Sådan passer du din Monstera Adansonii

Skrevet af: Stine Bøllingtoft

|

|

Tid til at læse 8 min

Nærbillede af en Monstera Adansonii I en stue

''Monstera Adansonii er blevet meget populær på grund af sit unikke udseende og er blevet et symbol på en ny plante livsstil i mange dele af verdenen. Den er blevet en del af manges indretning og er i mange år blevet dyrket af planteentusiaster. Se udvalget af Monstera planter''

Historien om Monstera Adansonii

Monstera Adansonii er en tropisk plante, der oprindeligt stammer fra regnskovene i Central- og Sydamerika. Den blev først introduceret i Europa i det 19. århundrede, og er siden blevet en populær husplante verdenen over. Planten er kendt for sin unikke vækstform, med store, perforerede blade, der kan blive op til en meter lange. Den er også kendt som "Swiss cheese" på grund af sine store og hullede blade som minder om den delikate ost fra schweiz. I deres naturlige habitat vokser Monstera Adansonii ved siden af træstammer og klatrer op ad dem ved hjælp af aflange blade og rødder, der vokser ud fra stænglerne. Dette gør dem til en ideel plante til at fylde på en væg eller anden større overflade i din bolig.

Vanding

Det er vigtigt at give din Monstera Adansonii den rette mængde vand for at holde den sund. som hovedregel skal planten vandes 1-2 gange hver anden uge, men her er nogle tips til vanding af din plante:

 

Lad jorden tørre ud mellem vandingerne: Monstera Adansonii har brug for jævnlig vanding, men det er vigtigt at undgå overskydende vand i bunden. Lad jorden tørre ud mellem vandinger, så planten ikke står i vand i længere tid. Dette kan føre til rodråd og andre problemer.

 

Vand grundigt: Når du vander din plante, skal du sørge for at vande den grundigt. Dette hjælper med at sikre, at alle rødder får vand, og at overskydende vand kan dræne væk.

 

Brug lunkent vand: Brug lunkent vand til at vande din Monstera Adansonii, da koldt vand kan skade planten. Dette gælder især i vintermånederne, hvor planten kan være mere sårbar.

 

Tjek fugtigheden: Det kan være svært at vide, hvornår din Monstera Adansonii har brug for vanding. En god tommelfingerregel er at tjekke fugtigheden i jorden med en træpind. Stik pinden ca. 5 cm ned i jorden. Hvis den føles tør, har planten brug for vanding.

 

Vær tålmodig: Det kan tage lidt tid at finde den helt rigtige balance for vanding af din Monstera Adansonii. Vær tålmodig og hold øje med planten, så du kan lære at forstå, hvornår den har brug for vand. Hvis du er i tvivl, er det bedre at vente lidt længere med at vande end at vande for ofte.

Placering

Monstera Adansonii trives bedst i inddirekte lys. Dette betyder, at den bør placeres væk fra direkte sollys, men stadig have adgang til nok lys for at vokse.

Her er nogle tips til placering af din Monstera Adansonii:

 

Vælg et sted med god belysning: Placer din plante et sted, hvor den får adgang til diffust lys fra et vindue, der vender mod syd eller øst. Undgå at placere den i direkte sollys, da dette kan skade planten.

 

Undgå kolde temperaturer: Monstera Adansonii trives bedst ved stuetemperatur, så undgå at placere den et sted, hvor temperaturen kan falde under 15 grader Celsius.

 

Vælg en god potte: Vælg en potte med et drænhul og en god drænageskærm til din Monstera Adansonii. Dette hjælper med at sikre, at overskydende vand kan dræne væk fra bunddækslet, hvilket er vigtigt for at forhindre rådne.

 

Placer planten i en passende højde: Monstera Adansonii kan vokse meget stor, så sørg for at placere den på en passende højde, så den kan vokse frit. Dette kan være på en hylde, et bord eller en anden passende overflade.

