Sådan passer du din Alocasia Wentii

Skrevet af: Stine Bøllingtoft

|

|

Tid til at læse 7 min

Alocasia med store stængler og mørkelilla samt grønne blade på en grå baggrund

‘’ Få en smag af det tropiske Ny Guinea i dit hjem med Alocasia Wentii, der er lige så fascinerende som dens historie. Du kan også møde vores andre Alocasia planter ved at se vores Alocasia kollektion her''

Historien om Alocasia Wentii

Lad os tage en rejse tilbage i tid, til det tidlige 19. århundrede, hvor de tyske botanikere Adolf Engler og Kurt Krause først stødte på denne eksotiske skønhed Alocasia Wentii i Ny Guinea. Alocasia Wentii, også kendt som New Guinea Shield eller Elefantøre, blev første gang nævnt i 1916 og har siden da været en favorit blandt plantekendere.

 

Alocasia Wentii, også kendt som den hårdføre elefantøre, er en planteart i Arum (Araceae) familien, men modsat sine slægtninge i Alocasia planteverdenen er Alocasia Wentii meget anderledes. Med sine store, skulpturelle blade, der minder om elefantører, og dens dybe, lilla bronze-farvede underside, er Alocasia Wentii en sand éner. Denne plante er ikke bare smuk, den er også en historiefortæller, der bringer et strejf af det tropiske Ny Guinea ind i dit hjem.

 

Selvom Alocasia Wentii er en hårdfør plante, der kan klare sig godt i mange forskellige miljøer, trives den bedst i sit naturlige habitat i Ny Guinea. Her i det tropiske klima, under skyggen af høje træer, vokser Alocasia Wentii i frodig, fugtig jord, der er rig på organisk materiale. Dette habitat skal man prøve at efterligne i sin eget hjem.

 

Den er let at passe og kan tilpasse sig mange forskellige indendørs miljøer, hvilket gør den til en ideel plante for både begyndere og erfarne planteejere. Alocasia Wentii er mere end bare en plante; den er et levende stykke historie, der bringer en smule af det vilde, tropiske Ny Guinea ind i vores hjem. Så næste gang du ser på din Alocasia Wentii, tænk på de eventyre, den har været igennem, fra de fugtige skove i Ny Guinea til dit stuevindue.

Vanding

Alocasia Wentii er en plante, der elsker fugt, men det betyder ikke, at den skal svømme i vand. Vand den regelmæssigt omkring hver 7-14 dag, men sørg for, at overskydende vand kan dræne væk. 

 

Videnskaben bag dette er simpel: rødderne har brug for ilt, og for meget vand kan drukne dem. Det er vigtigt at vande din Alocasia Wentii, når jordens overflade føles tør. Overvanding kan føre til rodråd, så det er vigtigt at lade jorden tørre ud helt mellem vandinger. 

 

En god tommelfingerregel er at vande din plante, indtil jorden er fugtig, men ikke overdrevent våd. For at sikre, at din plante får den rigtige mængde vand, skal du overvåge den nøje. Hvis bladene begynder at se visne ud, eller jorden er tør, er det tid til at give din plante lidt vand. 

 

Husk, at en god vandingsrutine er som en god vittighed - timingen er alt! Vand din plante dybt, så rødderne får en god gennemvanding. Vand om morgenen, så bladene har tid til at tørre ud før natten falder på.

Placering

Alocasia Wentii, også kendt som New Guinea Shield eller Elefantøre, er en plante, der elsker lys, men direkte sollys kan være for meget af det gode. Denne plante er hjemmehørende i Ny Guineas underskov, hvor den vokser under skyggen af høje træer. For at efterligne dette naturlige habitat i dit hjem, skal du placere din Alocasia Wentii et sted med indirekte lys.

 

Videnskaben bag dette er, at for meget direkte sollys kan forårsage en forringelse af fotosyntese, hvilket kan skade planten. Fotosyntese er processen, hvor planter omdanner lysenergi til kemisk energi for at brødføde deres vækst. Når en plante får for meget lys, kan det skabe en overbelastning af energi, der kan skade plantens celler. 

 

Hvis du bemærker, at bladene på din Alocasia Wentii begynder at blive gule eller brune, kan det være et tegn på, at den får for meget direkte sollys. I så fald skal du flytte planten til et sted med mere indirekte eller filtreret lys. 

