Sådan passer du din Monstera Deliciosa

Skrevet af: Stine Bøllingtoft

|

|

Tid til at læse 18 min

Iphone der tager billede af en Monstera Deliciosa bloggerplante

''Hey bloggen! Denne Monstera Deliciosa har væltet danmark med storm, den dukker op på adskillige sociale medier og er blevet kendt som blogger planten. Monstera Deliciosa er en tropisk plante, der er kendt for sine store, perforerede blade. Den er en populær indendørs plante, der er nem at passe og kan tilføje et grønt touch til dit hjem. Se udvalget af Monstera planter''

Historien om Monstera Deliciosa

Denne plante stammer fra regnskovene i Central- og Sydamerika, hvor den vokser som op- og klatre op langs andre planter, ligesom tarzan, der griber sig fast i træer og andre støtteobjekter. I de danske hjem dyrkes Monstera Deliciosa som en stueplante. Den kan vokse op til 2,5 meter høj og 1,5 meter bred. Når planten er lille eller får nye blade, vil de være helt runde og intakte men vil med tiden vokse sig stor og få de kendetegnende hullede/perforeret blade. Monstera Deliciosa er en robust plante, der er nem at passe, men der er nogle få ting, du skal huske på for at sikre, at den trives. Dette inkluderer at give planten den rette mængde lys, vanding og gødning, og at holde den i en god jord med god dræning. Du kan også beskære planten for at holde den i form og for at forhindre, at den vokser for langt. Det er også en god idé at ompotte planten, når den bliver for stor for sin potte, så den har plads til at vokse. Ved at følge vores planteguide kan du nemt passe din Monstera Deliciosa og sikre, at den trives i dit hjem. Det er en smuk og dekorativ plante, der vil tilføje liv og farve til dit hjem, så det er værd at tage sig godt af den.

Vanding

Monstera Deliciosa har brug for regelmæssig vanding, men undgå at overvande den. Planten skal vandes 1-2 gange om ugen men lad jorden tørre ud mellem vandinger, og vand derefter planten indtil vandet løber ud af  bunden. Du kan også bruge en fugtmåler for at se om jorden har den rette mængde fugt.

Tegn på at din Monstera Deliciosa trænger til vand

Når din Monstera Deliciosa har behov for vand, vil det kunne ses på jordens tørhed, når du stikker en finger 2-4 cm ned i jorden. Desuden vil bladene begynde at se sløje, slappe eller let krøllede ud. Hvis bladene begynder at blive gule, kan det dog være et tegn på overvanding.

 

Jordens fugtighed er en af de mest pålidelige indikatorer for, hvornår din Monstera Deliciosa trænger til vand. Ved at stikke en finger i jorden kan du mærke, om jorden er tør eller fugtig. Hvis de øverste 2-4 cm af jorden føles tørre, er det et klart tegn på, at det er tid til at vande. 

 

Bladenes tilstand kan også give vigtige indikationer. Sløje eller slappe blade kan indikere, at planten trænger til vand. På den anden side kan gule blade eller blade, der falder af, være et tegn på overvanding. 

 

Transpiration er en naturlig proces, hvor planten mister vand gennem sine blade. I varme og tørre forhold kan din Monstera Deliciosa miste vand hurtigere gennem transpiration, hvilket øger dens vandingsbehov. I køligere og mere fugtige forhold kan transpirationsraten være lavere, hvilket reducerer behovet for hyppig vanding. 

 

Det er en balanceakt at vande Monstera Deliciosa. For lidt vand, og planten kan visne og blive slap. For meget vand, og rødderne kan rådne, hvilket kan føre til alvorlige sundhedsproblemer for planten. Det er vigtigt at være opmærksom på de tegn, din plante viser, og justere din vandingsrutine derefter.

Valg af det bedste vand

Selvom Danmark er kendt for sit rene og højkvalitets vand, er der stadig nogle overvejelser at tage højde for, når det kommer til vanding af Monstera Deliciosa. Selvom klor og fluorid sjældent er et problem i dansk postevand, grundet danmarks høje krav til vandkvalitet og tilsyn, kan det stadig være en god idé at lade vandet stå ude i 24 timer før vanding for at sikre, at eventuelle resterende kemikalier fordamper.

 

Regnvand er et fremragende valg til vanding af Monstera Deliciosa. Det er naturligt blødt og fri for kalk, der kan findes i postevand. Hvis du har mulighed for det, kan opsamling af regnvand være en bæredygtig og plantevenlig løsning.

