Sådan passer du din Calathea Jessie (Goeppertia)

Skrevet af: Stine Bøllingtoft

|

|

Tid til at læse 6 min

Calathea Jessie

''Calathea Jessie (Goeppertia) er en populær stueplante, der er kendt for sine smukke, bølgende blade med et mønster af forskellige grønne nuancer på oversiden og en iøjnefaldende lilla farve på undersiden. Den er en del af Marantaceae-familien og oprindeligt fra tropiske regioner i Syd- og Mellemamerika.''

Historien om Calathea Jessie (Goeppertia)

Calathea Jessie (Goeppertia) er en del af den fascinerende verden af Calathea-planter, der oprindeligt blev opdaget og dokumenteret af botanikere, der udforskede de tropiske regnskove i Central- og Sydamerika i det 19. og 20. århundrede. Disse botanikere blev betaget af Calathea-slægten og bragte prøver tilbage til Europa, hvor de hurtigt blev dyrket- og populære som indeplanter.


De fleste Calathea-planter, herunder Calathea Jessie, er kendt for deres evne til at åbne og lukke deres blade i løbet af dagen, som en reaktion på lys og mørke. Denne bevægelse kaldes Nyctinasty og er en del af deres tilpasning til at leve i skyggefulde og fugtige miljøer i regnskoven. 


Slægten Calathea er blevet revideret, hvor mange arter, herunder Calathea Jessie, blev omklassificeret til slægten Goeppertia. Denne ændring blev foretaget på grundlag af nyere genetiske analyser og en bedre forståelse af de evolutionære forhold mellem forskellige arter inden for Marantaceae-familien. Selvom navneændringen kan virke forvirrende for nogle, er det en vigtig del af den videnskabelige proces, da det giver os en mere præcis forståelse af plantens oprindelse og relationer.

Vanding

Calathea Jessie (Goeppertia) foretrækker jævnt fugtig jord, men ikke våd. Vand din Calathea Jessie (Goeppertia), når de øverste 2-3 cm af jorden er tørre ca. 1-2 gange hver 14. dag. Det er vigtigt at undgå overvanding, da det kan føre til rodskader og råd. Brug altid lunkent vand, da koldt vand kan forårsage pletter på bladene.

Placering

Calathea Jessie (Goeppertia) er en utrolig alsidig plante, når det kommer til placering. Den kan trives i både lavt og højt lys. Selvom den klarer sig godt i et område med indirekte lys, kan den også tåle at stå i direkte sollys. 


For at få mest muligt ud af din Calathea Jessie, kan du placere den et sted, hvor den modtager en blanding af direkte og indirekte sollys.


Calathea Jessie trives også i rum med høj luftfugtighed, så den vil være glad for en placering i nærheden af en luftfugter eller i et rum som et badeværelse med naturligt høj luftfugtighed. Hvis du oplever, at bladene bliver brune eller krøllede i kanten, kan det være et tegn på, at din Calathea Jessie (Goeppertia) kræver højere luftfugtighed.

Temperatur

Calathea Jessie (Goeppertia) foretrækker en konstant temperatur mellem 15-25 grader og bør holdes væk fra træk og pludselige temperaturændringer. Undgå temperaturer under 15 grader, da det kan skade Calathea Jessie (Goeppertia) og få bladene til at blive gule og slappe.

Gødning

Gød Calathea Jessie (Goeppertia) med en svag, vandopløselig gødning hver 4-6 uge i vækstsæsonen (forår og sommer). Brug halv styrke af den anbefalede dosis for at undgå gødningsskader på plantens rødder og blade.

Ompotning og beskæring

Når du køber din Calathea Jessie (Goeppertia), kan den komme i en biologisk nedbrydelig kokospotte, som er både mere miljøvenlig og praktisk end en plastikpotte. Kokospotter er lavet af kokosfibre og tillader rødderne at vokse frit, samtidig med at de tilbyder god dræning og luftcirkulation.

 

Når det er tid til at ompotte din Calathea Jessie, skal du blot placere hele kokospotten i en større potte med ny, frisk jord. Kokospotten vil langsomt nedbrydes og blive en del af jorden, hvilket gør ompotning nemt og mindre stressende for Calathea Jessie (Goeppertia).

 

For at holde din Calathea Jessie sund og pæn, kan du beskære den ved at fjerne gamle, gule eller beskadigede blade. Dette vil give plads til nye skud at vokse og sørge for, at planten bruger sine ressourcer på at holde sig sund og stærk.

 

Når du beskærer, skal du bruge en ren og skarp saks eller beskærer og klippe bladene tæt ved stammen. Sørg for at rengøre dine redskaber før- og efter brug for at forhindre spredning af sygdomme og skadedyr.

