Sådan passer du din Philodendron Green Princess

Skrevet af: Stine Bøllingtoft

|

|

Tid til at læse 6 min

Philodendron Green Princess I en kokospotte

''Philodendron Green Princess er en iøjnefaldende plante med mørkegrønne, blanke, og ovale blade med flotte linjer. Mens Philodendron-familien er kendt for sine enorme skønheder - bladene, er denne plante blevet skabt, for at fremhæve den elegance som bladet har. Det er en forholdsvis lille plante af sin slags, som kun vokser til en højde på 40-50 cm. Dette giver en vidunderlig balance mellem dens nemhed i pleje, de Philodendron karakteristiske træk og det at være en plante, der ikke fylder for meget i dit hjem. Se vores philodendron kollektion her''

Historien om Philodendron Green Princess

Philodendron Green Princess er en blomstrende plante i Arum-familien, der tilhører den enorme slægt Philodendron, som indeholder omkring 500 arter. Philodendron menes at være opstået i regnskovene i Brasilien og Paraguay, men er også hjemmehørende i et bredere område af de tropiske regnskove i Central- og Sydamerika. De er ofte enorme planter, der klatrer og elsker at vokse på andre træer , hvorfra slægten har fået navnet  Philodendron, som er afledt af de græske ord phileo, som betyder "at elske", og dendron, som betyder "træ".

Vanding

Vandingskravene til tropiske planter plejer at være ret store, men dette er ikke tilfældet for Philodendron Green Princess planter. Planterne i regnskovene, hvor philodendronen stammer fra, er vant til at være tørre, så sigt efter det samme når du vander Philodendron Green Princess. Det er kun nødvendigt at vande hver 7-10 dag. Vand kun, når den øverste halvdel af jorden er tør. For at få den mest effektive vanding af en Philodendron Green Princess skal du placere potten i en spand vand og sætte den i blød i et par minutter. Fjern den derefter og lad det overskydende vand dryppe af. Hvis du efterlader din Philodendron Green Princess i vand, vil rødderne rådne og dø. Philodendron Green Princess krav til fugtighed, er omtrent hvad du ville forvente af en indfødt tropisk regnskovs plante. Det optimale luftfugtighedsniveau for Philodendron Green Princess planten er mellem 60 og 80%. Heldigvis findes der metoder til at opretholde et passende luftfugtighedsniveau for din plante, uden at forvandle hele dit hus til et dampbad. Hvis du har flere tropiske planter, der kræver høj luftfugtighed, skal du samle dem omkring en lille luftfugter, der vil fugte luften omkring dem. Den enkleste metode er at bestøve bladene med vand med få dages mellemrum.

Placering

Philodendron er hjemmehørende i de sydamerikanske tropiske regnskove, og derfor har Philodendron Green Princess behov for meget lys, men indirekte sollys, da de vokser under regnskovens største træers blade. Den bedste placering i dit hjem er ved siden af et nord- eller østvendt vindue eller et sted med mere skygge i et vest- eller sydvendt rum. Placer dem aldrig i direkte sollys, da det vil beskadige bladene og få planten til at dø.

Temperatur

Den optimale temperatur for Philodendron Green Princess er 15-30°C. I et indendørs miljø bør denne temperatur for planten være enkel at opnå. I et almindeligt dansk hjem, er stuetemperaturen stort set altid mellem disse grader. Philodendron Green Princess har en lav temperaturtolerance, som betyder at den ikke tåler mindre end 15°C og frost. For at undgå at skade planten, skal du holde den væk fra kold træk og aircondition, selv når den er indendørs.

Gødning

For at opretholde en flot form på bladene kan din Philodendron Green Princess gødes med jævne mellemrum. En flydende gødning, der kan fortyndes i vand, er den bedste gødning til denne plante. Vi anbefaler at gøde lige når jorden er tør, ellers flyder den lige igennem og bliver ikke optaget. Et jævnt gødningsforhold på 10-10-10 er ideelt for Philodendron Green Princess. I løbet af foråret og sommeren skal du gøde en eller to gange om måneden. Om efteråret og vinteren skal du begrænse gødskning til en gang hver anden måned.

