Sådan passer du din Calathea Insignis

Skrevet af: Stine Bøllingtoft

|

|

Tid til at læse 9 min

Calathea Insignis med grønne og lilla blade på en grå baggrund

‘’Når man taler om Calathea Insignis, er det som at tage på en magisk rejse gennem tiden til en fortryllende fortid, hvor opdagelsesrejsende og eventyrlystne botanikere udforskede fjerne kroge af verden for at afsløre naturens skjulte skatte. Se vores Calathea kollektion her''

Historien om Calathea Insignis

Historien om Calathea Insignis begynder tilbage i begyndelsen af det 19. århundrede, hvor den første gang blev opdaget af to visionære botanikere, William Bull og William Emerson Marshall. De begav sig ud på en ekspedition til de frodige skove i Brasilien, hvor de blev grebet af Calathea Insignis plantens fængslende skønhed.

 

Man kan næsten forestille sig første gang de stod ansigt til ansigt med denne enestående plante. Som en skov af fortryllede slanger i et maleri fra en fjern tidsalder, dækkede bladene planten og skabte et helt unikt mønster, der var som taget ud af en eventyrlig drøm. Det var næsten som om, bladene havde deres eget sprudlende liv, der pirrede fantasien og fortryllede enhver, der så dem.

 

Videnskab og nysgerrighed førte til, at de døbte den "Maranta Insignis", da de dengang mente at den tilhørte Maranta familien som er blevet opkaldt efter den italienske botaniker Bartolomeo Maranta, der levede i det 15. århundrede. Men med tiden fandt man ud af, at denne plante var mere unik end først antaget. I 2017 blev den reklassificeret til Goeppertia Insignis af botanikere, der opdagede, at dens egenskaber adskilte sig fra de andre medlemmer af Maranta-slægten og Calthea slægten, som den imidlertidig var klassificeret som.

 

Calathea Insignis plantens elegance, farver og unikke mønstre gjorde den til en eftertragtet favorit verdenen over. Nu, flere årtier senere, er Calathea Insignis elsket og beundret som en sand konge i den botaniske verden. Den bringer glæde og forundring til enhver, der får æren af at have den i sit hjem.

 

Så når du ser Calathea Insignis i dag, kan du med en smule romantik og poesi forestille dig, hvordan den har rejst gennem historien - fra Brasilien til de eventyrlige hænder af William Bull og William Emerson Marshall, og videre til vores moderne verden, hvor dens magiske skønhed fortsætter med at fortrylle os.

Vanding

Vanding af Calathea Insignis er en vigtig del af at holde denne skønhed sund og glad. Det er dog ikke magi, der får den til at vokse - det er en kombination af god pleje og forståelse for dens behov.

 

Calathea Insignis foretrækker jævnt fugtig jord, men den vil ikke have "våde fødder" som efter et skybrud. Lad os undgå overvanding, da det kan føre til rådne rødder, da rødderne ikke kan ånde. En god vandingsrutine indebærer at lade jorden tørre en smule mellem vandingerne. Når bladene begynder at hænge lidt, er det tegn på, at den har brug for lidt opmærksomhed. Dette sker normalt hver. 7-14. dag. Giv den en passende mængde vand, så den igen kan komme tilbage til sin pragtfulde form.

 

Videnskaben bag vanding er enkel - lad os sørge for, at dens rødder får den rigtige mængde fugt, så den kan trives. Overvæld ikke din Calathea Insignis med vand, men giv den hellere for lidt. En passende mængde vand, når jorden er let tør, vil hjælpe den med at opretholde sit kunstneriske udtryk og fortsætte med at være stjernen i vores hjemlige teater.

Placering

Når det kommer til placering af Calathea Insignis, er det vigtigt at forstå dens naturlige habitat og tilpasse vores hjem til dens præferencer. Denne tropiske plante stammer fra de frodige skove i Brasilien, hvor den trives i et bestemt type lysmiljø. 

 

For at give den den bedste placering skal vi huske, at den foretrækker indirekte lys. Dette betyder, at den ikke bør udsættes for direkte sollys, da det kan skade dens sarte blade og kan gøre dem gule til gule. Det bedste sted at placere den er i et rum med lys, men ikke i det mest skinnende sollys. Lad den nyde en smule "diffust sollys", hvor solens stråler filtreres gennem gardiner eller ved at stå et par meter væk fra vinduer med direkte sollys. 

