Sådan passer du din Calathea Beauty Star (Goeppertia)

Skrevet af: Stine Bøllingtoft

|

|

Tid til at læse 5 min

CALATHEA BEAUTY STAR

''Gør dit hjem endnu smukkere med denne fantastiske Calathea Beauty Star (Goeppertia), som vil imponere dig med sine unikke og farverige blade. Denne smukke plante har nemlig bemærkelsesværdige blade med en langstrakt form og en interessant mønstret overflade.''

Historien om Calathea Beauty Star (Goeppertia)

Calathea Beauty Star, som nu er en del af Goeppertia-slægten, er en del af Marantaceae-familien og kommer fra Syd- og Mellemamerika, hvor den vokser i tropiske skove. Denne smukke plante har bemærkelsesværdige blade med en langstrakt form og en interessant mønstret overflade. Den har udviklet sig til at få dens karakteristiske mønster og farve. Takket være dens iøjnefaldende udseende er Calathea Beauty Star blevet en populær stueplante over hele verden.


Calathea Beauty Star og andre Goeppertia arter har for nylig fået opmærksomhed fra både botanikere og planteentusiaster, da Calathea og Goeppertia har fået ny klassifikation. Det betyder at nogen Calathea planter er blevet til Goeppertia, fordi ny forskning viser at disse planter tilhøre denne slægt fremfor den anden.


På trods af den nylige ændring i klassifikation fra Calathea til Goeppertia, er plantens popularitet fortsat voksende. Dens unikke udseende og evne til at overleve i lavt lys gør den til en ideel indendørs plante for mange hjem og kontorer.

Vanding

Calathea Beauty Star (Goeppertia) foretrækker en jævnt fugtig jord, men ikke for våd. For at opnå dette skal du vande planten regelmæssigt ca 1-2 gange hver 14. dag, men sørg for at dræne overskydende vand væk for at undgå at rødderne rådner. I vækstsæsonen (forår og sommer) skal du vande oftere end i hvileperioden (efterår og vinter). En god tommelfingerregel er at lade de øverste 1-2 cm af jorden tørre ud mellem vandinger.

Placering

Calathea Beauty Star (Goeppertia) har det bedst nær et øst- eller vestvendt vindue, hvor den får sollys i løbet af dagen, men ikke udsættes for den hårdeste sol omkring middagstid.

Det er vigtigt at huske, at selvom Calathea Beauty Star kan tilpasse sig mere sollys, skal den stadig beskyttes mod for intens solstråling, der kan skade bladene. Sørg for at holde øje med din Calathea Beauty Star (Goeppertia) og justere placeringen efter behov for at give den de bedste vækstbetingelser.

Ved at tage højde for disse placeringstips, der fokuserer på sollys, kan du sikre, at din Calathea Beauty Star (Goeppertia) trives og udvikler sig godt under forskellige lysforhold.

Temperatur

Calathea Beauty Star (Goeppertia) foretrækker en konstant temperatur mellem 18-26 grader. Undgå temperaturer under 15 grader, da det kan skade din Calathea Beauty Star (Goeppertia) og får bladene til at blive gule og slappe. Sørg også for at placere planten væk fra træk og varmekilder som radiatorer, da hurtige temperaturskift kan stresse planten og forårsage at bladene ruller sammen eller krøller.

Gødning

Gød din Calathea Beauty Star (Goeppertia) hver anden måned med en svag, vandopløselig gødning i vækstsæsonen (forår og sommer). Dette vil hjælpe med at fremme vækst og sundhed for planten.

 

Under hvilefasen for Calathea Beauty Star (Goeppertia) vil planten fokusere på at bevare energi og ressourcer frem for at vokse og udvikle nye dele. I denne periode kan det være nødvendigt at justere din gødningsrutine for at imødekomme plantens ændrede behov.

