Sådan passer du din Coffea Arabica - Kaffetræ

Skrevet af: Stine Bøllingtoft

|

|

Tid til at læse 5 min

Nærbillede af en Coffea Arabica kaffetræ blade i solskind.

''Coffea Arabica er en planteart inden for kaffefamilien (Coffea), der er den mest dyrkede kaffebønneplanten i verden. Coffea Arabica er en stor, opret plante, der kan vokse op til 8 meter høj og har lysegrønne, læderagtige blade. Planten vil efter det 3. år producerer små, hvide blomster, der fører til frugter, der indeholder kaffebønner. Coffea Arabica er en vigtig økonomisk plante i mange lande og anvendes som en råvare til produktion af kaffe. Kaffebønnerne høstes, når de er modne, og tørres derefter for at forberede dem til videre bearbejdning. Herefter ristes bønnerne for at give dem den karakteristiske smag og aroma.''

Historien om Coffea Arabica

Coffea Arabica er en væsentlig del af historien om kaffe, som er en af de mest populære drikke i verdenen. Coffea Arabica er oprindeligt fra Ethiopien, hvor den har været dyrket i århundreder. En af de sjove myter bag kaffetræet, er at den først blev opdaget af en fårehyrde, der bemærkede at gederne blev meget aktive efter at have spist kaffebønnerne fra planten. Kaffebønnerne kom derefter til Egypten og til Arabien, hvor de blev dyrket i stor skala.

I løbet af 1600-tallet kom kaffebønnerne til Europa, hvor de blev dyrket i kolonierne i Vestindien. I løbet af 1800-tallet kom kaffebønnerne til Central- og Sydamerika. I dag dyrkes Coffea Arabica i mange lande verden over, og kaffe er en vigtig del af mange kulturer og samfund.

Vanding

Det er vigtigt at vande Coffea Arabica regelmæssigt for at holde jorden fugtig og sikre, at planten har den vand, den har brug for. Coffea Arabica trives bedst i tropiske klimaer med meget regn, den har derfor behov for meget vand. Hvis du vander planten en gang om ugen, vil dette være tilstrækkeligt. Det er bedst at vande planten med lunkent vand for at undgå at skade rødderne. Du bør vande planten godt, så jorden bliver fugtig hele vejen igennem, men du bør undgå at vande for meget, da det kan føre til råd og andre problemer. Det er også en god idé at lade jorden tørre lidt ud mellem vandingerne for at undgå at rødderne står i vand.


Placering

Det er vigtigt at vælge den rigtige placering for din Coffea Arabica for at sikre, at planten trives og muligvis producerer kaffebønner. Planten bør placeres et sted, der får masser af solskin, da den har brug for en længere periode med solskin for at producere kaffebønner. Coffea Arabica tåler ikke at stå i mørke, men har godt af at stå i inddirrekte lys for at beskytte bladene. Det er også en god idé at vælge et sted, der er beskyttet mod vind og træk, da planten kan være sårbar overfor disse faktorer.

Temperatur

Coffea Arabica kan tåle temperaturer ned til 10 grader, men den vil ikke producere frugter ved så lave temperaturer. For at planten skal producere frugter, skal temperaturen være over 20 grader. Men selve planten vil trives bedst ved temperaturer på omkring 15-30 grader. Hvis du dyrker Coffea arabica i et rum med lavere temperaturer om natten, kan du overveje at dække planten til for at beskytte den mod kold luft.

Gødning

Det er vigtigt at gøde Coffea Arabica regelmæssigt for at sikre, at planten har den næring, den har brug for, for at trives og muligvis producere kaffebønner. Planten trives bedst i jord med høj næringsindhold, så det er en god idé at vælge en gødning, der er rig på næringsstoffer.

Du kan gøde planten med en almindelig gødning, der er beregnet til kaffeplanten, eller du kan bruge en gødning, der er specielt designet til tropiske planter. Du kan også tilsætte kompost eller anden organisk gødning til jorden for at øge næringsindholdet.

Det er vigtigt at huske, at du ikke skal gøde for meget, da det kan føre til overgødning og skade planten. Det er bedst at gøde planten med lave doser af gødning regelmæssigt i stedet for at gøde den med store doser sjældent.

Du kan med fordel teste jordens pH-værdi før du gøder, da Coffea Arabica trives bedst i jord med en pH-værdi mellem 5,5 og 6,5.

