Sådan passer du din Euphorbia Ritchiei

Skrevet af: Stine Bøllingtoft

|

|

Tid til at læse 5 min

Euphorbia Ritchiei

''Euphorbia Ritchiei er en eksotisk og dekorativ plante, der tilhører Euphorbia-familien. Denne plante kommer oprindeligt fra Madagaskar og er kendt for sin smukke, aflange blågrønne blade og små, farverige blomster. Euphorbia Ritchiei er en nem og taknemmelig plante at dyrke og trives både indendørs og udendørs.''

Historien om Euphorbia Ritchiei

Euphorbia Ritchiei er en del af den store Euphorbia-familien, der omfatter over 2.000 forskellige arter. Den er nært beslægtet med kaktusser og sukkulenter og har en række fælles træk med disse, såsom at være tørketolerant og have aflange, saftige blade. Euphorbia Ritchiei er hjemmehørende i Madagaskar, hvor den vokser i et varmt og tørt klima.


Euphorbia Ritchiei har været en populær plante at dyrke i Europa og Nordamerika siden det 19. århundrede. Planten er elsket for dens dekorative udseende og evnen til at tilpasse sig forskellige miljøer.

Vanding

Euphorbia Ritchiei er en tørketolerant plante og kræver ikke meget vand for at trives. Vand planten en gang hver anden uge, og sørg for, at jorden er godt drænet, så rødderne ikke står i vand. I vintermånederne skal du reducere vandingen til en gang om måneden. Det er vigtigt at huske, at Euphorbia Ritchiei er dyrket til at kunne udstå høje temperature og tørke, så det er bedre at under-vande end at over-vande planten.


Luftfugtighedsmæssigt trives Alocasia Bambino planter bedst, ligesom alle andre tropiske planter, i højere luftfugtighedsniveauer på omkring 60% og er således meget effektiv, når der er fugt i luften. For at øge luftfugtigheden skal du flytte planten tættere på en luftfugter eller sprøjte den oftere med vand.

Placering

Euphorbia Ritchiei trives bedst i et lyst, solrigt område, men kan også klare delvis skygge. Placer planten nær et vindue, der får meget sol, så den kan få den varme og lys, den har brug for. Hvis du dyrker planten udendørs, skal du vælge et sted, der er beskyttet mod stærk vind og direkte sollys i de varmeste timer af dagen og tage den indenfor i de kolde måneder, eller hvis temperaturen falder til under 10 grader.

Temperatur

Euphorbia Ritchiei trives bedst ved stuetemperatur mellem 15-30 grader og tåler ikke temperaturer under 10 grader. Planten kommer oprindeligt fra Madagaskar, hvor temperaturen er varm og tør, så det er vigtigt at efterligne disse forhold, når du dyrker planten indendørs eller udendørs i sommermånederne.

Gødning

Euphorbia Ritchiei har brug for regelmæssig gødning for at trives. Det anbefales at gøde planten med en gødning specielt designet til sukkulenter og kaktusser en gang om måneden i vækstsæsonen, som normalt er fra forår til efterår. Brug en gødning, der indeholder et balanceret næringsstofindhold, såsom nitrogen, fosfor og kalium, for at sikre, at planten får alle de næringsstoffer, den har brug for. Det er også en god idé at bruge en god jordblanding, der er velegnet til sukkulenter og kaktusser, da dette kan hjælpe med at sikre, at planten får alle de næringsstoffer, den har brug for. Det er vigtigt at huske at følge vejledningerne på gødningen for at sikre, at du giver planten den rette mængde gødning.

Ompotning og beskæring

Vi anbefaler at omplante Euphorbia Ritchiei, når planten bliver for stor til sin nuværende potteskjuler eller hvis jorden er blevet udtjent og ikke længere kan tilbyde planten de næringsstoffer, den har brug for. Dette kan typisk ske efter et par år, afhængigt af plantens vækst. Det er vigtigt at nævne at planten ikke skal omplantes i en ny potte, da kokospotten nedbrydes med tiden. Den skal blot over i en ny potteskjuler. 


Når du omplanter Euphorbia Ritchiei, skal du vælge en potteskjuler, der er lidt større end den forrige, så der er plads til plantens rødder som med tiden vokser ud af kokospotten. Sørg for at bruge en veldrænet jordblanding, der er velegnet til sukkulenter og kaktusser. 