Da Calathea Beauty Star (Goeppertia) ikke bruger nær så meget vand og næring under hvilefasen, som den ville gøre i vækstperioden, bør du reducere mængden af gødning, du tilføjer. Det kan være en god idé at gøde med halv styrke eller endda mindre, afhængigt af hvor inaktiv planten er. Det er også vigtigt at holde øje med eventuelle tegn på næringsmangel, såsom gule blade, og justere din gødningsplan efter behov.

 

Vær opmærksom på, at tropiske planter som Calathea Beauty Star (Goeppertia) ofte har en mindre hvilefase, da de er vant til relativt konstante dagslys- og temperaturforhold i deres naturlige habitat. Alligevel kan de opleve en hvilefase, især når de dyrkes indendørs i tempererede klimaer. Det er vigtigt at være opmærksom på eventuelle ændringer i din plantes vækst og justere din pleje, herunder gødning.

Ompotning og beskæring

Når din Calathea Beauty Star (Goeppertia) vokser og trænger til mere plads, skal den ompottes. Hvis den står i en biologisk nedbrydelig kokospotte, kan du placere hele potten i en ny, større beholder med frisk jord. Dette vil reducere stress for rødderne og gøre ompotningen lettere. Beskær eventuelle døde eller beskadigede blade for at holde din Calathea Beauty Star (Goeppertia) sund og attraktiv.

Udfordringer med Calathea Beauty Star (Goeppertia)

Brune bladspidser

Hvis din Calathea Beauty Star (Goeppertia) får brune bladspidser, kan det skyldes lav luftfugtighed, for meget sollys, eller forkert vanding. Hvis dette sker, skal du øge luftfugtigheden omkring planten og juster vandingsrutinen.

Rødderne rådner

Rodråd er en svampesygdom, der kan forårsage rådne rødder og forhindre Calathea Beauty Star (Goeppertia) i at optage vand og næringsstoffer korrekt. For meget vand, dårlig dræning og lav luftcirkulation er en af de værste syndere til hvorfor dette opstår. For at forebygge dette, skal du sørge for, at din Calathea Beauty Star (Goeppertia) er plantet i veldrænet jord, og at den ikke overvandes.

Skadedyr og sygdomme

Calathea Beauty Star (Goeppertia) kan være modtagelig for skadedyr som bladlus, som er små insekter, der suger saft fra planter. Skjoldlus er lange kamuflerende insekter med skjold, som også suger saften ud af planten. Calathea Beauty Star (Goeppertia) kan også angribes af spindemider, som er små insekter som laver små fine spindelvæv. For at bekæmpe disse skadedyr kan du tørre bladene af med en fugtig klud, bruge sæbevand eller behandle dem med et passende insektmiddel. Du kan også øge luftfugtigheden omkring din Calathea Beauty Star, da insekter som spindemider trives i et tørt miljø.

Hvor ofte skal jeg vande min Calathea Beauty Star (Goeppertia)?

Vand din Calathea Beauty Star, når jorden føles tør i overfladen, men undgå at lade den tørre helt ud. Det er vigtigt at holde jorden jævnt fugtig, men ikke for våd.

Hvordan kan jeg øge luftfugtigheden for min Calathea Beauty Star?

For at øge luftfugtigheden omkring din Calathea Beauty Star kan du placere den på et bakke med fugtige småsten, bruge en luftfugter, eller spraye bladene med vand regelmæssigt.

Hvordan ved jeg, om min Calathea Beauty Star får for meget sollys?

Planten kan sagtens stå i sollys men hvis bladene på din Calathea Beauty Star bliver brune eller misfarvede, kan det være et tegn på, at den får for meget direkte sollys. Flyt den til et område med indirekte sollys eller filtreret lys for at beskytte bladene.

Er Calathea Beauty Star (Goeppertia) giftig for hunde og katte)

Nej, Calathea Beauty Star (Goeppertia) betragtes som ikke-giftig for både hunde og katte. Selvom Calathea nu er klassificeret som Goeppertia, er der ingen ændring i plantens toksicitet.