Sådan passer du din Calathea Rufibarba (Goeppertia)

Skrevet af: Stine Bøllingtoft

|

|

Tid til at læse 6 min

Calathea Rufibarba

''Calathea Rufibarba (Goeppertia) er en eksotisk og smuk plante, der vil tilføje et strejf af elegance og mystik til ethvert hjem eller kontor. Med sine karakteristiske bølgede, lange og fløjlsagtige blade, der har en dybgrøn farve på oversiden og en lilla underside, skaber denne imponerende plante en rig visuel oplevelse. Calathea Rufibarba (Goeppertia) er ikke kun en fryd for øjet, men også en let at passe plante, der kan trives under forskellige forhold, hvilket gør den ideel for både erfarne og nybegynder planteejere. Nyd dens blide bevægelser, når bladene folder sig op om aftenen og folder sig ud igen om morgenen, og opdag, hvordan denne enestående plante kan tilføje et strejf af tropisk skønhed og liv til dit hjem. Se alle vores calathea planter her''

Historien om Calathea Rufibarba (Goeppertia)

Calathea Rufibarba, også kaldet "Velvet Calathea" eller "fiskebensplante" på grund af bladenes struktur og blødhed, er en tropisk stueplante, der stammer fra regnskovene i Brasilien. Planten tilhører familien Marantaceae og er tæt beslægtet med bønne- og ingefærfamilien. Calathea Rufibarba er kendt for sin smukke og unikke bladstruktur, som er kendetegnet ved lange, smalle blade med en mørkegrøn overside og en dyb lilla underside. 


Historien om Calathea Rufibarba (Goeppertia) inkluderer også en interessant navneændring. Før i tiden var denne plante en del af Calathea-slægten, men videnskabsfolk fandt ud af, at visse planter i denne gruppe faktisk var forskellige nok til at fortjene deres egen kategori. Derfor blev nogle Calathea-planter flyttet til en ny slægt kaldet Goeppertia, og det er derfor, Calathea Rufibarba nu er kendt som Goeppertia Rufibarba. Selvom navnet har ændret sig, er plantens skønhed og popularitet hos planteejere ikke forsvundet.

Vanding

Calathea Rufibarba (Goeppertia) foretrækker jævnt fugtig jord, men ikke for våd. Vand din plante regelmæssigt, ca 1-2 gange hver 14. dag, men lad den øverste centimeter af jorden tørre ud mellem vandingerne for at undgå, at rødderne står i vand og rådner. Hvis bladspidserne bliver brune, kan det skyldes kalk. Her er det vigtigt at bruge kalkfrit vand, såsom Regnvand, destilleret vand eller flaskevand, som er gode muligheder for at undgå kalkproblemer.

Placering

Calathea Rufibarba (Goeppertia) trives bedst i indirekte lys og bør beskyttes mod direkte sollys, da det kan brænde bladene. Placer din plante et sted i hjemmet med lys, men filtreret sollys. En placering nær et øst- eller vestvendt vindue er ideel. Planten kan også vokse i lavere lysforhold, men dens farver og mønstre kan blive mindre fremtrædende.

Temperatur

Calathea Rufibarba (Goeppertia) er en tropisk plante og trives ved temperaturer mellem 18-25°C. Undgå temperaturer under 15°C, da det kan skade planten og forårsage bladene til at blive gule og slappe. Sørg også for at beskytte din plante mod træk og pludselige temperaturændringer, da det kan forårsage stress og at bladene falder af.


Denne plante elsker høj luftfugtighed, så hold luftfugtigheden omkring 50-60% for optimale resultater. For at øge luftfugtigheden kan du placere din Calathea Rufibarba (Goeppertia) på en bakke med fugtige småsten eller regelmæssigt give den et let "brusebad" med en sprayflaske. Hvis din bolig er meget tør, kan du overveje at bruge en luftfugter for at opretholde den rette luftfugtighed for din plante.

Gødning

Gød din Calathea Rufibarba (Goeppertia) med en svag, vandopløselig gødning hver 4-6 uger i vækstsæsonen (forår og sommer). Brug en gødning med et lavt kvælstofindhold, da for meget kvælstof kan forårsage bladene til at miste deres smukke farver og mønstre. Undgå at gøde planten i efteråret og vintermånederne, da den går i hvilefase og ikke har brug for ekstra næringsstoffer.

Ompotning og beskæring

Calathea Rufibarba (Goeppertia) vokser relativt langsomt og kræver ikke hyppig ompotning. Ompot din plante hvert andet eller tredje år i en lidt større potte med frisk, veldrænet jord. Hvis din Calathea Rufibarba er plantet i en biologisk nedbrydelig kokospotte, kan du placere den direkte i en større potte, da kokospotten vil nedbrydes over tid og give plads til rødderne at vokse. Beskær eventuelle brune, gule eller beskadigede blade for at opretholde en sund og attraktiv plante.

