Sådan passer du din Alocasia Silver Dragon

Skrevet af: Stine Bøllingtoft

|

|

Tid til at læse 8 min

Alocasia Silver Dragon med store sølv blade med grøn stængel på en grå baggrund

‘’Mød en af de mest unikke og fascinerende planter i verden: Alocasia Silver Dragon, også kendt som Elefantøre. Denne plante er en del af Arum-familien (Araceae) og er kendt for sin utrolige sølvfarvede blade, der virkelig får den til at skille sig ud i enhver plantesamling. Se vores alocasia kollektion her''

Historien om Alocasia Silver Dragon

Alocasia Silver Dragon er en plante, der er lige så fascinerende som dens navn antyder. Denne eksotiske skønhed er en kultivar af Alocasia Baginda, en planteart, der stammer fra Borneo, en ø kendt for sin utrolige biodiversitet og frodige regnskove. 

 

Planten Alocasia Baginda som Alocasia Silver Dragon kommer fra, blev først nævnt i 2011, og dens opdagelse er en historie om videnskabelig nysgerrighed og  innovation. Botanikerne Agung Kurniawan og Peter Charles Boyce er krediteret for at have introduceret denne unikke kultivar, som også blev til Alocasia Silver Dragon. Med sine sølvfarvede blade og drage-lignende mønster, vandt den hurtigt hjerterne hos planteelskere over hele verden.

 

Navnet "Silver Dragon" er inspireret af plantens unikke blade, der med deres sølvfarvede overflade og drage-lignende mønster, giver planten et nærmest mystisk udseende. Det er denne unikke skønhed, der har gjort Alocasia Silver Dragon til et populært valg for dem, der ønsker at tilføje et strejf af det eksotiske til deres hjem. 

 

Men Alocasia Silver Dragon er mere end bare en smuk plante. Den er også et vidnesbyrd om menneskets evne til at skabe og kultivere skønhed. Hver gang vi ser på en Alocasia Silver Dragon, minder den os om den kreativitet og nysgerrighed, der driver os til at udforske og forme vores naturlige verden.

Vanding

Alocasia Silver Dragon er en plante, der kræver en særlig balance, når det kommer til vanding. Denne plante er en ægte diva, der elsker at være fugtig, men ikke for våd. Det er en balancegang, der kræver lidt øvelse. Men når du først har fået det ind under huden, vil du opdage, at det er en del af charmen ved denne plante.

 

Videnskaben bag dette er simpel: Alocasia Silver Dragon er en plante med tropiske gener, der er vant til et miljø, hvor det regner ofte, men hvor vandet hurtigt drænes væk. Så giv den masser af vand, men sørg for, at det kan løbe fra - ellers risikerer du at drukne din Alocasia Silver Dragon.

 

Men hvordan ved du, hvornår det er tid til at vande din Alocasia Silver Dragon? En god tommelfingerregel er at lade den øverste del af jorden tørre ud mellem vandingerne. Du kan tjekke dette ved simpelthen at stikke en finger i jorden. Hvis det føles tørt, er det tid til at vande. Dette sker som regel hver 7-14. dag.

 

Men husk, det er bedre at undervande end at overvande. Overvanding kan føre til rodråd, en alvorlig sygdom, der kan være dødelig for din Alocasia Silver Dragon. Så når du vander, gør det grundigt, men sørg for, at overskydende vand kan dræne væk.

Placering

Alocasia Silver Dragon er en plante, der elsker indirekte lys. Den vil gerne have masser af lys, men direkte sol kan være for meget for den. Det er fordi dens gener er fra planter som i naturen vokser under trækronerne, hvor de får masser af lys, men er beskyttet mod den hårde, direkte sol. Så placer din Alocasia Silver Dragon et sted, hvor den får masser af lys, men ikke direkte sol. 

 

Men hvad betyder det egentlig at have indirekte lys? Tænk på det som et sted, der er lyst, men hvor solen ikke direkte skinner på planten. Det kunne være et sted nær et vindue, der vender mod nord, eller et sted, der er skærmet af gardiner eller persienner. Du kan også bruge kunstigt lys, som f.eks. en plantelampe, til at give din Alocasia Silver Dragon det lys, den har brug for. 