 

Endelig er det vigtigt at huske, at Monstera Deliciosa foretrækker lunkent vand frem for koldt. Pludselige temperaturændringer kan stresse planten, så det er en god idé at lade vandet nå stuetemperatur før vanding.

Bedste tidspunkt for vanding

Tidligt om morgenen er det perfekte tidspunkt at vande din Monstera Deliciosa. Her er planten i sin mest aktive fase af fotosyntese, og den kan derfor nemt optage og udnytte vandet. Desuden sikrer morgenvanding, at vandet på bladene fordampe i løbet af dagen og dermed undgår skimmel og svamp.

 

For at forstå, hvorfor tidligt om morgenen er det ideelle tidspunkt at vande denne plante, skal vi dykke lidt ned i plantens biologi og dens naturlige habitat. I de tropiske regnskove, hvor Monstera Deliciosa oprindeligt kommer fra, starter dagen ofte med en frisk dug. Denne morgendug giver planterne en skånsom start på dagen, inden solens stråler bliver for intense. Når du vander din Monstera Deliciosa tidligt om morgenen, efterligner du denne naturlige cyklus, hvilket giver planten den bedste start på dagen. 

 

Fotosyntese spiller også en central rolle her. Fotosyntese er den proces, hvor planter omdanner lysenergi til kemisk energi for at brødføde sig selv. Denne proces er mest aktiv i dagslys, og ved at vande om morgenen giver du din Monstera Deliciosa den nødvendige fugtighed til at understøtte denne vigtige biologiske funktion.

 

I de varme timer midt på dagen kan solens stråler forstærkes af vanddråber, hvilket potentielt kan brænde bladene. Ved at vande om morgenen sikrer du, at eventuelle vanddråber har tid til at fordampe, før solen bliver for stærk. 

 

Hvis morgenvanding ikke er en mulighed, er sen eftermiddag det næstbedste tidspunkt. På dette tidspunkt er solens stråler ikke længere så intense, hvilket reducerer risikoen for hurtig fordampning og stress for planten. 

Sådan tilpasses vandingen efter årstiderne

En af de vigtigste faktorer, der påvirker dens trivsel, er vanding, og denne vanding skal tilpasses efter årstiderne. At forstå og tilpasse vandingen efter årstiderne er nøglen til at holde den sund og glad. 

 

Forår: Når foråret melder sin ankomst, begynder Monstera Deliciosa at vågne op fra sin vinterdvale. Dette er tiden, hvor den begynder at sætte nye skud og udvikle nye blade. Derfor skal vandingen øges gradvist. Men vær opmærksom! Selvom planten begynder at vokse, skal du undgå at overvande. Jorden skal være fugtig, men ikke våd.

 

Sommer: Sommeren er Monstera Deliciosa højsæson. Med længere dage og mere lys er dette den tid, hvor planten vokser mest. Derfor kræver den også mere vand. Men husk, at hyppigheden af vanding er vigtigere end mængden. Det er bedre at vande lidt, men ofte, for at sikre en konstant fugtighed i jorden. 

 

Efterår: Når efteråret nærmer sig, begynder Monstera Deliciosa at forberede sig på de køligere måneder. Væksten bliver langsommere, og plantens vandbehov reduceres. Det er vigtigt at skære ned på vandingen og sikre, at jorden får lov til at tørre ud mellem vandingerne. 

 

Vinter: Vinteren er hviletid for planten. På dette tidspunkt er det vigtigt at være særligt opmærksom på ikke at overvande. Planten bruger meget lidt energi og har derfor ikke brug for meget vand. En god tommelfingerregel er at lade jorden tørre helt ud mellem vandingerne.

Trin-for-trin guide til vanding

At vande korrekt er nøglen til at holde din plante sund og flot. Hvis du f.eks. vander for lidt, vil rødderne ikke udvikles ordentligt, og væksten vil dermed blive hæmmet. Omvendt kan for meget vand føre til rodråd, hvilket kan skade eller endda dræbe planten. 

For at sikre, at din Monstera Deliciosa får den rette mængde fugtighed, kan du følge denne trin-for-trin guide:

 

1. Det rette udstyr: Sørg for at have en vandkande med en smal tud, så du nemt kan vande ved plantens base uden at spilde for meget vand på bladene.