Udfordringer med Calathea Jessie (Goeppertia)

Brune spidser eller krøllede blade

Dette er et almindeligt problem for mange Calathea-arter heriblandt Calathea Jessie og kan skyldes lav luftfugtighed eller forkert vanding. For at løse dette problem, øg luftfugtigheden omkring din Calathea Jessie (Goeppertia) ved hjælp af en luftfugter eller en grus- eller vandbakke, og sørg for at vande jævnt og konsekvent.


Krøllede blade kan være et tegn på lav luftfugtighed eller for direkte sollys. For at rette op på dette, øg luftfugtigheden omkring din Calathea Jessie (Goeppertia) og flyt den væk fra direkte sollys.

Gule blade

Gule blade kan skyldes overvanding, undervanding eller for lav temperatur. Tjek jorden for at afgøre, om den er for våd eller for tør, og juster din vandingsrutine derefter. Sørg for at holde din Calathea Jessie (Goeppertia) væk fra træk og ved en stabil temperatur.

Skadedyr

Skadedyr, der kan angribe Calathea Jessie (Goeppertia):

 

Bladlus: Bladlus er små insekter, der suger saft fra plantens blade og stængler. De kan variere i farve fra grøn til sort, gul eller rød. Bladlus kan forårsage misfarvning, krøllede blade og væksthæmning. For at bekæmpe bladlus kan du sprøjte Calathea Jessie (Goeppertia) med en mild sæbeopløsning, insektmiddel eller neemolie. Gentag behandlingen efter behov, indtil problemet er under kontrol.

 

Trips: Trips er små insekter med vinger, der kan forårsage skade ved at suge saft fra plantens blade. Dette kan resultere i sølvfarvede eller brune pletter på bladene, samt derforme blade og væksthæmning. For at bekæmpe trips, fjern inficerede blade og anvend en insektmiddel eller neemolie for at dræbe de resterende trips. 

 

Spindemider: Spindemider er meget små edderkoppemider, der suger saft fra Calathea Jessie (Goeppertia) og forårsager misfarvning og gule pletter. Et alvorligt angreb kan føre til, at bladene falder af. Du kan se spindemider ved at kigge efter fine spindelvæv på bladene og stænglerne. De bekæmpes på samme måde som trips men her kan du også øge luftfugtigheden omkring din Calathea Jessie (Goeppertia), da spindemider trives i tørt miljø.

Hvordan vander jeg min Calathea Jessie (Goeppertia) korrekt?

Calathea Jessie (Goeppertia) foretrækker jævn fugt i jorden, men den bør ikke være konstant våd. Vand din plante, når de øverste 1-2 cm jord føles tørre ved berøring. Overvanding kan medføre rådne rødder og gule blade, mens undervanding kan forårsage, at bladene krøller og bliver brune.

Hvilken type gødning skal jeg bruge til min Calathea Jessie (Goeppertia)?

Det er bedst at bruge en svag, vandopløselig gødning til Calathea Jessie (Goeppertia) hver 4-6 uge i vækstsæsonen (forår og sommer). En gødning med lavt indhold af kvælstof, fosfor og kalium er ideel for denne plante. Undgå at gøde i efteråret og vinteren, da planten går i hvileperiode og har mindre behov for næring.

Hvordan formerer jeg min Calathea Jessie (Goeppertia)?

Calathea Jessie (Goeppertia) kan formeres ved at dele moderplanten i mindre segmenter under ompotning. Når du har taget planten ud af potten, skal du forsigtigt adskille rødderne og dele planten i mindre dele med mindst et par sunde blade og rødder på hver. Plant hver del i en passende potte med frisk, veldrænet jord, og sørg for at holde jorden fugtig, indtil den nye plante er etableret.

Hvorfor bevæger bladene på min Calathea Jessie (Goeppertia) sig?

Calathea Jessie og andre Calathea-planter bevæger deres blade på grund af et fænomen kaldet nyktinasti. Dette sker, når bladene løfter sig op om aftenen og sænker sig igen om morgenen. Det er en reaktion på ændringer i lys og vandtryk i cellerne. Denne unikke adfærd giver planten en følelse af liv og personlighed og gør den populær blandt planteejere.

Hvorfor bliver bladene på Calathea Jessie (Goeppertia) brune og krøllede?

Brune og krøllede blade kan skyldes flere faktorer, såsom lav luftfugtighed, forkert vanding, eksponering for direkte sollys eller næringsmangel. For at afhjælpe dette problem skal du sørge for, at din plante får den rette mængde vand, indirekte lys, høj luftfugtighed og næring. Du kan øge luftfugtigheden omkring planten ved at placere den på en bakke med vand og småsten, bruge en luftfugter eller ved at sprøjte bladene regelmæssigt med vand, som giver en kortsigtet højere luftfugtighed.