 

Med disse tips i tankerne, bør du være i stand til at finde den perfekte placering for din Monstera Adansonii i din bolig. Husk at være tålmodig, da det kan tage lidt tid at finde den helt rigtige balance for din plante.

Temperatur

Monstera Adansonii trives bedst ved stuetemperatur, så det er vigtigt at holde planten væk fra kolde temperaturer. Ideelt set bør temperaturen være mellem 18 og 24 grader.

Her er nogle tips til at holde din Monstera Adansonii i den rette temperatur:

 

Undgå at placere planten for tæt på kolde vinduer eller døre: Det kan være svært at holde et konstant temperaturniveau ved kolde vinduer eller døre, så prøv at placere din Monstera Adansonii et sted med en mere stabil temperatur.

 

Hold øje med temperaturen: Det kan være svært at vide, hvornår din plante har brug for en temperaturforandring. En god tommelfingerregel er at tjekke temperaturen i rummet, hvor din Monstera Adansonii står. Hvis temperaturen falder under 15 grader, bør du overveje at flytte planten til et varmere sted.

 

Brug en fugtighedsmåler: En fugtighedsmåler kan hjælpe dig med at holde øje med temperaturen og fugtigheden i luften omkring din plante. Dette kan være nyttigt, hvis du har problemer med at holde din Monstera Adansonii i den rette temperatur.

 

Brug et termometer: Et termometer kan være en god måde at holde øje med temperaturen omkring din plante på. Dette kan være særligt nyttigt, hvis du har problemer med at holde din Monstera Adansonii i den rette temperatur.

 

Med disse tips i tankerne, bør du være i stand til at holde din Monstera Adansonii i den rette temperatur og få den til at trives. Husk at være tålmodig, da det kan tage lidt tid at finde den helt rigtige balance for din plante.

Gødning

Gødning kan hjælpe din Monstera Adansonii med at vokse og trives ved at tilføje næringsstoffer til jorden. Det er vigtigt at vælge den rigtige gødning og anvende den på den rette måde for at opnå det bedste resultat.

Her er nogle tips til gødning af din Monstera Adansonii:

 

Brug en balanceret gødning: Det er bedst at bruge en balanceret flydende gødning til din Monstera Adansonii. Dette betyder, at gødningen indeholder et afbalanceret forhold mellem de tre hovednæringsstoffer: nitrogen, fosfor og kalium. Dette hjælper med at sikre, at planten får den rigtige mængde næring.

 

Følg anbefalingerne på emballagen: Det er vigtigt at følge anbefalingerne på emballagen, når du gøder din Monstera Adansonii.

 

Gød planten regelmæssigt: Gød din Monstera Adansonii et par gange om måneden i vækstsæsonen (Forår til efterår). Brug halvdelen af den anbefalede mængde gødning i vintermånederne, da planten ikke vokser så hurtigt på denne tid af året.

 

Vær opmærksom på tegn på mangel: Hvis din plante viser tegn på mangel på næringsstoffer, såsom gule blade eller dårlig vækst, kan det være nødvendigt at øge mængden af gødning, du bruger. Dette kan være et tegn på, at planten har brug for mere næring.

 

Undgå at gøde for meget: Det er vigtigt at undgå at gøde for meget, da dette kan føre til overskydende næring i jorden, hvilket kan skade planten. Følg anbefalingerne på emballagen, og vær opmærksom på tegn på overskydende gødning, såsom gule blade eller dårlig vækst.

 

Med disse tips i tankerne, bør du være i stand til at gøde din Monstera Adansonii på den rette måde og få den til at trives. Husk at være tålmodig, da det kan tage lidt tid at finde den helt rigtige balance for din plante.