5 sjove ting om planten

Kaffe er en af de mest værdifulde råvarer i verden og spiller en vigtig rolle i den globale økonomi.

 

Kaffe er den mest populære drik i verden, med over 2 milliarder kopper kaffe, der drikkes hver dag.

 

Kaffeplanten Coffea Arabica kan blive op til 10 meter høj, når den dyrkes i naturen.

 

Kaffebønnerne indeholder over 1000 forskellige kemiske forbindelser, hvilket giver kaffe sin unikke smag.

 

Kaffe er et af de få fødevarer, der har sin egen dag, der fejres verden over. 'Den Internationale kaffe dag' fejres den 1. oktober hvert år.

Udfordringer med Coffea Arabica

Gule blade

Coffea Arabica har brug for regelmæssig vanding for at trives. Hvis planten ikke får nok vand, kan bladene blive gule og væksten kan blive bremset. Sørg for at vande planten regelmæssigt for at sikre, at den har den vand, den har brug for.

Ingen kaffebønner

Det er vigtigt at sige, at du skal have utrolig mange Coffea planter, før du kan brygge din egen kop kaffe fra dem. men hvis du passer Coffea Arabica godt, vil den efter 3-5 år producere smukke hvide blomster. Blomsterne kan bestøves og udvikle små bær, som du høster, når de er helt sorte. Når planten vokser indendørs som en stueplante, vil disse bær indeholde to magiske kaffebønner, som kan ristes og blive til rigtig kaffe. Den har også brug for en længere periode med solskin for at producere disse bær. Hvis planten ikke får nok solskin, kan væksten bremses, og planten vil ikke producere bær som gemmer på kaffebønnerne. Sørg for at give planten tilstrækkeligt med solskin og undgå skygge.

Skadedyr og sygdomme

Coffea Arabica kan være udsat for en række sygdomme, der kan påvirke plantens sundhed og evne til at producere frugter. Her er nogle af de mest almindelige sygdomme, du kan støde på, og nogle tips til, hvordan du kan håndtere dem:

 

Skjoldlus: Skjoldlus er små, grønlige insekter, der kan skade planten ved at suge saften ud af bladene. Skjoldlusen kan spredes fra plante til plante gennem vand og dyr, og den kan være svær at bekæmpe. Du kan bekæmpe skjoldlus ved at sprøjte planten med insektmiddel eller ved at fjerne inficerede blade.

 

Meldug: Meldug er en infektion, der påvirker plantens blade og kan føre til, at bladene bliver gule og falder af. Meldug kan spredes gennem vand og dyr, og det kan være svært at behandle. Du kan forebygge meldug ved at vande planten med lunkent vand i stedet for koldt vand.

Hvordan kan jeg beskære min Coffea Arabica for at sikre optimal vækst?

Beskæring af Coffea Arabica er en god måde at fremme optimal vækst og produktion af kaffebønner. Det er bedst at beskære planten i foråret eller sommeren, når den er aktivt voksende. Fjern døde, beskadigede eller syge grene ved at skære dem tilbage til sunde, levende trægrene. Du kan også trimme grenene for at fremme buskagtig vækst og mere grenudvikling. Husk altid at sterilisere beskæringsværktøjet for at undgå at overføre sygdomme til planten.

Hvordan kan jeg dyrke Coffea Arabica i indendørs?

Coffea Arabica kan dyrkes indendørs som en stueplante, hvis den får tilstrækkeligt med lys og varme. Placer planten i en sydvendt vindueskarm eller brug kunstigt lys for at give den den mængde sollys, den har brug for. Brug en veldrænet pottemuld og vand planten regelmæssigt for at holde jorden fugtig, men undgå overvanding. Du kan også bruge en luftfugter for at øge luftfugtigheden omkring planten, da Coffea Arabica trives bedst i høje luftfugtigheder.

Hvad er forskellen mellem Coffea Arabica og Coffea Robusta?

Coffea Arabica og Coffea Robusta er de to mest almindelige kaffebønneplanter i verden. Arabica er den mest udbredte og dyrkede, mens Robusta er mere modstandsdygtig overfor sygdomme og har en højere koffeinindhold. Arabica kaffebønner har en mildere smag og er mere syrlige, mens Robusta kaffebønner har en mere bitter smag og er mere fyldige.