 

Grunden til, at Calathea Insignis elsker denne type lys, skyldes dens evolutionsmæssige baggrund. I dens oprindelige skovmiljø ville den normalt vokse under store træer, hvor dens bladtegninger ville fungere som en naturlig beskyttelse mod for meget sollys. Ved at undgå direkte sollys i vores hjem, efterligner vi dens naturlige levested og giver den det optimale miljø for at udfolde sine farverige blade.

Temperatur

Når det kommer til temperatur, er Calathea Insignis som en tilpasningsdygtig skuespiller, der kan klare sig godt i forskellige omgivelser, men foretrækker bestemte betingelser for at stråle på scenen. 

 

Som vi bor i Danmark med et tempereret klima, har vi allerede det ideelle miljø for denne tropiske skønhed. Calathea Insignis trives bedst ved en moderat temperatur mellem 18-25°C. Det betyder, at vi ikke behøver at investere i ekstra varmeudstyr eller bekymre os for, om den fryser.

 

Det er dog vigtigt at undgå ekstreme temperaturudsving, da det kan forvirre vores stjerne. Sørg for at den ikke udsættes for kraftige kolde træk eller pludselige varmebølger, der kan forstyrre den. Vi skal derfor efterligne Calathea Insignis naturlige levested i de tropiske skove, hvor temperaturerne sjældent falder under de danske indendørstemperature.

Gødning

Når det kommer til gødning af Calathea Insignis, er det vigtigt at forstå, hvordan næringsstoffer påvirker dens vækst og sundhed. Gødning er en kilde til essentielle næringsstoffer, som Calathea Insignis har brug for at udføre vitale funktioner som fotosyntese, vækst og udvikling.

 

For at understøtte en sund og frodig plante er det vigtigt at forsyne den med de rigtige mængder kvælstof (N), fosfor (P) og kalium (K). I løbet af vækstsæsonen, typisk forår og sommer, har Calathea Insignis en øget behov efter næringsstoffer, da den bruger mere energi til at producere nye blade. På dette tidspunkt er det bedst at bruge en balanceret gødning med en lige fordeling af N-P-K, for eksempel 10-10-10 eller 20-20-20. Denne type gødning vil give en passende mængde af de afgørende næringsstoffer uden at overbelaste planten.

 

Når du giver gødning, er det vigtigt at følge anvisningerne om doseringen og ikke overgøde. Overgødning kan føre til ophobning af salte i jorden og skade plantens rødder, hvilket kan medføre stress og sundhedsproblemer. I vintermånederne, når plantens vækstrate aftager, skal du reducere eller stoppe gødskning. På dette tidspunkt er dens næringsbehov lavere, og vi ønsker at imitere det mere naturlige vækstforløb.

 

Vand planten grundigt, inden du påfører gødningen, så næringsstofferne kan fordeles jævnt i jorden. Gødningen kan påføres i flydende form eller i granulatform, der let kan fordeles omkring plantens rodzone. Ved at forstå plantens behov for næringsstoffer og følge en passende gødningsplan, hjælper du Calathea Insignis med at opretholde en livlig og frodig vækst og sikre, at dens naturlige skønhed stråler hele året.

Ompotning og beskæring

Da vores Calathea Insignis allerede er i en bionedbrydelig kokospotte, er der ingen grund til at fjerne den fra potten under ompotningen. Denne type potte er lavet af organisk materiale, der vil nedbrydes over tid, og det er netop det, vi ønsker at opnå.

 

Når det er tid til ompotning, skal vi blot placere hele kokospotten med planten i den nye, lidt større potteskjuler. Sørg for, at den passer godt i den nye potteskjuler, så den ikke sidder for løst eller for stramt.

 

Fyld derefter den nye potteskjuler op med veldrænet pottemuld omkring den eksisterende kokospotte. Dette vil give plantens rødder mulighed for at vokse og sprede sig i den nye jord, mens den bionedbrydelige potte langsomt begynder at nedbrydes.

 

Husk at vande planten let efter ompotningen, så jorden bliver tilpas fugtig. Undgå at placere den i direkte sollys i nogle dage for at undgå unødig stress. Bionedbrydelige kokospotter er en miljøvenlig måde at dyrke vores planter på, da de reducerer affald og bidrager til jordens sundhed.

 

Beskæring hjælper med at opretholde en pæn og velplejet form og fremmer ny vækst af blade. Det er bedst at udføre beskæring om foråret eller sommeren, når planten er mest aktiv og i vækstfasen. Beskæring skal udføres med rene og skarpe beskæringsværktøjer for at undgå at beskadige planten.