Beskæring af Euphorbia Ritchiei er normalt ikke nødvendig, men du kan fjerne døde eller beskadigede blade efter behov for at holde planten sund og pæn.

Udfordringer med Euphorbia Ritchiei

Rødder rådner

Råd kan forekomme, hvis Euphorbia Ritchiei står i overskydende vand eller har for lidt luftcirkulation. Det er utrolig svært at se problemet, før det faktisk er for sent. Råd starter helt nede ved rødderne og spreder sig opad.  For at undgå råd skal du sørge for at vande planten korrekt og sørge for, at planten har god luftcirkulation.

Hvidt lag på min Euphorbia Ritchiei

Meldug på Euphorbia Ritchiei skyldes ofte en overvanding eller for høj luftfugtighed. Meldug er en svampeinfektion, der typisk viser sig som et hvidligt lag på bladene og kan forårsage, at planten ser trist og syg ud. I sidste ende kan det også svække planten så meget, at den risikere at dø.

For at slippe af med meldug på Euphorbia Ritchiei, skal du reducer vandingen og undgå at fugte planten, da fugtige forhold kan fremme vækst af meldug. Derefter skal du placere planten et sted med god luftcirkulation, da det kan hjælpe med at forhindre meldug i at sprede sig. Du skal også bruge et svampemiddel specielt beregnet til meldug. Følg altid instruktionerne på produktet nøje.

Husk at forebyggelse er bedre end helbredelse, så det er en god idé at give din Euphorbia Ritchiei de bedste vækstbetingelser og undgå overdreven vanding og høj luftfugtighed.

Skadedyr og sygdomme

Der er visse skadedyr, som Euphorbia Ritchiei kan være udsat for, blandt andet bladlus og trips. Disse små insekter suger saften ud af planten og kan forårsage gule pletter på planten. For at bekæmpe dem kan du prøve at fjerne dem manuelt eller bruge et insektmiddel.

 

Uldlus er også et almindelig skadedyr som kan angribe Euphorbia Ritchiei. Den kan have en negativ effekt på plantens sundhed og vækst. Uldlus kan genkendes som små hvide eller grålige insekter, der ligner små bomuldsstykker og er ofte synlige på undersiden af bladene eller langs stænglen. For at slippe af med uldlus på Euphorbia Ritchiei kan man prøve at aftørre planten med en blød, fugtig klud for at fjerne insekterne manuelt. Man kan også sprøjte planten med sæbevand eller et insektmiddel som vil dræbe de små gavtyve.

Hvordan vandes Euphorbia Ritchiei?

Euphorbia Ritchiei trives bedst i tør jord og skal vandes sparsomt. Vent med at vande planten, indtil jorden er helt tør. Når det er tid til vanding, skal jorden vandes grundigt, indtil vandet løber ud af bunden af kokospotten. Du kan også prøve at "drukne planten" i en skål indtil der ikke kommer flere bobler og derefter lade den dryppe af, inden du igen sætter den tilbage i potteskjuleren.

Hvor skal jeg placere min Euphorbia Ritchiei?

Euphorbia Ritchiei trives bedst i en solrig placering. Den kan derfor godt tåle at stå i fuld solskin, men hold altid øje med planten og dens behov, da solens stråler kan være hårde for planten. Vær desuden opmærksom på, at planten ikke tåler temperaturer under 10 grader.

Hvordan gøder jeg min Euphorbia Ritchiei?

Euphorbia Ritchiei har ikke brug for meget gødning. Du kan tilføje lidt kaktusgødning i vandet, når du vander din plante i vækstsæsonen (forår og sommer).

Kan Euphorbia Ritchiei tåle frost?

Nej, Euphorbia Ritchiei kan ikke tåle frost. Sørg for at beskytte planten mod frost, hvis den står udenfor. Trods planten er stærk og hårdfør, skal den helst stå et sted hvor temperatur er over 10 grader, for at overleve.

Hvad gør jeg, hvis min Euphorbia Ritchiei får meldug?

Meldug er en svampesygdom, der kan ramme Euphorbia Ritchiei. Symptomerne er hvide pletter på plantens blade. Hvis du opdager meldug på din plante, kan du forsøge at fjerne det forsigtigt med en blød børste eller en klud. Hvis det er mere alvorligt, kan du behandle planten med et svampemiddel, der er designet til at behandle meldug. Følg instruktionerne på produktet nøje.