Sådan passer du din Calathea Orbifolia

Skrevet af: Stine Bøllingtoft

|

|

Tid til at læse 8 min

Calathea Orbifolia, også kaldet Goeppertia med flotte grønne blade i en hvid potteskjuler

‘’Goeppertia Orbifolia, også kendt som Calathea Orbifolia, er en ægte skønhed i planteverdenen, der kan forvandle ethvert rum til en tropisk oase. Lad os dykke ned i denne plantes fascinerende verden og lære, hvordan vi bedst passer på den. Se vores Calathea kollektion her''

Historien om Calathea Orbifolia

Goeppertia Orbifolia, som vi ofte kender som Calathea Orbifolia, er en del af Marantaceae-familien, også kendt som Fiskeben-familien. Denne storslåede plante har sine rødder i Brasilien, hvor den har vokset i den vilde natur i mange århundreder.

 

Den blev først nævnt i de botaniske kredse som Maranta i 1871 af botaniker Jean Jules Linden, sidenhen som Calathea men blev i 2012 reklassificeret til Goeppertia. I tilfældet med Goeppertia Orbifolia blev den oprindeligt klassificeret som en del af Maranta-slægten, men blev senere flyttet til Goeppertia-slægten. Dette sker ofte, når nye oplysninger om en plantes genetik, evolutionære historie eller morfologi (fysiske egenskaber) kommer frem, hvilket indikerer, at den passer bedre ind i en anden gruppe. Men uanset om du vælger at kalde den Goeppertia- eller Calathea Orbifolia er det stadig den samme skønne plante.

 

Calathea Orbifolia er kendt for sine store, runde blade, der i sin flotte grønne farve, gemmer på sølvfarvede striber. Dens unikke udseende har gjort den til en favorit blandt planteentusiaster og indretningsarkitekter, der værdsætter dens evne til at dekorere og give fylde til ethvert rum. 

 

Men denne plante er mere end bare smuk. Den har også en interessant historie, der strækker sig over kontinenter og århundreder. Fra de fugtige regnskove i Brasilien til de elegante stuer i Europa, har Calathea Orbifolia været en konstant kilde til fascination og beundring. Og nu er det din tur til at blive en del af denne plantes historie.

Vanding

Calathea Orbifolia er en plante, der elsker fugt, men det betyder ikke, at den skal svømme i vand. Denne plante foretrækker, at dens jord er fugtig, men ikke våd. For at opnå dette, skal du vande din Calathea Orbifolia, når jordens overflade føles tør ved berøring. Men pas på ikke at overvande, da det kan føre til rodråd, en tilstand, der kan være dødelig for planten. 

 

Men hvordan kan du vide, om du vander for meget eller for lidt? En god tommelfingerregel er at stikke din finger i jorden. Hvis de øverste 2-3 cm af jorden er tørre, er det tid til at vande. Hvis jorden stadig er fugtig, skal du vente et par dage, før du vander igen. Calathea Orbifolia skal generelt vandes 1-2 gange hver 14. dag, afhængigt af årstiden. I de varmere måneder skal du vande oftere, mens du i de køligere måneder kan skære ned på vandingen. 


Når du vander, skal du sørge for at vande jorden og ikke bladene. Vand på bladene kan forårsage mug og andre sygdomme. Og husk, det er bedre at vande dybt og sjældent end lidt og ofte. Dette opmuntrer planten til at udvikle dybere rødder, hvilket gør den stærkere og mere modstandsdygtig over for tørke. Der er flere metoder til vanding, som du kan overveje.


Manuel vanding: Dette er den mest almindelige metode, hvor du simpelthen vander din Calathea Orbifolia med en vandkande eller en slange. Denne metode er fantastisk, hvis du har et lille antal planter, eller hvis du ønsker at vande dine planter mere hyppigt. 

 

Automatisk vanding: Denne metode er fantastisk til større samlinger af planter eller for planter, der skal vandes mindre ofte. Der er en række automatiske vandingssystemer tilgængelige, fra simple drypsystemer til mere komplekse vandingssystemer. 

 

Selvvanding: Selvvandingssystemer er fantastiske til planter, der skal vandes regelmæssigt, men du ikke ønsker at gøre det selv. Disse systemer bruger en vandreservoir til at levere vand til planten. 