 

2. Tjek jordens fugtighed: Før du begynder at vande, skal du stikke en finger et par centimeter ned i jorden. Hvis de øverste 2-3 cm føles tørre, er det tid til at vande.

 

3. Vand jævnt: Start ved plantens base og vand jævnt rundt om planten, så hele rodområdet bliver fugtet. Undgå at hælde vand direkte på bladene, da dette kan føre til råd eller skimmel.

 

4. Mængde af vand: Monstera Deliciosa kan lide at være fugtig, men ikke våd. Sørg for at vande tilstrækkeligt, så jorden er fugtig hele vejen igennem, men undgå at drukne planten.

 

5. Dræning: Sørg for, at din potte har drænhuller i bunden. Hvis du har en kokospotte, vil der naturligt være dræning. Efter vanding skal overskydende vand kunne løbe ud, så rødderne ikke sidder i stillestående vand.

 

6. Tør overskydende vand af: Hvis der er vanddråber på bladene, kan du forsigtigt tørre dem af med en blød klud. Dette forhindrer pletter og reducerer risikoen for skimmel.

 

7. Overvåg din plante: Efter vanding, hold øje med din plante i de næste par dage. Hvis bladene begynder at blive gule, kan det være et tegn på overvanding. Hvis bladene ser slappe ud, kan det være et tegn på undervanding.

 

8. Tilpas efter behov: Husk at hver plante er unik. Afhængigt af dit hjem, årstiden og plantens størrelse, kan vandingsbehovet variere. Lær din plante at kende og tilpas vandingen derefter.

Overvanding

Overvanding sker når en plante får mere vand, end den kan absorbere, hvilket gør at jorden er for våd i for lang tid. Dette kan skabe et miljø, hvor skadelige svampe og bakterier trives, som kan føre til rodråd, hvor plantens rødder begynder at rådne på grund af for meget fugt og for lidt ilt.

 

Der er flere faktorer, der kan føre til overvanding. Manglende kendskab til plantens vandingsbehov er en af dem. Hver plante har sine egne vandingsbehov, og Monstera Deliciosa er ingen undtagelse. At give planten for meget vand, fordi man tror, det er bedst for den, kan hurtigt føre til problemer. Dårlig dræning er en anden årsag. Hvis potten ikke har tilstrækkelige drænhuller, eller hvis jorden er for tæt og ikke dræner godt, kan vandet blive siddende ved rødderne. Endelig kan vanding efter en fast tidsplan uden at tage hensyn til faktorer som årstid, lysforhold og temperatur også føre til overvanding.

 

For at undgå overvanding, skal du kende din plante og følge vores trin-for-trin guide til til vanding vi har beskrevet længere oppe i bloggen. Hvis du mistænker, at din Monstera Deliciosa er blevet overvandet, er der nogle skridt, du kan tage. Stop vandingen og lad jorden tørre ud helt, før du vander igen. Tjek rødderne ved at fjerne planten fra potten. Hvis rødderne er brune og slimede, er det tegn på rodråd. Klip de beskadigede rødder væk. Overvej at ompotte planten i en ny jordblanding, der dræner bedre, hvis jorden er for tæt eller dårligt drænende. Hvis den nuværende potte ikke har tilstrækkelige drænhuller, skal du overveje at skifte til en potte, der gør.

Undervanding

Undervanding sker når planten ikke får nok vand til at opretholde sine vitale funktioner. Dette gør at jorden bliver tør, hvilket kan stresse planten og begrænse dens evne til at optage nødvendige næringsstoffer. Ved undervanding kan plantens blade begynde at visne, blive gule eller falde af.

 

Der er flere faktorer, der kan føre til undervanding. En almindelig årsag er simpelthen at glemme at vande planten regelmæssigt. Men der er også andre faktorer at overveje. For eksempel kan en potte, der er for stor for planten, gøre det svært for jorden at bevare fugtigheden. Ligeledes kan en jordblanding, der dræner for hurtigt, forhindre planten i at absorbere det vand, den har brug for. Endelig kan placeringen af planten i et område med lav luftfugtighed, som f.eks. nær en varmekilde, fremskynde fordampningen af vand fra jorden.

 

For at undgå undervanding er det vigtigt at kende din Monstera Deliciosa plantes specifikke vandingsbehov. Som nævnt tidligere i bloggen, er det vigtigt at tjekke jordens fugtighed regelmæssigt og vande, når de øverste par centimeter af jorden føles tørre.