 

Selvom Alocasia Silver Dragon elsker lys, kan for meget direkte sol faktisk skade planten. De intense solstråler kan brænde bladene og gøre dem gule eller brune. Så selvom det kan være fristende at placere din plante i et solrigt vindue, er det bedre at finde et sted med indirekte lys.

 

Alocasia Silver Dragon har også brug for høj luftfugtighed. Så overvej at placere den i et fugtigt rum som et badeværelse, eller brug en luftfugter for at øge luftfugtigheden omkring planten. Du kan også placere planten på en bakke med vand og småsten for at skabe et fugtigt mikroklima omkring den eller blot ved at placere flere planter sammen.

Temperatur

Ideelt set bør temperaturen være mellem 18-25 grader. Alocasia Silver Dragon kan dog også klare sig i køligere temperaturer, så længe de ikke falder langt under 15 grader. Det er vigtigt at undgå pludselige temperaturændringer, da dette kan stresse planten.

 

Selvom vi bor i Danmark, hvor temperaturerne kan variere meget, kan du sagtens have en Alocasia Silver Dragon. Det handler blot om at finde det rette sted i dit hjem, hvor temperaturen er stabil. Undgå at placere planten i nærheden af døre eller vinduer, hvor der kan være træk, eller tæt på radiatorer, hvor temperaturen kan blive for høj.

 

Husk, at ligesom med alle planter, er det vigtigt at overvåge din Alocasia Silver Dragon og tilpasse dens pleje efter dens behov. Hvis du bemærker, at bladene begynder at visne eller blive gule, kan det være et tegn på, at temperaturen er for lav. På den anden side, hvis bladene bliver brune eller visne, kan det være et tegn på, at temperaturen er for høj. I begge tilfælde skal du justere plantens placering eller omgivelser for at sikre, at den har de bedste betingelser for at trives.

Gødning

Alocasia Silver Dragon er en plante, der elsker at blive forkælet med lidt ekstra næring nu og da. At gøde din plante er som at give den en lille vitaminpille - det hjælper den med at vokse og trives.

 

Men hvilken type gødning skal du bruge? Der er mange forskellige typer gødning tilgængelige, og hvilken en du vælger, vil afhænge af din plantes behov. En god allround gødning til Alocasia Silver Dragon er en balanceret gødning, som f.eks. en 10-10-10 gødning. Det betyder, at gødningen indeholder lige dele nitrogen, fosfor og kalium, som alle er vigtige næringsstoffer for din plante.

 

Hvis din Alocasia Silver Dragon viser tegn på næringsmangel, som f.eks. gule blade, kan det være nødvendigt at bruge en gødning med en højere koncentration af et eller flere af elementerne. For eksempel har en 14-14-14 gødning en højere koncentration af nitrogen, som er nødvendigt for bladvækst. Du kan også bruge organiske gødninger, som f.eks. kompost eller gødning. Disse er langsommere end kemiske gødninger, men de er mere skånsomme mod planten og vil give en langvarig kilde til næringsstoffer.

 

Uanset hvilken gødning du vælger, skal du sørge for at følge pakkeanvisningerne nøje. Overgødning kan skade din plante. Som en generel regel, bør du gøde din Alocasia Silver Dragon en gang om måneden i vækstsæsonen (forår og sommer). Men husk, at undergøde er bedre end at overgøde når det kommer til gødning. Det er bedre at gøde lidt og ofte end at give for meget på én gang.

Ompotning og beskæring

Alocasia Silver Dragon er en plante, der elsker at sprede sine rødder. Som med alle planter, vil der komme et tidspunkt, hvor din Alocasia Silver Dragon har brug for mere plads til at vokse. Når det sker, er det tid til at ompotte. 

