Sådan passer du din Calathea Freddy (Goeppertia)

Skrevet af: Stine Bøllingtoft

|

|

Tid til at læse 6 min

Calathea Freddy

''Calathea Freddy er en smuk og dekorativ stueplante, der er kendt for sine unikke og farverige blade. Den kommer oprindeligt fra Syd- og Mellemamerika og trives bedst i varme, fugtige omgivelser. Calathea Freddy er en del af Calathea slægten, som nu kaldes goeppertia. Planten kendes også som  'Fiskeben' planten, på grund af bladenes bevægelse op og ned i løbet af dagen og dens blad struktur. Planten er populær som stueplante, da den er nem at vedligeholde og trives godt indendørs under de rette forhold.''

Historien om Calathea Freddy

Calathea Freddy, nu kendt som Goeppertia Freddy, er en del af Marantaceae-familien, der stammer fra de tropiske områder i Syd- og Mellemamerika. Denne planteslægt indeholder over 300 arter, hvoraf mange er populære stueplanter, især på grund af deres smukke og farverige blade.

 

Historien om Calathea Freddy kan spores tilbage til opdagelsen af Calathea-slægten i det 19. århundrede af europæiske opdagelsesrejsende og botanikere, der blev fascineret af deres særprægede og dekorative blade. Eftersom planterne blev mere kendte og undersøgt af forskere, blev flere sorter opdaget og beskrevet, herunder Calathea Freddy, som senere blev omklassificeret til Goeppertia Freddy.

 

Calathea Freddy blev især populær i Europa i det 20. århundrede, hvor den blev dyrket som indendørsplante. Dens popularitet voksede i takt med den stigende interesse for indendørsplanter og tropisk beplantning, og den blev kendt for sin kompakte vækst og dekorative blade, der er kendetegnet ved lysegrønne farver og smukke sølvfarvede mønstre.

 

I dag er Goeppertia Freddy stadig en populær stueplante, der findes i mange hjem over hele verden. Dens unikke udseende, lette pleje og evne til at rense luften har gjort den til en favorit blandt plantekendere og entusiaster.

 

Plantens klassifikation: 

Familie: Marantaceae 

Slægt (Genus): Goeppertia (tidligere kaldet Calathea) 

Art: concinna 

Kultivar: 'Freddy'

Fra Calathea Freddy til Goeppertia Freddy

Navneskiftet fra Calathea til Goeppertia er et resultat af en taxonomisk revision, hvor forskere har undersøgt og opdateret klassificeringen af planter baseret på nye opdagelser og forskning.


I dette tilfælde blev nogle af de planter, der tidligere var i Calathea-slægten, flyttet over til Goeppertia-slægten. Det skete på grund af moderne DNA-analyser og molekylær systematik, som hjalp forskerne med at identificere genetiske forskelle mellem planterne.


Disse teknikker har åbnet op for en mere præcis klassifikation og en dybere forståelse af, hvordan planter er beslægtede med hinanden. Så skiftet fra Calathea til Goeppertia er et udtryk for den nye indsigt i deres evolutionære forhold og genetiske forskelle.


Så selvom navnet er ændret, er Goeppertia Freddy stadig den samme smukke og lette plante, som vi kender og elsker som Calathea Freddy. Og nu har den endda en ny spændende historie at fortælle!

Vanding

Calathea Freddy foretrækker en jævnt fugtig jord, men ikke våd. Du bør vande planten, når jordens overflade føles tør at røre ved, ca. 1-2 gange hver 14. dag. Husk, at vanding kan variere afhængigt af årstiden, så hold øje med jordens fugtighed og juster vandingen efter behov. Når du vander din Calathea Freddy, er det en god idé at vande jævnt og grundigt, så hele jorden bliver fugtet. Undgå at hælde vand direkte på bladene, da dette kan forårsage pletter eller i værste tilfælde, at de begynder at rådne.

Placering

Calathea Freddy trives bedst i et lyst, indirekte sollys. Placer planten et sted i hjemmet, hvor den får rigeligt med lys, men ikke direkte sollys, da dette kan beskadige bladene. Calathea Freddy foretrækker også en placering med god luftfugtighed, så hvis du bor i et tørt hjem, kan det være en god idé at bruge en luftfugter eller placere Calathea Freddy i nærheden af andre planter for at øge luftfugtigheden omkring den.

Temperatur

Calathea Freddy trives bedst ved stuetemperatur mellem 15-25 grader. Planten kan ikke tåle temperaturer under 15 grader, så det er vigtigt at placere den et sted, hvor temperaturen er konstant og ikke udsættes for træk eller kolde temperaturer.