Placering

Monstera Deliciosa trives bedst i indirekte lys eller i let skygge. Hvis du ikke har et lyst område, kan du også bruge et skånsomt plantelys for at give planten ekstra lys. For at tilgodese plantens lysbehov, skal bladende renses for støv med en fugtig klud efter behov.  I dette kapitel vil vi dykke ned i, hvordan lys påvirker din Monstera og give forslag til, hvor du bedst kan placere den i dit hjem.

Lysbehov

Monstera Deliciosa har en naturlig tilbøjelighed til at trives i indirekte sollys, men den kan også klare sig i skyggefulde områder. Dette skyldes dens oprindelse i de tropiske regnskove i Mexico og Guatemala, hvor den vokser under trækronerne og derfor er vant til filtreret lys.

 

Fotosyntese er en vigtig proces for planter, hvor de omdanner lysenergi til kemisk energi. Mens direkte sollys kan give en overflod af energi, kan det også være skadeligt for Monsteraen, da for meget UV-stråling kan forårsage skader på bladcellerne, hvilket resulterer i solskoldede pletter. Indirekte sollys giver derimod den nødvendige energi til fotosyntese uden at udsætte planten for skadelige UV-stråler.

Forslag til placering

For at efterligne Monstera Deliciosas naturlige habitat og sikre, at den får den rette mængde lys, er det ideelt at placere den nær et øst- eller nordvendt vindue. Her vil den modtage blid morgen- eller eftermiddagssol uden risiko for at blive udsat for den hårde middagssol. 

 

Hvis dit hjem primært har syd- eller vestvendte vinduer, kan du stadig dyrke en sund Monstera Deliciosa ved at placere den lidt længere væk fra vinduet eller bruge lette gardiner eller persienner til at filtrere sollyset. 

 

Et andet alternativ er at placere den i et rum med et stort vindue, hvor dagslyset spredes jævnt, men ikke falder direkte på planten.  Selvom Monstera Deliciosa kan tilpasse sig forskellige lysforhold, vil den vokse mest frodigt og udvikle de mest markante huller i bladene, når den får den rette mængde lys.

Rengør bladene

Monstera Deliciosa plantens store, frodige blade er ikke kun smukke at se på, men de spiller også en afgørende rolle i plantens sundhed og dens evne til at udføre fotosyntese effektivt. Over tid kan støv og snavs samle sig på bladenes overflade, hvilket kan begrænse mængden af lys, de kan absorbere. Dette kan i sidste ende hæmme fotosynteseprocessen, da bladene har brug for lys for at omdanne kuldioxid og vand til glukose, som planten bruger som energi.

 

For at sikre, at din Monstera Deliciosa kan optage så meget lys som muligt, er det en god idé regelmæssigt at tørre bladene af med en blød, fugtig klud. Dette vil ikke kun fjerne støv og snavs, men også give bladene en smuk glans, som kan forbedre plantens æstetik. Derudover kan rengøring af bladene også hjælpe med at forhindre skadedyr, som f.eks. spindemider, der trives i støvede forhold.

 

Ved at tage dig tid til at rengøre din Monstera Deliciosas blade sikrer du, at den kan udføre fotosyntese optimalt, hvilket vil styrke dens sundhed og vækst. Det er en simpel handling, der kan have en stor indvirkning på din plantes trivsel.

Temperatur

Monstera Deliciosa trives bedst i et varmt og fugtigt klima med en temperatur mellem 20-27 grader. Planten har det fint i temperature  ned til 15 grader, men har det bedst ved  20 grader. Det er en god idé at holde Monstera Deliciosa væk fra kolde vinduesrammer og træk, da det kan skade planten.

 

Det er også vigtigt at huske, at Monstera Deliciosa ikke tåler frost, så du skal sørge for at holde planten indendørs eller i et varmt og beskyttet område i de kolde perioder. Hvis du vil dyrke planten udendørs, skal du vælge et varmt område, der ikke udsættes for direkte sol i løbet af dagen. Hvis du følger disse enkle tips, vil du sikre, at Monstera Deliciosa har de bedste betingelser for at trives.

Optimal Temperatur

Monstera Deliciosa stammer fra de tropiske regnskove i mexico og guatemala. I dette naturlige habitat er temperaturen konstant varm og fugtig, hvilket gør at planten har tilpasset sig til et miljø med temperaturer mellem 20°C og 30°C. 