 

Vanding fra bunden: Når du vander din Calathea Orbifolia, kan du prøve at gøre det fra bunden. Dette vil hjælpe med at sikre, at jorden er jævnt fugtig, og at planten får det vand, den har brug for. Husk, at den bedste vandingsmetode afhænger af din plantes specifikke behov og din egen tidsplan og præference.

Placering

Calathea Orbifolia foretrækker et sted med lys, men indirekte sollys. For at opnå dette, skal du placere din Calathea Orbifolia, hvor den kan få masser af lys, men ikke direkte sollys. Direkte sollys kan forårsage solskoldning på bladene, hvilket kan skade planten. 

 

Men hvordan kan du vide, om din plante får nok lys? En god tommelfingerregel er at se på plantens blade. Hvis bladene er lysegrønne og sunde, får din plante sandsynligvis nok lys. Hvis bladene er gule eller brune, kan det være et tegn på, at din plante får for meget direkte sollys.

 

Calathea Orbifolia kan også trives i lavere lysforhold, men dens vækst kan blive langsommere, og dens farver kan blive mindre levende. Hvis du bemærker, at din plante ikke vokser så hurtigt, som den burde, eller hvis dens farver ser falmede ud, kan det være et tegn på, at den har brug for mere lys. 

 

Når du vælger et sted til din Calathea Orbifolia, skal du også tage højde for temperaturen. Denne plante foretrækker varme temperaturer og høj luftfugtighed, så et badeværelse eller et køkken kan være et godt sted for den. Hvis dit hjem er meget tørt, kan du overveje at bruge en luftfugter for at øge luftfugtigheden omkring din plante. 

Temperatur

Calathea Orbifolia er en tropisk plante, der elsker varme. Den trives bedst ved temperaturer mellem 18-25 grader. Hvis temperaturen falder for meget under dette, kan planten begynde at vise tegn på stress, såsom brune eller gule blade. Det er vigtigt at bemærke, at selvom Calathea Orbifolia kan håndtere en bred vifte af temperaturer, er den ikke en fan af pludselige temperaturændringer. Så prøv at undgå at placere din plante i nærheden af varmekilder som radiatorer eller airconditionanlæg, der kan forårsage hurtige temperaturændringer. 

 

Selvom Calathea Orbifolia elsker varme, kan den ikke lide det for varmt. Hvis temperaturen stiger for meget over 25 grader, kan det få plantens blade til at krølle eller blive brune. Så når du vælger et sted til din Calathea Orbifolia, skal du tage højde for temperaturen. Et sted med stabil temperatur, der ligger inden for plantens foretrukne temperaturområde, vil give din plante de bedste betingelser for at trives.

Gødning

Calathea Orbifolia er en plante, der elsker næringsrig jord. For at sikre, at din plante får alle de næringsstoffer, den har brug for, skal du gøde den regelmæssigt. Generelt anbefaler vi at gøde Calathea Orbifolia hver måned i vækstsæsonen (forår og sommer) med en halv styrke af en almindelig husplantegødning. 

 

Men hvordan kan du vide, om din plante får nok næringsstoffer? En god tommelfingerregel er at se på plantens vækst og farve. Hvis din Calathea Orbifolia vokser godt og har en sund, mørkegrøn farve, får den sandsynligvis nok næringsstoffer. Hvis din plante har gule eller blege blade, kan det være et tegn på, at den mangler næringsstoffer. 

 

Det er vigtigt at bemærke, at overgødning kan være lige så skadeligt for din plante som undergødning. Overgødning kan forårsage saltophobning i jorden, hvilket kan skade plantens rødder og forårsage rodforbrænding. Så husk at gøde med måde. Når du gøder din Calathea Orbifolia, skal du sørge for at vande jorden godt først. Dette vil hjælpe med at forhindre gødningen i at brænde plantens rødder. Efter gødning skal du vande igen for at hjælpe med at sprede gødningen jævnt i jorden.