Gødning

For at give Calathea Freddy de bedste vækstbetingelser, skal du gøde planten med en almindelig gødning til indendørs planter ca. en gang om måneden i vækstsæsonen (forår til efterår). Brug en gødning, der indeholder et balanceret næringsstofindhold, såsom nitrogen, fosfor og kalium, for at sikre, at Calathea Freddy får alle de næringsstoffer, den har brug for. Det er også en god idé at bruge en god jordblanding, der er velegnet til indendørs planter, da dette kan hjælpe med at sikre, at Calathea Freddy får alle de næringsstoffer, den har brug for. Det er vigtigt at huske at følge vejledningerne på gødningen for at sikre, at du giver Calathea Freddy den rette mængde gødning.

Ompotning og beskæring

Calathea Freddy bør ompottes, når planten bliver for stor til sin nuværende potteskjuler, eller hvis jorden er blevet udtjent og ikke længere kan tilbyde planten de næringsstoffer, den har brug for. Dette kan typisk ske efter et par år, afhængigt af plantens vækst. Når du ompotter Calathea Freddy, skal du vælge en potteskjuler, der er lidt større end den forrige, så der er plads til plantens rødder. Det er ikke nødvendigt at beskære Calathea Freddy, men du kan fjerne visne eller beskadigede blade for at opretholde plantens udseende og sundhed.

Udfordringer med Calathea Freddy

Gule blade

Gule eller misfarvede blade kan skyldes overvanding, undervanding eller for meget direkte sollys. For at løse dette problem, skal du justere vandingsmængden og placere Calathea Freddy i et område med indirekte sollys.

Brune spidser

Brune bladspidser kan skyldes lav luftfugtighed eller utilstrækkelig vanding. For at løse dette problem, skal du sørge for, at Calathea Freddy får tilstrækkelig vanding og overveje at øge luftfugtigheden omkring Calathea Freddy ved hjælp af en luftfugter eller ved at placere Calathea Freddy i nærheden af andre planter.

Skadedyr og sygdomme

Calathea Freddy kan være modtagelig for visse skadedyr, såsom:

 

Bladlus: Disse små, grønne insekter suger saften ud af planten og kan forårsage gule pletter på bladene. For at bekæmpe bladlus, kan du fjerne dem manuelt eller bruge en insektmiddel.

 

Spindemider: Disse små insekter kan ses på undersiden af bladene og kan forårsage et fint spindelvæv på planten. For at bekæmpe spindemider, kan du fjerne dem manuelt eller bruge et insektmiddel.

 

For at holde din Calathea Freddy sund og fri for skadedyr og sygdomme, er det vigtigt at opretholde de rette vækstbetingelser og holde øje med eventuelle tegn på problemer.

Er Calathea Freddy giftig for kæledyr?

Nej, Calathea Freddy betragtes generelt som ikke-giftig for kæledyr, men det er altid en god idé at holde planter væk fra nysgerrige kæledyr for at undgå mulige problemer, som feks bidmærker som vil ødelægge bladene.

Hvor meget vand skal jeg give min Calathea Freddy?

Vand din Calathea Freddy, når de øverste 1-2 cm af jorden føles tørre. Dette kan variere afhængigt af årstiden, men generelt vil det være omkring hver 7-10 dage. Overvanding kan forårsage at rødderne rådner, så sørg for at dræne overskydende vand væk fra plantens bund.

Hvorfor krøller/ruller bladene på min Calathea Freddy sig sammen

Bladene på din Calathea Freddy kan rulle sig sammen på grund af lav luftfugtighed, for meget direkte sollys eller utilstrækkelig vanding. Sørg for at give den korrekte pleje for at løse problemet.Temperaturen er en vigtig faktor at tage hensyn til, når du passer din Dieffenbachia Summer Style. Planten trives bedst ved temperaturer mellem 15-30 grader. Det må ikke forvekslet med at plantens blade bevæger sig, da dette er meget almindeligt

Hvorfor bevæger min Calathea Freddy sig?

Calathea Freddy bevæger sig, fordi den hører til gruppen af planter, der er kendt for deres nattlige bevægelser. Dette fænomen kaldes niktinasti eller søvnbevægelse og sker, når planter reagerer på ændringer i lysforholdene mellem dag og nat. Om dagen folder Calathea Freddy sine blade ud for at fange så meget lys som muligt, mens den om natten folder bladene opad eller lukker dem sammen, hvilket kan give dem et lidt anderledes udseende. Dette sker for at reducere vandtab gennem transpiration om natten og for at beskytte bladene mod lavere temperaturer og dyr. Bevægelserne sker langsomt og er ikke altid let bemærkelsesværdige, men hvis du ser nøje efter, vil du kunne observere disse ændringer i din Calathea Freddy.