 

Videnskabeligt set spiller temperatur en afgørende rolle i plantens fotosynteseproces. Fotosyntese er den proces, hvor planter omdanner lysenergi til kemisk energi i form af glukose. Denne proces er temperaturafhængig. For høje eller for lave temperaturer kan hæmme enzymerne involveret i fotosyntese, hvilket kan begrænse plantens evne til at producere den nødvendige energi for vækst og overlevelse. 

 

For Monstera Deliciosa betyder dette, at den trives bedst ved en stabil temperatur mellem 20°C og 27°C. Temperaturer under 10°C kan skade planten og forårsage væksthæmning, mens for høje temperaturer kan øge transpirationen (fordampning af vand fra planten) og dermed øge plantens vandingsbehov. 

 

For at sikre, at din Monstera Deliciosa trives, er det vigtigt at placere den i et område i dit hjem, hvor temperaturen forbliver relativt konstant inden for det optimale interval. Undgå at placere den nær varmekilder som radiatorer eller i trækfulde områder, hvor der kan være pludselige temperaturudsving. 

Tegn på forkert temperatur

Tegn på, at din Monstera Deliciosa udsættes for forkerte temperaturer, kan variere, men de mest almindelige symptomer inkluderer visne eller slappe blade, som kan indikere, at planten er for kold. Bladene kan også begynde at få brune eller sorte pletter, især langs kanterne, hvilket kan være et tegn på kuldeskader. 

 

I ekstreme tilfælde af kuldeeksponering kan bladene blive helt sorte og falde af. På den anden side, hvis planten udsættes for for høje temperaturer, kan bladene blive gule, tørre ud eller få solskoldede pletter, især hvis de også udsættes for direkte sollys. 

 

Desuden kan for høje temperaturer øge plantens transpiration, hvilket kan resultere i tørre blade, selvom jorden stadig er fugtig. En anden indikator for temperaturstress kan være en pludselig opbremsning i væksten eller en mangel på ny bladvækst.

Gødning

Monstera Deliciosa har brug for regelmæssig gødning for at holde sig sund og vokse godt. Brug en plantegødning med et højt fosfor indhold, såsom en 10-30-10 gødning, og følg producentens anvisninger for dosering. Gød planten hver anden til tredje uge i vækstsæsonen, og hold op med at gøde planten i vintermånederne, når den har en langsommere vækst, fordi den går i dvale.

Ompotning og beskæring

Monstera Deliciosa vokser ved at sende lange skud ud, der kan vokse opad eller langs jorden. Du kan beskære planten for at holde den i form og for at forhindre, at den vokser for langt. Brug en ren kniv eller saks og skær skuddene helt tæt på planten. Dette vil også tilskynde planten til at vokse i en mere busket form. Monstera Deliciosa har brug for plads til at vokse, så opdager du at plantens rødder fylder utrolig meget i potteskjuleren, er det en god ide at ompotte planten. Det er en god ide kun at gå en størrelse op i potteskjuler, da for meget jord ingen gavn vil have for planten. Din Monstera Deliciosa vil tværtimod bredde sine rødder for at komme i kontakt med vandet og du vil få en ustabil plante.

Udfordringer med Monstera Deliciosa

Gule blade

Hvis din Monstera Deliciosa får gule blade, kan det være et tegn på, at planten får for meget eller for lidt vand. Sørg for at vande planten regelmæssigt, men lad jorden tørre ud mellem vandinger, og undgå at overvande den. Du kan også prøve at ændre jordblandingen for at forbedre dræningen. Leca kugler i bunden af potten vil give vandet en mulighed for at komme væk fra jorden.

Pludselig døde blade

Monstera Deliciosa vil lejlighedsvist slippe af med gamle blade, men hvis du bemærker, at planten pludselig taber en masse blade på én gang, kan det være et tegn på, at den er stressede på grund af for lidt lys, for meget eller for lidt vand, eller et dårligt klima. Prøv at ændre plantens vækstbetingelser for at se, om det hjælper.

Skadedyr og sygdomme

Monstera Deliciosa kan blive angrebet af insekter såsom bladlus, tordenfluer eller spindemider. Hvis du bemærker insekter på planten kan du prøve at fjerne dem manuelt ved at tørre dem af med en fugtig klud eller en børste. Dette kan være en effektiv metode til at fjerne små mængder af skadedyr, men det vil muligvis ikke fjerne alle skadedyr eller forhindre fremtidige angreb.