Ompotning og beskæring

En Monstera Adansonii vil vokse i enhver potte, men vælg en beholder, der er lidt større end plantens rodklump, når du ompotter planten med frisk potteblanding hvert andet år. Om foråret er det bedst at potte og ompotte planter. Fordi Monstera Adansonii er en klatreplante, skal den muligvis beskæres, hvis den begynder at vokse ud af sin potte (men kun hvis du ikke ønsker, at den skal vokse yderligere). Du skal kun beskære din plante om foråret. Skær stænglerne ned med højst 25 % med en ren beskæringssaks. For at holde stilken på plads, skær den lige over en bladknude. Fjern også alle døde eller beskadigede blade.

Udfordringer med Monstera Adansonii

Plettet blade

Bladpletter kan optræde på Monstera Adansonii, hvis planten får for meget sollys eller for lille luftcirkulation. Flyt planten til et sted med diffust lys og sørg for at øge luftcirkulationen ved at åbne vinduer eller tænde for en ventilator.

Skadedyr og sygdomme

Monstera Adansonii kan være udsat for skadedyr såsom spindemider og edderkoppemider. Dette kan være et tegn på, at planten er under stress eller at der er for meget fugt i luften. Brug en passende insektmiddel eller prøv at øge luftcirkulationen for at bekæmpe skadedyr.

Kan jeg plante Monstera Adansonii udendørs?

Nej, men du kan tage den udenfor i de varme sommermåneder, da monstera Adansonii er en tropisk plante, og den trives normalt bedst i en varm og fugtig indendørs atmosfære. Derfor er det ikke godt at plante den udendørs i områder med køligt klima.

Hvad er forskellen på Monstera Adansonii og Monstera Deliciosa?

Monstera Adansonii og Monstera Deliciosa er begge populære tropiske planter. Her er nogle af de vigtigste forskelle mellem de to: Bladform og størrelse: Monstera Deliciosa har større, mere markante blade med dybe, karakteristiske huller og splittede kanter. Bladene kan blive op til 90 cm lange. Monstera Adansonii har mindre, mere delikate blade med flere små, runde huller og mindre udtalte splits. Bladene på en Monstera Adansonii er generelt mindre, omkring 20-30 cm lange. Vækstvaner: Monstera Deliciosa er en større og mere robust plante, der vokser opretstående. Monstera Adansonii er en mere kompakt og klatrende plante, der vokser ved at slynge sig omkring støttestrukturer som træer, pinde og stolper. Den kan også vokse hængende, hvilket gør den velegnet som en hængeplante.

Kan jeg tage stiklinger fra min Monstera Adansonii?

Ja, du kan tage stiklinger fra din Monstera Adansonii for at formere planten. Skær en stilk med nogle blade og sæt den i vand eller i pottejord, indtil rødder vokser frem. Når rødderne er store nok, kan du plante den nye plante i sin egen potte.

Hvordan kan jeg undgå, at min Monstera Adansonii bliver for stor?

Hvis du ønsker at begrænse størrelsen på din Monstera Adansonii, kan du beskære den regelmæssigt. Skær stænglerne ned med højst 25% med en ren beskæringssaks og fjern også alle døde eller beskadigede blade. Det kan også være en god ide at placere planten i en mindre potte, så den ikke har så meget plads til at vokse.

Kan jeg plante flere Monstera Adansonii sammen i en stor potte?

Ja, det er muligt at plante flere Monstera Adansonii-planter sammen i en stor potte. Dette kan skabe en smuk og fyldig plante, der kan fungere som en grøn dekoration i dit hjem. For at gøre dette skal du vælge en stor nok potte, der kan rumme alle planterne, og sørge for, at hver plante har nok plads til at vokse og trives. Det er også en god idé at vælge planter, der har lignende krav til vanding og lys. Hvis du planter forskellige typer af Monstera sammen, kan deres forskellige krav føre til problemer som over- eller undervanding af planterne, eller at en af planterne trives mindre godt end de andre. Men du finder hurtigt ud af hvordan sammenplantningen skal vandes. så start ud med at undervande en smule, til du finder den perfekte balance.