Sådan passer du din Ficus Elastica Tineke

Skrevet af: Stine Bøllingtoft

|

|

Tid til at læse 5 min

Ficus Elastica Tineke

''Ficus Elastica Tineke, også kendt som gummitræ, er en populær stueplante kendt for sine store, grønne blade med hvide ribber. Den har en inspirerende historie, og har rødder tilbage til det 19. århundrede. Med den rette pleje kan denne plante blive et smukt og imponerende blikfang i dit hjem. Se vores ficus planter her''

Historien om Ficus Elastica Tineke

Ficus Elastica Tineke har en rig og farverig historie, der strækker sig tilbage til det 19. århundrede. Planten stammer fra Asien, hvor den traditionelt blev brugt til at producere gummi, og dens videnskabelige navn, Ficus Elastica, kommer fra den elastiske og stærke latex, der blev høstet fra planten. Det er dog ikke denne plante vi kan takke for den gummi vi kender idag, men fra en nær slægtning 'Para Gummitræet'. 


Men det var ikke kun gummiindustrien, der blev tiltrukket af planten. Ficus Elastica Tineke blev også en populær stueplante på grund af dens smukke og unikke blade. I løbet af 1800-tallet blev planten indført til Europa og senere til resten af verden, og den har sidenhen fået en fremtrædende plads i hjem og kontorer over hele kloden.


Ficus Elastica Tineke har en række forskellige navne, der afspejler dens popularitet og dens mange forskellige varianter. Nogle kender den som gummitræet, mens andre kalder den indisk gummiplante eller blot Ficus Tineke. Men uanset hvad man kalder den, er der ingen tvivl om, at denne plante har gjort sit indtryk på verden.

Vanding

Ficus Elastica Tineke kræver jævnlig vanding, men undgå at overvande planten, da det kan føre til at rødderne rådner. Det er bedst at lade jorden tørre ud en smule mellem vandingen, men undgå at lade jorden tørre helt ud. Vanding afhænger af plantens størrelse, placering og årstid, men typisk er det en god idé at vande planten 1 gang hver 7-10 dag.

Placering

Ficus Elastica Tineke trives bedst på et sted med meget lys. Lige fra direkte sollys til indirrekte lys. De kan dog også tåle skyggefulde områder, men vær opmærksom på, at bladene kan miste deres flotte farver, hvis de ikke får tilstrækkeligt lys. Planten kan også trives i et rum med kunstigt lys, men sørg for at placere den tæt på lyskilden.

Temperatur

Ficus Elastica Tineke trives bedst i temperaturer mellem 15-27 grader. De kan tåle temperaturer ned til 10 grader, men det kan medføre, at planten ikke vokser så hurtigt eller holder op med at vokse helt. På den anden side kan temperaturer over 27 grader  også påvirke plantens vækst og gøre den mere modtagelig for skadedyr og sygdomme. Sørg for at placere planten i et rum med en stabil temperatur og undgå pludselige temperaturændringer.

Gødning

Ficus Elastica Tineke har brug for gødning for at vokse og trives. Vi anbefaler at bruge en flydende gødning eller gødning i granulatform, som indeholder en passende mængde næringsstoffer. Du kan gøde planten hver anden uge i foråret og sommeren og hver fjerde uge i efteråret og vinteren. Overgødning kan medføre, at planten får for meget salt, hvilket kan skade rødderne og påvirke plantens vækst. Sørg for at følge doseringsanvisningerne på din gødningspakke og stop med at gøde i vintermånederne, hvor planten ikke har så meget vækst.

Ompotning og beskæring

Ompotning af din Ficus Elastica Tineke er normalt nødvendigt hvert andet eller tredje år, da rødderne kan vokse og fylde deres nuværende potte. Når det er tid til at ompotte, skal du sørge for at vælge en ny potteskjuler, der er lidt større end den nuværende. Men fordi potten er lavet af kokosfibre, skal du i stedet for at fjerne planten helt fra dens nuværende potte, blot sætte den i sin nye potteskjuler med lidt ekstra jord omkring rødderne.