 

Men hvordan ved du, hvornår det er tid til at ompotte din Alocasia Silver Dragon? Et godt tegn er, når du begynder at se rødder, der vokser ud af kokospotten. Det er et tegn på, at din plante har brug for mere plads til at vokse. Når du ompotter din Alocasia Silver Dragon, skal du vælge en potteskjuler, der er lidt større end den nuværende. Dette vil give rødderne plads til at vokse. 

 

Men husk, at alle vores planter kommer i bionedbrydelige kokospotter. Det betyder, at du kan plante din Alocasia Silver Dragon direkte i den nye potteskjuler med kokospotten og det hele. Kokospotten vil langsomt nedbrydes og blive til næring for planten. 

 

Alocasia Silver Dragon er en plante, der elsker at vokse, og det er bedst at lade den gøre det i sit eget tempo. Men hvis du bemærker døde eller beskadigede blade, kan du forsigtigt fjerne dem med en ren, skarp saks. Dette vil hjælpe planten med at fokusere sin energi på ny vækst. Men husk, at beskæring skal gøres med omhu. For meget beskæring kan skade planten og gøre den mindre attraktiv. Så når du beskærer, gør det forsigtigt og kun når det er nødvendigt.

Udfordringer med Alocasia Silver Dragon

Gule blade

Dette er ofte et tegn på overvanding. Husk, at Alocasia Silver Dragon foretrækker at tørre ud lidt mellem vandingerne. Hvis du bemærker gule blade, skal du tjekke jorden. Hvis det er vådt, skal du lade det tørre ud, før du vander igen.

Brune og visne blade

Brune blade kan være et tegn på for meget direkte sollys. Alocasia Silver Dragon foretrækker indirekte lys, så hvis du bemærker brune blade, skal du overveje at flytte din plante til et sted med mere skygge.

 

Hvis din Alocasia Silver Dragon ser vissen ud kan være et tegn på for lav temperatur. Husk, at Alocasia Silver Dragon foretrækker varme temperaturer mellem 18-25 grader. Hvis din plante ser visnet ud, skal du tjekke temperaturen og overveje at flytte din plante til et varmere sted.


Skadedyr

Alocasia Silver Dragon kan være tiltrækkende for skadedyr som mider, bladlus og skjoldlus. Hvis du bemærker små insekter eller en klæbrig substans på din plante, kan det være et tegn på skadedyr. Du kan behandle dette ved at sprøjte din plante med en blanding af vand og mild sæbe, eller ved at bruge et insektmiddel.

Hvor ofte skal jeg vande min Alocasia Silver Dragon?

hver 7- 14. dag afhængig af årstiden. En god tommelfingerregel er at lade den øverste del af jorden tørre ud mellem vandingerne. Du kan tjekke dette ved simpelthen at stikke en finger i jorden. Hvis det føles tørt, er det tid til at vande.

Hvordan ved jeg om min Alocasia Silver Dragon får nok lys?

Alocasia Silver Dragon elsker indirekte lys. Det kunne være et sted nær et vindue, der vender mod nord, eller et sted, der er skærmet af gardiner eller persienner. Du kan også bruge kunstigt lys, som f.eks. en plantelampe, til at give din Alocasia Silver Dragon det lys, den har brug for.

Hvad skal jeg gøre hvis min Alocasia Silver Dragon får gule blade?

Gule blade kan være et tegn på overvanding, mens brune blade kan være et tegn på for meget direkte sollys. I begge tilfælde skal du justere plantens pleje for at løse problemet.

Hvad er den ideelle temperatur for min Alocasia Silver Dragon?

Ideelt set bør temperaturen være mellem 18-25 grader. Den kan dog også klare sig i køligere temperaturer, så længe de ikke falder langt under 15 grader.

Hvilken type gødning skal jeg bruge til min Alocasia Silver Dragon?

En god allround gødning til Alocasia Silver Dragon er en balanceret gødning, som f.eks. en 10-10-10 gødning. Det betyder, at gødningen indeholder lige dele nitrogen, fosfor og kalium, som alle er vigtige næringsstoffer for din plante.