Spring til indhold

Sådan passer du din Euphorbia Lactea

Euphorbia Lactea

''Coral Cactus, også kendt som Euphorbia Lactea, er en enestående sukkulent. Den ligner et kæmpe koralrev med en grøn stærk stilk og krøllede kål lignende blade, med de flotteste lyserøde spidser. Euphorbia Lactea kan blive op til 60 cm høje i en potte. Desuden er denne usædvanlige plante ret nem at vedligeholde og kan overleve i lang tid uden vand. Så hvis du har en travl hverdag, elle har en kontormedarbejder der glemmer at vande  planten, eller blot er en person, der nyder at holde ugelange ferier, er Euphorbia Lactea noget for dig!''

Historien om Euphorbia Lactea

Euphorbia-slægten, som stammer fra Afrika, er en meget stor familie på omkring 2000 sukkulente planter. De er almindeligvis beskrevet som "Vortemælk planter" på grund af dens dødelige saft, kendt som latex, som historisk set er blevet brugt som et afføringsmiddel. I det daglige, er Euphorbia Lactea slet ikke så farlig, undgå at stikke dig på bladende og husk at nyd synet af de flotte lyserøde spidser. Spidserne kan siges at være ret sjælden, da de sjældent udvikler denne farve. Koralkaktussen. Euphorbia Lactea, er faktisk en blanding mellem to separate arter af Euphorbias. Den ene art er Euphorbia neriifolia, en kaktuslignende plante med store, ovale blade som vokser lineært op af jorden. Mens den anden art er Euphorbia Lactea, almindeligvis kendt som 'Cristata'-sorten, som har enorme rislende blade, der giver et viftelignende design.

Vanding

Når det kommer til sukkulenter og kaktusser, er den gyldne regel "Når du er i tvivl, lad være med at vande." vent hellere 24 timer før du vander planten. Hvis din jord er for våd, kan din Euphorbia Lactea få rodråd. Denne plante skal vandes 1 gang hver 2-3 måned. Vand jorden, ikke planten, indtil vandet løber ud af pottens bund. Overvanding kan også være et problem, da for meget fugt i jorden kan forårsage rodråd og ødelægge din plante.

Selvom den er kræsen med hvor ofte den vandes, vil din Euphorbia Lactea trives i fugtige omgivelser med tilstrækkelig luftgennemstrømning. Dette gør dem til et glimrende valg til drivhus- eller i entreen. Hvis man i forvejen har en vandbestøver, kan plantens øverste jord have godt af at blive bestøvet let, når du vander de andre planter. Hvis jorden viser tegn på skimmel, skal man stoppe omgående og fjerne den dårlige jord. Bestøvning er kun vigtigt i huse hvor rummet er meget tørt. Men i de fleste hjem vil luftfugtigheden være indenfor plantens normale behov.

Placering

Euphorbia Lactea kræver, som de fleste sukkulenter, meget sollys, men den bør ikke udsættes for direkte sollys i længere perioder, fordi solen kan skade blade og grene, især midt på dagen. Selvom Euphorbia Lactea kan dyrkes i fuld sol udendørs, er det bedre at placere den, hvor den vil modtage delvist solskin og skygge, da det hårde eftermiddagssollys kan forårsage solskoldning.

Temperatur

Den bedste temperatur til dyrkning af Euphorbia Lactea planten er en gennemsnitlig indendørstemperatur på 15-30°C. Dette er fordi at den stammer fra Afrika, hvor planten er blevet modstandsdygtig og kan tolerer høje temperature. Den har udviklet store vandholdige blade hvorpå den gemmer på det vand den har optaget. Vi kender egenskaben fra kameler som opbevare væske i sine pukler. Euphorbia Lactea er derfor ikke som andre fin-bladet planter, som bruger sine kræfter på at vokse sig store for at kunne optage en masse lys for at overleve. Planten skal kunne tåle varme og dermed er vand den vigtigste ressource for planten.

Gødning

Din koralkaktus, Euphorbia Lactea, skal næres regelmæssigt i vækstsæsonen om foråret og sommeren. Gød højst hver anden uge med en 10-10-10 flydende gødning, der er blevet fortyndet til 1/4 af sin oprindelige styrke (gør det til en 2,5-2,5-2,5). Hvis du har en rig jord, kan du have brug for endnu mindre. Undgå at gøde din Euphorbia Lactea i efterårs- og vintermånederne, fordi den ikke har brug for den ekstra næring. Slow-release eller granuleret gødning bør også undgås, fordi de kan komme op mod grundstammen på din Euphorbia Lactea og få den til at brænde.

Ompotning

I en kokuspotte bliver koralkaktussen, Euphorbia Lactea, ikke rodbundet. Når den står i en potteskjuler vil den kunne vokse igennem kokuspotten og ud til potteskjuleren, hvor den skal kunne leve længe, så længe den ikke er rodbundet. Hvis den udviser tegn på rodsammenfiltring, kan du genplante den i en lidt større potte og tilføje lidt ekstra kaktus potteblanding efter behov.

Udfordringer med Euphorbia Lactea

Stiklinger

På trods af Euphorbia Lactea mærkelige oprindelse har disse planter ikke problemer med at vokse. Det eneste problem der kan opstå, er at din Euphorbia Lactea tror at den er ligesom en af sine forfædre. Nemlig Euphorbia neriifolia som den har arvet sin grundstamme af.

Den forsøger nemlig at lave stiklinger tæt op af grundstammen, eller en lille spire vokser op af kronen. Hvis du vel beholde dens unikke form, skal disse stiklinger/spire, forsigtigt skæres af. Ellers kan man beholde dem og se dem vokse sig til en helt ny kreation. Uanset hvad du vælger, burde det under alle omstændigheder ikke have nogen indflydelse på kronen.

Skadedyr og sygdomme

Koralkaktus, Euphorbia Lactea, er modstandsdygtig over for mange skadedyr, fordi latexen virker afskrækkende. Der er dog et par stykker, der kan ramme din plante. Mellus og andre skælinsekter skelner ikke mellem sukkulenter; de angriber dem alle. Brug af et insekt middel på dine euphorbias kan skade planten. I stedet skal du udrydde disse skadedyr med en vatpind med sprit. Spindemider kan også findes på koralkaktus. Fordi et insektmiddel ikke er en mulighed, kan en sprayflaske med vand, fjerne spindemider og deres æg når man aftørre planten grundigt på overfladen. Neem olie der er blevet stærkt fortyndet, kan også bruges.

Når latexsaften tørrer, beskytter dens naturlige tætningsegenskaber den mod de fleste plantesygdomme. Det har også nogle naturlige svage svampedræbende egenskaber.

Hvis jorden er for fugtig til din plante, kan der opstå rodråd. For at undgå dette, brug en kaktus potteblanding og undgå overvanding. Det er næsten umuligt at redde en koralkaktus med rodråd, fordi skaden normalt er ekstremt alvorlig, før planten viser symptomer. Hvis din plante er blevet skadet af kulde, kan der dannes svamperåd på bladene. Dette viser sig almindeligvis som brændte og grødede blade.

Hurtig Shopping