Beskæring af din Ficus Elastica Tineke kan hjælpe med at fremme dens vækst og forhindre den i at blive for stor og busket. Du kan beskære de største blade fra bunden af planten for at give plads til nye blade og skabe et mere åbent udseende. Hvis du vil have en mere busket plante, kan du også beskære toppen af planten og fremme væksten af nye skud. Husk altid at bruge skarpe beskæringssakse for at undgå at skade planten.

Udfordringer med Ficus Elastica Tineke

Rødder rådner

En af de største udfordringer med Ficus Elastica Tineke er, at rødderne kan begynde at rådne, hvis planten står i for meget vand eller ikke har tilstrækkelig dræning. Råd starter nede ved rødderne og spreder sig opad, hvilket kan være svært at opdage, før det er for sent. For at undgå råd skal du sørge for at vande planten korrekt.

Pletter på bladene

En anden udfordring med Ficus Elastica Tineke kan være, at der kan opstå bladpletter. Disse pletter kan skyldes for meget sollys eller for lidt vand. Hvis pletterne skyldes for meget sollys, skal du flytte planten til et sted med mindre direkte sollys. Hvis pletterne skyldes for lidt vand, skal du sørge for at vande planten regelmæssigt og give den tilstrækkelig mængde vand.

Skadedyr og sygdomme

Ficus Elastica Tineke kan også være udsat for forskellige skadedyr, såsom spindemider og skjoldlus, der kan suge saften ud af planten. For at bekæmpe dem kan du prøve at fjerne dem manuelt eller bruge et insektmiddel. 


Hvis planten bliver angrebet af sygdomme, kan det skyldes dårlige vækstbetingelser eller for lidt luftcirkulation. For at undgå sygdomme skal du sørge for, at planten har god luftcirkulation og bliver vandet korrekt.


Husk at forebyggelse er bedre end helbredelse, så det er en god idé at give din Ficus Elastica Tineke de bedste vækstbetingelser og holde øje med den regelmæssigt for at undgå eventuelle udfordringer.

Kan jeg placere min Ficus Elastica Tineke udendørs?

Ja, Ficus Elastica Tineke kan placeres udendørs, men kun i den tid, hvor temperaturen ikke falder under 10°C. Det er vigtigt at huske på, at planten har brug for beskyttelse mod kulde og vind, da det kan skade planten.

Hvilke skadedyr kan angribe min Ficus Elastica Tineke?

Ficus Elastica Tineke kan være udsat for skadedyr som bladlus, spindemider, skjoldlus og trips. Hold øje med tegn på skadedyrsangreb, såsom klistret støv på bladene eller skadedyr på planten. Brug insektsæbe eller et andet insektmiddel til at bekæmpe angreb, og fjern eventuelle døde blade eller grene for at begrænse spredningen af skadedyr.

Hvorfor mister min Ficus Elastica Tineke blade?

Der kan være flere årsager til, at din Ficus Elastica Tineke mister blade. Overvanding eller undervanding, placering i for meget sollys eller for lidt lys, temperaturændringer, skadedyrsangreb og næringsstofmangel kan alle føre til at bladene falder af. Undersøg planten nøje og prøv at finde ud af årsagen for at løse problemet.

Er Ficus Elastica Tineke giftig for hunde og katte?

Ja, Ficus Elastica Tineke er giftig for både hunde og katte, da den indeholder giftige stoffer. Hvis hunde eller katte indtager planten, kan de opleve symptomer som mundirritation, opkastning, diarré og i sjældne tilfælde kramper. Det er derfor vigtigt at placere planten et sted, hvor kæledyr ikke kan nå den, og at fjerne eventuelle mistænkelige blade eller dele af planten, hvis man opdager at de er blevet bidt i eller tygget på. Det er også altid en god idé at kontakte en dyrlæge, hvis man mistænker, at ens kæledyr har indtaget en giftig plante.