Ompotning og beskæring

Calathea Orbifolia er en plante, der elsker at vokse. Som sådan kan det være nødvendigt at ompotte den hvert andet år eller når den begynder at vokse ud af sin kokospotte. Når du ompotter din Calathea Orbifolia, skal du vælge en potte, der er lidt større end den nuværende. Dette vil give plantens rødder plads til at vokse. Men hvordan kan du vide, om din plante har brug for at blive ompottet? En god tommelfingerregel er at se på plantens rødder. Hvis rødderne begynder at vokse ud af drænhullerne i bunden af potten, er det sandsynligvis tid til at ompotte. Når du ompotter din Calathea Orbifolia, skal du sørge for at rense potten først. Fjern eventuel jord og snavs, der kan være på potten, og skyl den grundigt med en mild sæbe- og vandopløsning. Derefter skal du fjerne planten fra dens nuværende potte og forsigtigt løsne rødderne. Hvis nogen af rødderne er beskadigede, skal du klippe dem af med en skarp kniv. Placer derefter planten i sin nye potte og fyld den med pottejord, og sørg for at lette jorden omkring rødderne. Vand planten godt efter ompotning. Når det kommer til beskæring, er Calathea Orbifolia en plante, der ikke kræver meget. Du kan dog ønske at fjerne eventuelle gule eller brune blade, der kan opstå. Dette vil ikke kun hjælpe planten med at se bedre ud, men det vil også hjælpe med at forhindre spredning af sygdomme.

Udfordringer med Calathea Orbifolia

Gule blade

Hvis bladene på din Calathea Orbifolia bliver gule, kan det være et tegn på overvanding. Denne plante foretrækker at være let fugtig, men ikke våd. For at løse dette problem, skal du skære ned på vandingen og sørge for, at din plante har god dræning. Hvis problemet fortsætter, kan det være nødvendigt at ompotte din plante i frisk, godt drænet jord.

Brune Blade og langsom vækst

Brune blade kan være et tegn på, at din Calathea Orbifolia får for meget direkte sollys. Denne plante foretrækker lys, men indirekte sollys. For at løse dette problem, skal du flytte din plante til et sted, hvor den får masser af lys, men ikke direkte sollys. 

 

Hvis din Calathea Orbifolia ikke vokser så hurtigt, som den burde, kan det være et tegn på, at den ikke får nok næringsstoffer. For at løse dette problem, skal du gøde din plante regelmæssigt med en almindelig husplantegødning. Husk at gøde med måde for at undgå overgødning. 

Skadedyr

Calathea Orbifolia kan blive angrebet af visse skadedyr, såsom bladlus og spindemider. Hvis du bemærker små insekter på din plante eller spindelvæv mellem bladene, kan det være et tegn på en skadedyrsinfektion. For at løse dette problem, skal du fjerne skadedyrene med en blød klud og en mild sæbe- og vandopløsning. Hvis problemet fortsætter, kan det være nødvendigt at bruge et insektmiddel. 

 

Husk, at den bedste måde at håndtere udfordringer på er at være proaktiv. Ved at holde øje med din plante og tage hurtig handling ved de første tegn på problemer, kan du holde din Calathea Orbifolia sund og glad.

Er Calathea Orbifolia giftig for katte og hunde?

Nej Planten er ikke giftig. Calathea Orbifolia er en dyrevenlig plante, da den er sikker for både katte og hunde. Så du behøver ikke at være bange for at udstille disse planter overalt i dit hjem!

Er Calathea Orbifolia svær at passe?

Calathea Orbifolia er ikke den sværeste stueplante at passe, men den er heller ikke den nemmeste. De specifikke krav til disse planter er indirekte lys, varme temperaturer og fugtighed, samt de standard jord- og vandingskrav. Da Calathea Orbifolia har en tendens til at vise eventuelle problemer gennem fysiske tegn som bladmisfarvning, er det ret let at se, om de trives eller ej.

Hvor ofte skal man vande Calathea Orbifolia?

Afhængigt af jordens sammensætning og andre faktorer som sollys, temperatur og fugtighed, bør en Calathea Orbifolia vandes en gang hver en til to uger. Planten skal kun vandes, når de første 2-4 centimeter af jorden er helt tør, hvilket du kan afgøre ved at stikke fingeren ned i jorden. Orbifolia kræver mindre vanding om vinteren, da dette er deres hvileperiode.

Hvordan kan jeg øge luftfugtigheden for min Calathea Orbifolia?

Calathea Orbifolia trives bedst i områder med høj luftfugtighed. Der er flere måder, du kan øge fugtigheden for din plante. En metode er at bruge en luftfugter i nærheden af din plante. En anden metode er at placere din plante på en bakke fyldt med småsten og vand. Vandet vil fordampe og øge fugtigheden omkring planten. Du kan også sprøjte din plante med vand for at øge fugtigheden.