Sådan passer du din Calathea Makoyana (Goeppertia)

Skrevet af: Stine Bøllingtoft

|

|

Tid til at læse 4 min

Calathea Makoyana

''Calathea Makoyana (Goeppertia), også kendt som Peacock Plant, eller på dansk "påfugleplanten", er en spektakulær og iøjnefaldende tropisk plante, der er kendt for sine smukke, mønstrede blade. Bladene er ovale og store, med en mørkegrøn overflade og en lysegrøn underside. Mønsteret på bladene er en kombination af grønne og cremefarvede nuancer, der danner et imponerende fjeragtigt design. Se vores Calathea kollektion her''

Historien om Calathea Makoyana (Goeppertia)

Calathea Makoyana, også kendt som Goeppertia makoyana eller Peacock Plant, er en populær stueplante kendt for sine smukke grønne blade med markante lilla striber og pletter. Denne plante tilhører Marantaceae-familien og er hjemmehørende i Sydamerika, hvor den vokser i tropiske regnskove.


Plantens kælenavn, "Peacock Plant", eler på dansk "påfugleplanten" kommer fra dens spektakulære bladformation, der minder om en påfugls lette dans, hvor de åbner og lukker sig. Denne bevægelse skyldes de mekanismer, der er indlejret i plantens bladstruktur, og som reagerer på lys og temperaturændringer i dens naturlige habitat.


I dag er Calathea Makoyana en populær stueplante på grund af dens smukke bladudsmykning og relative lette pleje. Den kræver regelmæssig vanding og en delvis skyggefuld placering, og den trives bedst i et varmt og fugtigt miljø. Med sin unikke og smukke bladstruktur er Calathea Makoyana en populær tilføjelse til ethvert hjem og tilføjer en tropisk stemning til ethvert rum.

Vanding

Calathea Makoyana (Goeppertia) skal vandes 1-2 gange hver 14. dag og foretrækker en jævnt fugtig jord, men den må ikke blive for våd, da det kan føre til rådne rødder. Det er vigtigt at lade jorden tørre lidt ud mellem vandingerne for at undgå at drukne plantens rødder. En god tommelfingerregel er at vande, når jordens overflade føles tør at røre ved, men der stadig er fugtighed et par centimeter nede.

Placering

Calathea Makoyana (Goeppertia) kan sagtens tåle at stå i fuld sollys, men den trives bedst i indirekte sollys eller skygge. Selvom den kan tåle sollys, kan for meget direkte sol forårsage, at bladene bliver misfarvede og brændte. Find et sted med masser af naturligt lys, såsom nær et øst- eller vestvendt vindue.

Temperatur

Denne tropiske skønhed foretrækker varme temperaturer og vil trives i et område med en stabil temperatur mellem 18-25 grader. Undgå at placere din Calathea Makoyana (Goeppertia) nær træk eller pludselige temperaturændringer, da dette kan forårsage stress og skade planten.

Gødning

For at fremme en sund vækst og udvikling af Calathea Makoyana (Goeppertia), bør du gøde den regelmæssigt med en let fortyndet, vandopløselig gødning. Gød planten hver 4-6 uge i vækstsæsonen (forår og sommer) og reducer gødning i hvileperioden (efterår og vinter) til en gang hver 2-3 måned.

Ompotning og beskæring

Når det er tid til at ompotte din Calathea Makoyana (Goeppertia), kan du placere hele kokospotten i en større potteskjuler med frisk jord. Kokospotten vil langsomt nedbrydes og blive en del af jorden, hvilket gør ompotning nemt og mindre stressende for planten. Det er bedst at ompotte din Calathea Makoyana (Goeppertia) om foråret eller sommeren, når planten er mest aktiv og har lettere ved at etablere sig i den nye potte.


Når det kommer til beskæring af din Calathea Makoyana (Goeppertia), er det normalt ikke nødvendigt, da den har en naturlig vækstform. Det eneste du derfor skal gøre, er at fjerne de døde og gule blade. Det er vigtigt at bruge en skarp og ren beskæringssaks for at undgå at beskadige din Calathea Makoyana (Goeppertia).

Udfordringer med Calathea Makoyana (Goeppertia)

Blade krøller

Hvis bladene på din Calathea Makoyana (Goeppertia) begynder at krølle, kan det være et tegn på, at planten mangler vand.


Når en plante mangler vand, vil den forsøge at bevare vandet i sine blade ved at rulle eller krølle dem sammen. Dette skyldes, at når bladene krøller sig, mindskes overfladearealet, hvilket reducerer fordampningen af vand gennem bladene og dermed hjælper med at bevare vandet i planten. 


Krøllede blade kan også være et tegn på, at planten er under stress og ikke trives optimalt. Det er derfor vigtigt at vande din Calathea Makoyana (Goeppertia) regelmæssigt og give den de nødvendige betingelser for at trives.

Gule eller brune blade

Dette kan være et resultat af for lav luftfugtighed, for meget direkte sollys eller inkonsekvent vanding. For at løse disse problemer, øg luftfugtigheden omkring din Calathea Makoyana (Goeppertia), juster placeringen for at undgå direkte sol og vand jævnt, så jorden forbliver fugtig, men ikke våd.

Skadedyr og sygdomme

  1. Skadedyr: Calathea Makoyana (Goeppertia) kan være sårbar over for skadedyr som spindemider og bladlus. For at bekæmpe disse skadedyr, tør bladene af med en fugtig klud, og spray planten med et insektmiddel eller en blanding af vand og mild sæbe.

  2. Sygdomme: Hvis planten er udsat for overdreven fugtighed eller dårlig dræning, kan den blive modtagelig for svampeinfektioner og råd i roden. For at forhindre disse problemer, sørg for at vand jævnt og ikke for meget.

Hvorfor bevæger bladene på min Calathea Makoyana (Goeppertia) sig?

Calathea Makoyana (Goeppertia) har en unik egenskab kaldet "nyctinasti", hvilket betyder, at bladene bevæger sig op og ned i løbet af dagen og natten i reaktion på lys og temperatur. Dette er en naturlig proces og en del af plantens tilpasning til dens oprindelige tropiske habitat.

Er Calathea Makoyana (Goeppertia) giftig for kæledyr?

Nej, Calathea Makoyana (Goeppertia) betragtes som ikke-giftig for både hunde og katte. Dog er det altid en god idé at holde planter uden for rækkevidde af nysgerrige kæledyr, da nogle kan have en følsom mave og kan opleve ubehag, hvis de spiser dele af planten.

Hvordan formerer jeg Calathea Makoyana (Goeppertia)?

Calathea Makoyana (Goeppertia) kan formere sig ved opdeling af rodklumpen. Dette bør gøres i foråret, når planten er i vækstsæsonen. Fjern forsigtigt planten fra potten, og adskil en del af rodklumpen med en skarp kniv eller beskæringsværktøj. Sørg for, at hver del har sunde rødder og mindst et par blade. Plant hver del i en ny potte med frisk jord og vand grundigt.