Ompotning og beskæring

Efterhånden som Philodendron Green Princess planten vokser i størrelse, kan du ompotte den hver 12. til 18. måned. Når de nye blade på din Philodendron Green Princess begynder at skrumpe, er det tid til at ompotte. Vær gerne lidt nærig med centimeterne, når du skal vælge den nye pottestørrelse, da planten ikke har godt af at stå i en alt for stor potteskjuler. Gå ikke højere end 2-4 cm. i diameter op. Brug frisk jord til at potte din Philodendron Green Princess, hvilket giver plads til, at rodklumpen kan udfolde sig. Beskæring af Philodendron Green Princess er normalt så simpelt som at fjerne døde eller beskadigede blade engang imellem. Det er ikke påkrævet at trimme planten, fordi det er en langsomt voksende plante, der naturligt former sig til en pæn form.

Udfordringer med Philodendron Green Princess

Forvandl din plante

Philodendron Green Princess er utrolig nem og opstår der problemer med planten, er det ofte fordi man ikke er opmærksom på dens dyrkningsbehov. Heldigvis kan du næsten altid, med god pleje, forvandle en syg plante om til den friskeste og fine voksende plante på næsten ingen tid.

Bladene hænger

Hvis bladene på din Philodendron Green Princess hænger, kan jorden være for tør eller for fugtig. Vand planten hvis det er tørt. Hvis det er vådt, så ompot det i frisk, veldrænet jord og reducer din vanding.

Falmende eller brune blade

Hvis bladene falmer, skal du overveje at flytte dem til et mere solrigt sted.

Hvis bladene har tørre og brune spidser, får de for meget sol og bør flyttes til et mere skyggefuldt sted.

Skadedyr og sygdomme

Din Philodendron Green Princess plante fanger ikke kun din opmærksomhed, men også en række insekters. Et af de insekter som kan forelske sig i Philodendron Green Princess, er spindemider som efterlader små brune eller gule pletter på bladene, hvorimod bladlus er små grønne insekter, der samler sig på undersiden af bladene. Til begge disse skadedyr skal du bruge neemolie, insekt spray eller sæbe. Svampemyg kan findes som cremefarvede larver i jorden eller som modne fluer, der ligner små myg. Hold jordoverfladen tør for at komme af med disse små insekter. Mellys ligner små bomuldsfnug på blade og stilke. Dræb dem ved hjælp af noget vat med sprit, som du rengøre bladene med.

Kan jeg placere min Philodendron Green Princess udenfor?

Philodendron Green Princess er en indendørs plante og bør ikke udsættes for direkte sollys eller for lave temperaturer, der typisk kan forekomme udendørs. Derfor anbefales det at holde denne plante indendørs i et miljø med passende lys og temperatur. Hvis du alligevel ønsker at placere din Philodendron Green Princess udenfor, skal du sørge for at placere den et sted med indirekte lys og beskytte den mod direkte sollys og vind. Det anbefales også at tage den indendørs igen, når temperaturen falder under 15°C, da dette kan skade planten.

Hvordan kan jeg beskære min Philodendron Green Princess?

Beskæring af Philodendron Green Princess er normalt så simpelt som at fjerne døde eller beskadigede blade engang imellem. Det er ikke nødvendigt at trimme planten, da det er en langsomt voksende plante, der naturligt former sig til en pæn form. Husk altid at tage hensyn til plantens sundhed og trivsel, når du beskærer den. Overbeskæring kan skade planten og påvirke dens vækst, så det er bedst at beskære forsigtigt og kun når det er nødvendigt.

Hvad er det bedste gødningsforhold for Philodendron Green Princess?

Et jævnt gødningsforhold på 10 -10 -10 er ideelt for Philodendron Green Princess. I løbet af foråret og sommeren skal du gøde en eller to gange om måneden. Om efteråret og vinteren skal du begrænse gødskning til en gang hver anden måned.

Hvordan kan jeg forhindre skadedyr i at angribe min Philodendron Green Princess?

Insekter som spindemider og bladlus kan angribe Philodendron Green Princess, men du kan bruge neemolie, insektspray eller sæbe til at bekæmpe dem. Uldlus ligner små bomuldsfnug på blade og stilke. Dræb dem ved hjælp af noget vat med sprit, som du rengøre bladene med.

Hvor ofte skal jeg omplante min Philodendron Green Princess?

Philodendron Green Princess kan vokse direkte i kokospotten, da kokospotten er lavet af naturlige materialer, der er biologisk nedbrydelige. Det giver plantens rødder mulighed for at ånde og trives bedre, hvilket kan føre til sundere vækst og mere robuste planter. Men når planten vokser sig større, anbefaler vi at plante den i en større potteskjuler for at give den mere plads til at vokse og udvikle sig endnu bedre.