Udfordringer med Calathea Rufibarba (Goeppertia)

Gule blade

Gule blade på Calathea Rufibarba (Goeppertia) kan være et tegn på forskellige problemer og kan skyldes en række årsager. Her er nogle af de mest almindelige årsager til gule blade på denne plante:

 

Overvanding: En af de mest almindelige årsager til gule blade er overvanding. Calathea Rufibarba (Goeppertia) foretrækker at have jævnt fugtig jord, men ikke våd. Hvis rødderne konstant er våde, kan de drukne og begynde at rådne, hvilket fører til at bladene bliver gule.

 

Undervanding: Hvis planten ikke får nok vand, kan bladene også begynde at blive gule. Sørg for at vande din Calathea Rufibarba (Goeppertia) regelmæssigt, men lad den øverste del af jorden tørre let mellem vandinger.


Dårlig belysning: Calathea Rufibarba (Goeppertia) foretrækker lys, indirekte sollys. Hvis planten får for meget direkte sollys, kan bladene blive gule og solskadet. Flyt planten til et sted med mere passende belysning.


Næringsmangel: Gule blade kan også være et tegn på næringsmangel, især hvis bladene bliver gule langs kanterne eller spidserne. Tilsæt gødning specifikt designet til Calathea-planter, og følg anvisningerne på pakken for at give din plante de nødvendige næringsstoffer.

 

Lav temperatur: Hvis temperaturen falder under 15 grader, kan planten reagere ved at få gule blade. Sørg for at placere din plante i et område med passende temperaturer.

Brune spidser

Brune blade på Calathea Rufibarba (Goeppertia) kan skyldes flere forskellige faktorer. Her er 2 af de mest almindelige årsager og løsninger:

 

Lav luftfugtighed: Calathea Rufibarba (Goeppertia) trives i høj luftfugtighed, og hvis luftfugtigheden er for lav, kan bladspidserne blive brune og tørre. For at øge luftfugtigheden omkring planten kan du placere den på en bakke med fugtige småsten, bruge en luftfugter eller regelmæssigt sprøjte bladene med vand.

 

Vandkvalitet: Calathea Rufibarba (Goeppertia) er følsom over for kalk, kemikalier og mineraler i vandet. Brug destilleret eller regnvand til at vande din plante for at undgå opbygning af mineraler, der kan føre til brune bladspidser. (kun hvis dette er et problem)

Skadedyr og sygdomme

Skadedyr: Calathea Rufibarba (Goeppertia) kan være modtagelig for skadedyr som bladlus og spindemider. Hold øje med tegn på angreb og behandl straks med insektmiddel eller med mild sæbevand.

 

Svampesygdomme: For meget vand og dårlig luftcirkulation kan forårsage svampesygdomme som rod- og stængelråd. Vand moderat og sørg for god luftcirkulation omkring din plante.

Er Calathea Rufibarba (Goeppertia) giftig for kæledyr?

Nej, Calathea Rufibarba (Goeppertia) er ikke giftig for kæledyr og anses for at være sikker for både hunde og katte. Men det er altid en god idé at holde planter væk fra nysgerrige kæledyr for at undgå at de laver bidemærker i planten.

Hvordan skal jeg vande min Calathea Rufibarba (Goeppertia)?

Vand din Calathea Rufibarba regelmæssigt, så jorden forbliver jævnt fugtig, men ikke våd. Undgå at overvande, da det kan føre til rådne rødder. Lad toppen af jorden tørre ud en smule mellem vandinger. Brug destilleret, regnvand eller kogt og afkølet vand for at undgå kalkpletter på bladene. Hvis Dieffenbachia Summer Style plantens blade begynder at falde af, kan det være et tegn på, at den får for lidt vand eller at den står et sted, der er for koldt.

Hvilken placering er bedst for min Calathea Rufibarba (Goeppertia)?

Placer din Calathea Rufibarba i et område med indirekte, men lyst lys. Den kan tolerere lavere lysforhold, men vil trives bedst med mere lys. Direkte sollys kan skade bladene og forårsage solskoldning. Temperaturen er en vigtig faktor at tage hensyn til, når du passer din Dieffenbachia Summer Style. Planten trives bedst ved temperaturer mellem 18-25 grader.

Hvilken temperatur og luftfugtighed er ideel for Calathea Rufibarba (Goeppertia)?

Gød din Calathea Rufibarba hver 4-6 uge i vækstsæsonen (forår og sommer) med en svag, vandopløselig gødning, der er skabt til grønne planter. Undgå at gøde i efteråret og vinteren, da planten går i hvilefase og ikke har brug for ekstra næring.

Hvad er forskellen på Calathea Rufibarba og Goeppertia Rufibarba?

Der er ingen forskel mellem Calathea Rufibarba og Goeppertia Rufibarba. Disse to navne refererer til den samme plante. Botanikere og forskere har omklassificeret mange planter i Calathea-samlingen til Goeppertia-slægten på grund af deres genetiske ligheder. Derfor kan du høre både Calathea Rufibarba og Goeppertia Rufibarba blive brugt om den samme plante.