Sådan passer du din Monstera Deliciosa

Monstera Deliciosa blogger planten

''Hey bloggen! Denne Monstera Deliciosa har væltet danmark med storm, den dukker op på adskillige sociale medier og er blevet kendt som blogger planten. Monstera Deliciosa er en tropisk plante, der er kendt for sine store, perforerede blade. Den er en populær indendørs plante, der er nem at passe og kan tilføje et grønt touch til dit hjem. Se udvalget af Monstera planter''

Historien om Monstera Deliciosa

Denne plante stammer fra regnskovene i Central- og Sydamerika, hvor den vokser som op- og klatre op langs andre planter, ligesom tarzan, der griber sig fast i træer og andre støtteobjekter. I de danske hjem dyrkes Monstera Deliciosa som en stueplante. Den kan vokse op til 2,5 meter høj og 1,5 meter bred. Når planten er lille eller får nye blade, vil de være helt runde og intakte men vil med tiden vokse sig stor og få de kendetegnende hullede/perforeret blade. Monstera Deliciosa er en robust plante, der er nem at passe, men der er nogle få ting, du skal huske på for at sikre, at den trives. Dette inkluderer at give planten den rette mængde lys, vanding og gødning, og at holde den i en god jord med god dræning. Du kan også beskære planten for at holde den i form og for at forhindre, at den vokser for langt. Det er også en god idé at ompotte planten, når den bliver for stor for sin potte, så den har plads til at vokse. Ved at følge vores planteguide kan du nemt passe din Monstera Deliciosa og sikre, at den trives i dit hjem. Det er en smuk og dekorativ plante, der vil tilføje liv og farve til dit hjem, så det er værd at tage sig godt af den.

Vanding

Monstera Deliciosa har brug for regelmæssig vanding, men du skal undgå at overvande den. Planten skal vandes 1-2 gange om ugen men lad jorden tørre ud mellem vandinger, og vand derefter planten indtil vandet løber ud af  bunden af kokospotten. Du kan også bruge en fugtmåler for at sikre, at jorden har den rette mængde fugt.

Placering

Monstera Deliciosa trives bedst i et lyst, men ikke solrigt område. Placer planten ved et vindue, der modtager indirekte lys, såsom et vindue, der vender mod nord eller øst. Hvis du ikke har et lyst, men ikke solrigt område, kan du også bruge et skånsomt plantelys for at give planten ekstra lys. For at tilgodese plantens lysbehov, skal bladende renses for støv med en fugtig klud efter behov.

Temperatur

Monstera Deliciosa trives bedst i et varmt og fugtigt klima med en temperatur mellem 20-27 grader. Ved temperature indtil 15 grader, har planten det også fint men fungere bedst ved over 20 grader. Det er en god idé at holde Monstera Deliciosa væk fra kolde vinduesrammer og træk, da disse kan skade planten.

Det er også vigtigt at huske, at Monstera Deliciosa ikke tåler frost, så du skal sørge for at holde planten indendørs eller i et varmt og beskyttet område i de kolde perioder. Hvis du vil dyrke planten udendørs, skal du vælge et varmt område, der ikke udsættes for direkte sol i løbet af dagen. Hvis du følger disse enkle tips, vil du sikre, at Monstera Deliciosa har de bedste betingelser for at trives.

Gødning

Monstera Deliciosa har brug for regelmæssig gødning for at holde sig sund og vokse godt. Brug en plantegødning med et højt fosfor indhold, såsom en 10-30-10 gødning, og følg producentens anvisninger for dosering. Gød planten hver anden til tredje uge i vækstsæsonen, og hold op med at gøde planten i vintermånederne, når den har en langsommere vækst, fordi den går i dvale.

Ompotning og beskæring

Monstera Deliciosa vokser ved at sende lange skud ud, der kan vokse opad eller langs jorden. Du kan beskære planten for at holde den i form og for at forhindre, at den vokser for langt. Brug en ren kniv eller saks og skær skuddene helt tæt på planten. Dette vil også tilskynde planten til at vokse i en mere busket form. Monstera Deliciosa har brug for plads til at vokse, så opdager du at plantens rødder fylder utrolig meget i potteskjuleren, er det en god ide at ompotte planten. Det er en god ide kun at gå en størrelse op i potteskjuler, da for meget jord ingen gavn vil have for planten. Din Monstera Deliciosa vil tværtimod bredde sine rødder for at komme i kontakt med vandet og du vil få en ustabil plante.

Udfordringer med Monstera Deliciosa

Gule blade

Hvis din Monstera Deliciosa får gule blade, kan det være et tegn på, at planten får for meget eller for lidt vand. Sørg for at vande planten regelmæssigt, men lad jorden tørre ud mellem vandinger, og undgå at overvande den. Du kan også prøve at ændre jordblandingen for at forbedre dræningen. Leca kugler i bunden af potten vil give vandet en mulighed for at komme væk fra jorden.

