Sådan passer du din Calathea Sanderiana

Skrevet af: Stine Bøllingtoft

|

|

Tid til at læse 6 min

Nærbillede af en Calathea Sanderiana med grønne blade og lyserøde striber

''Calathea Sanderiana, også kendt som 'påfugle planten', da den som en påfugl spreder sine blade om dagen og lukker dem yndefuldt om natten. Calathea Sanderiana er en tropisk staud fra Fiskeben/Marantaceae familien, som oprindeligt er fra Sydamerika. Calathea Sanderiana er kendt for sine smukke blade, der er grønne med lyserøde vener på oversiden og lilla på undersiden. Planten selv er relativt lille, og den vokser normalt til en højde på omkring 30 cm. En af de mest markante træk ved Calathea Sanderiana er dens unikke bladbevægelse. Bladene er følsomme over for ændringer i lys og temperatur, og de bevæger sig hele dagen i respons til disse stimuli. Denne bevægelse kaldes nyctinasty. Se alle vores calathea planter her''

Historien om Calathea Sanderiana

Calathea Sanderiana er en tropisk plante, der er oprindelig fra Sydamerika, hvor den vokser i undervegetationen i regnskovene og andre fugtige, skyggefulde miljøer.

De præcise oprindelser af Calathea Sanderiana er uklare, men det er sandsynligt, at den har været brugt som pynte genstand i sit oprindelige område i mange år. Planten blev først videnskabeligt beskrevet i 1887 af den tyske botaniker August Graebner. Planten blev navngivet efter den tyske havebrugsekspert Max Leander Sander, der var kendt for sit arbejde med avl og dyrkning af tropiske planter.

Calathea Sanderiana blev populær som husplante i USA og Europa i midten af det 20. århundrede og er i dag at finde i mange hjem over hele verden, hvor den værdsættes for sin skønhed og alsidighed.

Alt i alt er Calathea Sanderiana relativt nem at passe, og den vil trives med regelmæssig vanding, moderate temperaturer og lyst, indirekte lys. Hvis du leder efter en plante, der vil tilføje noget tropisk til dit hjem, er calathea sanderiana et godt valg.

Vanding

Vanding er vigtig for sundheden og velværet for din Calathea Sanderiana plante. Disse planter foretrækker jævnt fugtig jord, men de kan ikke lide konstant at stå i våd jord eller at jorden er tørret ud i en længere periode. Her er nogle tip til at vande din Calathea Sanderiana:

 

Tjek jordfugtighedsniveauet regelmæssigt: For at bestemme, om din Calathea Sanderiana har brug for vanding, kan du stikke din finger eller en pind cirka 2 cm ned i jorden. Hvis jorden føles tør på denne dybde, er det tid til at vande planten. Hvis jorden føles fugtig, vent et par dage med at vande.

 

Vand planten grundigt: Når du vander din Calathea Sanderiana, skal du være sikker på at give den en grundig vanding. Vand jorden, indtil den er jævnt fugtig, og lad overskydende vand løbe ud af kokospotten.

 

Undgå at vande for meget: Det er vigtigt ikke at vande din Calathea Sanderiana for meget, da dette kan føre til rodråd og andre problemer. Hvis du er i tvivl om, hvor meget vand du skal give din plante, er det bedre at være på den sikre side og vande den noget mindre.

 

Brug lunkent vand: Calathea Sanderiana planter foretrækker lunkent vand, så sørg for at bruge vand, der ikke er for varmt eller koldt. Koldt vand kan chokkere planten, mens varmt vand kan få bladene til at visne.

Placering

Calathea Sanderiana planter foretrækker lyst, indirekte lys og jævnt fugtig jord. Her er nogle tip til at finde den bedste placering for din Calathea Sanderiana:

 

Undgå direkte sollys: Calathea Sanderiana planter er følsomme over for direkte sollys, som kan brænde deres blade og få dem til at blive misfarvet. I stedet skal du lede efter en placering, der modtager lyst, indirekte lys, såsom ved et vindue, der er skygget af et gardin eller en persienne.

 

Hold planten væk fra træk: Calathea Sanderiana er følsomme over for temperaturændringer, så sørg for at holde dem væk fra træk eller andre kilder til kold luft.

 

Giv konstant fugt: Disse planter foretrækker jævnt fugtig jord, så sørg for at vande dem regelmæssigt og dryp bladene lejlighedsvis for at øge luftfugtigheden.

 

Ved at følge disse tip kan du hjælpe med at sikre, at din Calathea Sanderiana modtager den rette mængde lys og fugt for at trives. Husk bare at holde den ude af direkte sollys og væk fra træk, og giv den jævnt fugtig jord. Disse planter er generelt nemme at passe, og med den rette pleje kan de være en smuk tilføjelse til ethvert hjem.

