten vokser i størrelse, skal du overveje at ompotte den hver 12. til 18. måned. Når de nye blade på din Philodendron Pink Princess begynder at skrumpe, eller rødder begynder at spire gennem kokospotten, er det tid til at ompotte. Gå ikke højere end 2-4 cm op i størrelse. Brug frisk jord til at potte din Philodendron Pink Princess, hvilket vil give plads til rodklumpen. Før den første grundige vanding, skal du forsigtigt løsne rødderne.

Man skal ikke beskære planten, da den holder sin form, men man kan fjerne døde og beskadiget blade når behovet opstår.

Udfordringer med Philodendron Pink Princess

Pasning

Philodendron Pink Princess er relativt problemfri, hvis de passes ordentligt. De mest almindelige problemer med disse tropiske planter er forårsaget af utilstrækkelig vanding, fugt eller lys. Hvis du tilser din plante for sygdomme og fejl, vil din plante ofte kunne "fortælle" hvad med mangler, eller hvad der er galt med den. F.eks. ved at vise brune spidser og anderledes mønstre. En korrigering i dine rutiner kan også anbefales. Herunder vanding, gødning eller plantens placering.

Brune spidser

Brune kanter på Philodendron Pink Princess skyldes hovedsageligt mangel på vand, hvilket får bladene til at begynde at tørre ud. Der er ingen måde at redde de tørre blade på når først skaden er sket, men øget vanding af planten bør forhindre yderligere misfarvning.

Brune mønstre

Brune pletter på din smukke lyserøde plante er det sidste du vil se, men de kan forekomme, hvis du udsætter din plante for for meget lys. Under svære lysforhold er de sarte lyserøde prikker på bladene tilbøjelige til at brænde, hvilket resulterer i store forbrændingspletter. Som tidligere nævnt kan dette nogle gange skyldes mangel på vand.

Skadedyr og sygdomme

Philodendron Pink Princess kan komme i problemer med skadedyr såsom spindemider, som efterlader små brune eller gule pletter på bladene, hvorimod bladlus er små grønne insekter, der samler sig på undersiden af bladene. Til begge skadedyr skal du bruge neemolie eller insekt sæbe.

Mellus er et andet insekt som ligner små bomuldsfnug. De angriver plantens blade og stilke, du kan fjerne dem ved brug af sprit og vat, som bruges til at rengøre de inficeret områder.

Overvanding er den mest almindelige årsag til Philodendron Pink Princess sygdomme. Typisk vil fjernelse af det dårlige plantevæv og bedre vanding løse eventuelle problemer. Gule blade, sorte og smattet rødder er symptomer på rodråd. Fjern de beskadigede rødder og genplant i ny, veldrænet jord.

Hvordan kan jeg formere min Philodendron Pink Princess?

Philodendron Pink Princess kan formere sig ved at plante stiklinger. Du kan tage en stilk fra moderplanten og plante den i en fugtig jord. Det er vigtigt, at der er mindst en node på stiklingen, og at den er placeret i et lyst område, men ikke direkte sollys. Efter nogle uger vil stiklingen begynde at danne rødder, og når planten begynder at vokse, kan den ompottes i en større potte.

Hvorfor bliver bladene på min Philodendron Pink Princess gule?

Gule blade på Philodendron Pink Princess kan skyldes flere faktorer, herunder: Overvanding, mangel på lys eller næringsstoffer, for meget gødning eller sygdom. Det er vigtigt at tjekke, om din plante har tilstrækkelig dræning i jorden og om den får tilstrækkeligt lys. Gule blade kan også være et tegn på, at planten har fået for meget gødning eller er inficeret med en sygdom.

Kan jeg placere min Philodendron Pink Princess udenfor?

Vi vil ikke anbefale at placere din Philodendron Pink Princess udenfor, da planten er en tropisk plante og foretrækker varme, fugtige forhold. Det danske klima er generelt ikke ideelt for tropiske planter, da temperaturerne kan falde under 15 grader, hvilket ikke er egnet for Philodendron Pink Princess.

Hvordan kan jeg få min Philodendron Pink Princess til at producere flere lyserøde blade?

For at få flere lyserøde blade på din Philodendron Pink Princess skal du sørge for, at den får tilstrækkeligt lys. Placeringen af din plante kan have en stor indflydelse på dens farve. Du kan også overveje at anvende et vækstlys for at give planten mere lys, eller at beskære planten for at fremme dens vækst og udvikling. Denne plante har brug for meget lys for at udvikle sine karakteristiske lyserøde blade, og den vil hurtigt miste sin farve, hvis den ikke får nok lys.

Hvordan kan jeg beskytte min Philodendron Pink Princess mod skadedyr?

Philodendron Pink Princess kan blive angrebet af skadedyr som spindemider og bladlus. Du kan bekæmpe skadedyrene ved hjælp af insektmiddel eller neemolie. Det er også vigtigt at holde planten ren og tør, da skadedyr trives i fugtige miljøer. Hvis du opdager skadedyr på din plante, bør du isolere den og overveje at sprøjte den med et egnet insektmiddel.