Du kan også bruge et insektmiddel, der er beregnet til at fjerne skadedyr og sygdomme fra planter. Der findes mange forskellige insektmidler på markedet, så det er en god idé at læse producentens anvisninger nøje og vælge et insektmiddel, der er beregnet til den specifikke skade, du vil bekæmpe. Det er også en god idé at huske at beskytte dine hænder og øjne, når du bruger insektmidler, og at holde Monstera Deliciosa væk fra børn og kæledyr, indtil insektmidlet er tørret.

Et andet alternativ er at du kan prøve at behandle Monstera Deliciosa med en plantebehandling, der indeholder en kombination af insektmidler og fungicider. Plantebehandlinger er beregnet til at bekæmpe både skadedyr og sygdomme på samme tid, og de kan være en god løsning, hvis du står overfor flere forskellige problemer på en gang. Læs producentens anvisninger nøje, og husk at se efter disse insekter:

Bladlus: Bladlus er små, grønne insekter, der suger saften ud af bladende på Monstera Deliciosa. De kan forårsage misfarvning og tørre blade, og de kan sprede sig hurtigt fra plante til plante. Du kan fjerne bladlus manuelt ved at tørre dem af med en fugtig klud eller ved at bruge et insektmiddel.

 

Trips:  er små, gennemsigtige insekter, der suger saften ud af bladende på Monstera Deliciosa. De kan forårsage misfarvning og tørring af blade. De kan sprede sig hurtigt fra plante til plante. Du kan fjerne dem manuelt ved at tørre dem af med en fugtig klud eller ved at bruge et insektmiddel.

 

Spindemider: Spindemider er små, gennemsigtige insekter, der suger saften ud af bladene på Monstera Deliciosa og forårsager misfarvning og tørre blade. De kan også danne spindelvæv på planten.

Kan jeg placere min Monstera Deliciosa i direkte sollys?

Nej, Monstera Deliciosa trives bedst i et lyst, men ikke solrigt område. Placer planten ved et vindue, der modtager indirekte lys, såsom et vindue, der vender mod nord eller øst. Hvis du ikke har et lyst, men ikke solrigt område, kan du også bruge et skånsomt plantelys for at give planten ekstra lys. Direkte sollys kan forårsage skader på plantens blade og reducere dens trivsel.

Hvordan kan jeg hjælpe min Monstera Deliciosa med at vokse mere busket?

Monstera Deliciosa vokser ved at sende lange skud ud, der kan vokse opad eller langs jorden. Du kan beskære planten for at holde den i form og for at forhindre, at den vokser for langt. Brug en ren kniv eller saks og skær skuddene helt tæt på planten. Dette vil også tilskynde planten til at vokse i en mere busket form. Du kan også give planten en støtte, såsom en mosstang eller et espalier, der vil hjælpe den med at vokse i en opadgående retning og skabe en mere fyldig plante.

Kan jeg dyrke min Monstera Deliciosa udendørs?

Ja, du kan dyrke Monstera Deliciosa udendørs, men det er vigtigt at vælge et varmt område, der ikke udsættes for direkte sol i løbet af dagen. Planten trives bedst i et varmt og fugtigt klima med en temperatur mellem 20-27 grader. Det er også vigtigt at beskytte planten mod frost og kolde vinduesrammer og træk, da disse kan skade planten.

Hvor ofte skal jeg omplante min Monstera Deliciosa?

Monstera Deliciosa har brug for plads til at vokse, så det er en god idé at ompotte planten, når den bliver for stor for sin potte. Det er en god ide kun at gå en størrelse op i potteskjuler, da for meget jord ingen gavn vil have for planten. Din Monstera Deliciosa vil tværtimod bredde sine rødder for at komme i kontakt med vandet, og du vil få en ustabil plante. Du kan omplante planten hvert 1-2 år om foråret eller sommeren, eller når dens rødder fylder utrolig meget i potteskjuleren.

Hvordan kan jeg beskytte min Monstera Deliciosa mod skadedyr?

Monstera Deliciosa kan blive angrebet af insekter som bladlus, trips eller spindemider. Du kan fjerne insekterne manuelt ved at tørre dem af med en fugtig klud eller børste. Du kan også bruge et insektmiddel, der er beregnet til at fjerne skadedyr og sygdomme fra planter. Der findes mange forskellige insektmidler på marked.