Temperatur

Calathea Sanderiana  foretrækker moderate temperaturer og høj luftfugtighed. Her er nogle tip til at opretholde den rette temperatur og luftfugtighed for din Calathea Sanderiana:

 

Hold planten i et varmt, men ikke varmt, sted: Disse planter foretrækker temperaturer mellem 15-25°C. Undgå at placere dem et sted, der bliver for koldt eller for varmt, da dette kan få bladende til at visne eller blive misfarvede.

 

Undgå pludselige temperaturændringer: Calathea Sanderiana er følsomme over for temperaturændringer, så sørg for at holde dem væk fra træk eller andre kilder til kold luft.

 

Øg luftfugtigheden: Disse planter foretrækker høj luftfugtighed, så hvis luften i dit hjem er tør, kan du overveje at bruge en luftfugter. Men et typisk hjems luftfugtighed burde være fint til planten.

Gødning

Gødning af din Calathea Sanderiana kan hjælpe med at fremme væksten og holde planten pæn. Her er nogle tip til gødning af din Calathea Sanderiana:

 

Brug en balanceret gødning: Calathea Sanderiana har gavn af en balanceret gødning med lige dele kvælstof, fosfor og kalium (NPK). Søg efter en gødning med et NPK-forhold på omkring 20-20-20 eller lignende.

 

Gød under vækstsæsonen: Disse planter er mest aktive i de varmere måneder, så gød dem under vækstsæsonen (Forår til efterår) for at give dem de næringsstoffer, de har brug for for at trives.

 

Undgå at gøde for meget: Det er vigtigt ikke at gøde din Calathea Sanderiana for meget, da dette kan få blade til at blive misfarvede. Hvis du er i tvivl om, hvor meget gødning du skal bruge, er det bedre at være på den sikre side og bruge mindre end mere.

Ompotning og beskæring

Calathea Sanderiana kræver ikke hyppig beskæring, men der er nogle situationer, hvor beskæring kan være gavnligt for plantens sundhed og udseende f.eks. for at fjerne skadede eller syge blade: Hvis du bemærker gule, brune eller visne blade på din Calathea Sanderiana, er det en god idé at fjerne dem. Disse blade kan være hjem for skadedyr eller sygdomme, der kan sprede sig til andre dele af planten. For at fjerne skadede eller syge blade, skal du bruge rene beskæringssakse til at klippe dem af ved bunden af stænglen.

Udfordringer med Calathea Sanderiana

Gule eller brune blade

Gule blade kan være et tegn på over-vanding eller under-vanding. Tjek jordfugtighedsniveauet og juster din vandingsplan, som det er nødvendigt.

Hvis din Calathea Sanderiana derimod har tørre og brune blade kan dette være et tegn på for lav luftfugtighed eller tør luft. Prøv at dryppe bladende, bestøve planten med vand eller placere planten foran en luftfugter.

Krøllede blade

Dette kan være et tegn på for meget direkte sollys eller pludselige temperaturændringer. Flyt planten til et sted med lyst, indirekte lys og hold den væk fra træk.

Skadedyr og sygdomme

Calathea Sanderiana er modtagelig for skadedyr såsom spindermider, bladlus og mejsebægre. Hvis du bemærker nogen skadedyr på din plante, kan du prøve at bruge en naturlig skadedyrsbehandling eller insektmiddel.

Kan jeg placere min Calathea Sanderiana i direkte sollys?

Nej, det anbefales ikke at placere din Calathea Sanderiana i direkte sollys. Calathea Sanderiana planter er følsomme over for direkte sollys, da det kan brænde deres blade og få dem til at blive misfarvet. I stedet skal du lede efter en placering, der modtager lyst, indirekte lys, såsom ved et vindue, der er skygget af et gardin eller en persienne.

Hvad er nyctinasty og hvordan påvirker det Calathea Sanderiana?

Nyctinasty er den unikke bevægelse af Calathea Sanderianas blade i respons til lys og temperatur. Dette bevægelsesmønster kaldes "søvnbevægelse", da bladene åbner om dagen og lukker sig om natten. Nyctinasty påvirker ikke blot plantens udseende, men også dens livscyklus og tilpasning til sit miljø. Nyctinasty er en vigtig mekanisme, der hjælper planter med at beskytte sig selv mod skade og også kan hjælpe med at forbedre deres overlevelse i naturen. Det er dog vigtigt at bemærke, at overdreven belysning eller mangel på lys kan have en negativ effekt på Calathea Sanderiana og forstyrre dens naturlige nyctinastiske cyklus.

Kan jeg bruge almindelig pottemuld til min Calathea Sanderiana?

Ja, du kan bruge almindelig pottemuld til din Calathea Sanderiana, men det anbefales at blande det med andre ingredienser som perlite for at forbedre dræning og luftcirkulation.

hvordan får jeg bladene på min Calathea Sanderiana til at bevæge sig?

Bladene på Calathea Sanderiana bevæger sig naturligt som en respons på ændringer i lys og temperatur. Dette fænomen kaldes nyctinasti. For at opleve denne bevægelse i bladene, skal du sørge for at din plante er placeret i et område, hvor den modtager lyst, indirekte lys og er beskyttet mod træk eller pludselige temperaturændringer.