Pludselig døde blade

Monstera Deliciosa vil lejlighedsvist slippe af med gamle blade, men hvis du bemærker, at planten pludselig taber en masse blade på én gang, kan det være et tegn på, at den er stressede på grund af for lidt lys, for meget eller for lidt vand, eller et dårligt klima. Prøv at ændre plantens vækstbetingelser for at se, om det hjælper.

Skadedyr og sygdomme

Monstera Deliciosa kan blive angrebet af insekter såsom bladlus, tordenfluer eller spindemider. Hvis du bemærker insekter på planten kan du prøve at fjerne dem manuelt ved at tørre dem af med en fugtig klud eller en børste. Dette kan være en effektiv metode til at fjerne små mængder af skadedyr, men det vil muligvis ikke fjerne alle skadedyr eller forhindre fremtidige angreb.

Du kan også bruge et insektmiddel, der er beregnet til at fjerne skadedyr og sygdomme fra planter. Der findes mange forskellige insektmidler på markedet, så det er en god idé at læse producentens anvisninger nøje og vælge et insektmiddel, der er beregnet til den specifikke skade, du vil bekæmpe. Det er også en god idé at huske at beskytte dine hænder og øjne, når du bruger insektmidler, og at holde Monstera Deliciosa væk fra børn og kæledyr, indtil insektmidlet er tørret.

Et andet alternativ er at du kan prøve at behandle Monstera Deliciosa med en plantebehandling, der indeholder en kombination af insektmidler og fungicider. Plantebehandlinger er beregnet til at bekæmpe både skadedyr og sygdomme på samme tid, og de kan være en god løsning, hvis du står overfor flere forskellige problemer på en gang. Læs producentens anvisninger nøje, og husk at se efter disse insekter:

  1. Bladlus: Bladlus er små, grønne insekter, der suger saften ud af bladende på Monstera Deliciosa. De kan forårsage misfarvning og tørre blade, og de kan sprede sig hurtigt fra plante til plante. Du kan fjerne bladlus manuelt ved at tørre dem af med en fugtig klud eller ved at bruge et insektmiddel.
  2. Trips:  er små, gennemsigtige insekter, der suger saften ud af bladende på Monstera Deliciosa. De kan forårsage misfarvning og tørring af blade. De kan sprede sig hurtigt fra plante til plante. Du kan fjerne dem manuelt ved at tørre dem af med en fugtig klud eller ved at bruge et insektmiddel.
  3. Spindemider: Spindemider er små, gennemsigtige insekter, der suger saften ud af bladene på Monstera Deliciosa og forårsager misfarvning og tørre blade. De kan også danne spindelvæv på planten.

Kan jeg placere min Monstera Deliciosa i direkte sollys?

Nej, Monstera Deliciosa trives bedst i et lyst, men ikke solrigt område. Placer planten ved et vindue, der modtager indirekte lys, såsom et vindue, der vender mod nord eller øst. Hvis du ikke har et lyst, men ikke solrigt område, kan du også bruge et skånsomt plantelys for at give planten ekstra lys. Direkte sollys kan forårsage skader på plantens blade og reducere dens trivsel.

Hvordan kan jeg hjælpe min Monstera Deliciosa med at vokse mere busket?

Monstera Deliciosa vokser ved at sende lange skud ud, der kan vokse opad eller langs jorden. Du kan beskære planten for at holde den i form og for at forhindre, at den vokser for langt. Brug en ren kniv eller saks og skær skuddene helt tæt på planten. Dette vil også tilskynde planten til at vokse i en mere busket form. Du kan også give planten en støtte, såsom en mosstang eller et espalier, der vil hjælpe den med at vokse i en opadgående retning og skabe en mere fyldig plante.

Kan jeg dyrke min Monstera Deliciosa udendørs?

Ja, du kan dyrke Monstera Deliciosa udendørs, men det er vigtigt at vælge et varmt område, der ikke udsættes for direkte sol i løbet af dagen. Planten trives bedst i et varmt og fugtigt klima med en temperatur mellem 20-27 grader. Det er også vigtigt at beskytte planten mod frost og kolde vinduesrammer og træk, da disse kan skade planten.

Hvor ofte skal jeg omplante min Monstera Deliciosa?

Monstera Deliciosa har brug for plads til at vokse, så det er en god idé at ompotte planten, når den bliver for stor for sin potte. Det er en god ide kun at gå en størrelse op i potteskjuler, da for meget jord ingen gavn vil have for planten. Din Monstera Deliciosa vil tværtimod bredde sine rødder for at komme i kontakt med vandet, og du vil få en ustabil plante. Du kan omplante planten hvert 1-2 år om foråret eller sommeren, eller når dens rødder fylder utrolig meget i potteskjuleren.

Hvordan kan jeg beskytte min Monstera Deliciosa mod skadedyr?

Monstera Deliciosa kan blive angrebet af insekter som bladlus, trips eller spindemider. Du kan fjerne insekterne manuelt ved at tørre dem af med en fugtig klud eller børste. Du kan også bruge et insektmiddel, der er beregnet til at fjerne skadedyr og sygdomme fra planter. Der findes mange forskellige insektmidler på marked.

Relaterede artikler