 

Fjern døde, gule eller beskadigede blade ved at klippe dem tæt på stilken. Hvis planten har udviklet nogle uønskede stængler, der forstyrrer dens harmoniske form, kan disse også skæres forsigtigt af. Beskæring skal udføres med omhu, da Calathea Insignis er følsom over for overbeskæring. Ved kun at fjerne de nødvendige blade og stængler, giver vi planten plads til at den kan vokse og udfolde sin naturlige skønhed.

Udfordringer med Calathea Insignis

Gule blade

Gule blade kan skyldes flere faktorer, herunder overvanding, under- eller overgødning, for meget direkte sollys eller kulde. For at tackle dette problem skal du analysere Calathea Insignis omgivelser og pleje. Justér vandingsmængden, så jorden ikke er for fugtig eller tør, og gød din Calathea Insignis med en passende dosering og sammensætning af næringsstoffer. Flyt Calathea Insignis til et sted med diffust lys og en passende temperatur.

Brune bladkanter eller krøllet blade

Brune bladkanter kan skyldes lav luftfugtighed omkring planten, hvilket kan føre til fordampning af vand fra bladene. Forøg luftfugtigheden omkring planten ved at placere den på en bakke med vand eller bruge en luftfugter. Undgå at placere den tæt på varmeapparater, som kan tørre luften ud yderliger.

 

Hvis din Calathea Insignis begynder at krølle sammen, er det et tegn på for lidt vand eller at den er blevet udsat for kulde eller træk. Sørg for at vande din Calathea Insignis regelmæssigt og placer den et sted uden træk.

Skadedyr

Skadedyr kan være som uvelkomne gæster i vores planteverden, og det er vigtigt at identificere og håndtere dem for at beskytte vores elskede Calathea Insignis. Lad os se nærmere på nogle af de mest almindelige skadedyr og hvordan vi slipper af med dem:

 

Spindemider: Spindemider er små, røde eller brunlige skadedyr, der kan spinde fine spindelvæv mellem bladene og stænglerne på Calathea Insignis. Disse skadedyr suger plantesaften og kan forårsage gule, misfarvning og tørre bladspidser. For at bekæmpe spindemider kan du bruge en vandforstøver til at øge luftfugtigheden omkring din Calathea Insignis, da de ikke trives i fugtige miljøer. Hvis angrebet er alvorligt, kan du bruge insektsæbe eller insektmiddel til at dræbe spindemiderne.

 

Skjoldlus: Er små skjoldlignende skadedyr, der sidder fast på bladene og suger plantesaften. De kan se ud som små pletter eller skæl på din Calathea Insignis og kan forårsage gule og visne blade. For at bekæmpe disse insekter kan du bruge en blød børste eller en vatpind dyppet i sprit til at fjerne dem manuelt. Alternativt kan du bruge insektsæbe eller insektmiddel til at behandle din Calathea Insignis.

 

Bladlus: Bladlus er små, bløde skadedyr, der ofte findes i kolonier på undersiden af bladene. De suger plantesaften og kan forårsage krøllede blade og klæbrig honningdug, som tiltrækker andre skadedyr som myrer.  For at bekæmpe bladlus kan du bruge en vandforstøver- eller en bruser til at skylle dem væk eller bruge insektsæbe eller insektmiddel til at dræbe dem.

Er Calathea Insignis giftig?

Nej, Calathea Insignis er ikke giftig for mennesker eller kæledyr. Du kan derfor trygt have den i dit hjem.

Hvordan kan jeg undgå, at Calathea Insignis blade bliver gule?

Gule blade kan skyldes overvanding, overgødning eller for meget direkte sollys. Sørg for at vande moderat og lade jorden tørre let mellem vandingerne. Gød planten med en afbalanceret gødning i dens vækstsæson. Placer den et sted med diffust lys og undgå at udsætte den for for meget sol.

Hvordan skal jeg placere min Calathea Insignis i mit hjem?

Calathea Insignis trives bedst i indirekte lys og moderat temperatur (18-24°C). Undgå direkte sollys, da det kan skade bladene. Placer den et sted med jævn lysfordeling og undgå kolde træk.

Hvor ofte skal jeg gøde min Calathea Insignis?

Gød planten med en afbalanceret gødning under dens vækstsæson, typisk om foråret og sommeren. Undgå at overgøde, da det kan skade rødderne. Reducer eller stop gødskning om vinteren, når dens vækstrate er lavere.

Hvordan håndterer jeg skadedyr på min Calathea Insignis?

Identificer skadedyr som spindemider, skjoldlus og bladlus tidligt. Brug insektsæbe, insektmiddel til at fjerne dem. Øg luftfugtigheden omkring planten for at mindske skadedyrsaktiviteten.