 

Placeringen af din Alocasia Wentii kan kræve lidt eksperimentering. Hver plante er unik, og hvad der fungerer for én plante, fungerer måske ikke for en anden. Så vær tålmodig, observer din plante, og juster dens placering efter behov. Med lidt tid og omsorg vil din Alocasia Wentii trives og vokse, uanset hvor i dit hjem du vælger at placere den.

Temperatur

Alocasia Wentii er en tropisk plante, der trives bedst ved temperaturer mellem 18-30 grader. Denne plante er hjemmehørende i Ny Guinea, hvor den vokser i et varmt og fugtigt klima. For at efterligne dette naturlige habitat i dit hjem, skal du sørge for, at din Alocasia Wentii er i et miljø, der er varmt nok. 

 

Videnskaben bag dette er, at planter har et interval i temperaturer, de kan overleve i, kendt som deres "temperaturtolerance". For Alocasia Wentii er denne tolerance ret bred, men den trives bedst i de varmere temperaturer, der er typiske for dens naturlige habitat. 

 

Hvis du bemærker, at bladene på din Alocasia Wentii begynder at blive gule eller brune, kan det være et tegn på, at den er for kold. I så fald skal du flytte planten til et varmere sted. Husk, vi bor i Danmark, så om vinteren skal du sørge for, at planten ikke står for tæt på et koldt vindue. 

Gødning

Alocasia Wentii trives bedst med en regelmæssig dosis af næringsstoffer. For at sikre, at din Alocasia Wentii får de næringsstoffer, den har brug for, skal du gøde den regelmæssigt.

 

Videnskaben bag dette er, at planter har brug for næringsstoffer for at vokse og trives. Nogle af disse næringsstoffer, som nitrogen, fosfor og kalium, er afgørende for plantens vækst og sundhed. Nitrogen hjælper med at fremme sund bladvækst, fosfor støtter rodudvikling, og kalium hjælper med at regulere plantens vandbalance.

 

For at gøde din Alocasia Wentii, skal du bruge en vandopløselig gødning, der er specielt designet til indendørs planter. Følg anvisningerne på gødningspakken, da for meget gødning kan skade planten. Generelt skal du gøde din Alocasia Wentii en gang om måneden i vækstsæsonen (forår og sommer). 

 

Husk, at gødning er som vitaminer for planter - de har brug for det for at vokse og trives, men for meget kan være skadeligt. Så vær forsigtig med mængden af gødning, du bruger, og husk altid at vande din plante efter gødning for at hjælpe med at sprede næringsstofferne rundt i jorden.

Ompotning og beskæring

Alocasia Wentii kan have brug for ompotning og beskæring fra tid til anden for at sikre dens sundhed og vækst. Når det kommer til ompotning, er det vigtigt at huske, at alle vores planter kommer i bionedbrydelige kokospotter. Det betyder, at du kan plante hele potten direkte i jorden, hvilket gør ompotning til en leg. Når din Alocasia Wentii vokser og udvikler sig, vil den naturligt nedbryde kokospotten og sprede sine rødder i den omgivende jord. 

 

Beskæring er en anden vigtig del af at passe på din Alocasia Wentii. Beskæring hjælper med at holde planten sund ved at fjerne døde eller syge blade, hvilket kan forhindre spredning af sygdomme. Når du beskærer din Alocasia Wentii, skal du bruge skarpe, rene beskæringssaks eller sakse for at lave rene snit og minimere skader på planten. 

 

Både ompotning og beskæring er vigtige dele af plantepasning. Ved at tage dig tid til regelmæssigt at ompotte og beskære din Alocasia Wentii, kan du sikre, at den forbliver sund og smuk i mange år fremover.

Udfordringer med Alocasia Wentii

Gule blade

Hvis bladene på din Alocasia Wentii begynder at blive gule, kan det være et tegn på overvanding. For at løse dette problem, skal du lade jorden tørre ud helt mellem vandinger. Hvis problemet fortsætter, kan det være nødvendigt at ompotte planten i frisk, godt drænende jord. 

Brune pletter eller visne blade

Brune blade kan være et tegn på, at din Alocasia Wentii får for meget direkte sollys. Flyt planten til et sted med mere indirekte eller filtreret lys for at løse dette problem. 

 

Hvis bladene på din Alocasia Wentii begynder at visne, kan det være et tegn på, at planten ikke får nok vand. Øg vandingsfrekvensen, men sørg for, at jorden har mulighed for at tørre ud mellem vandinger.

Skadedyr

Skadedyr kan være en udfordring for enhver plante, og Alocasia Wentii er ingen undtagelse. Her er nogle af de mest almindelige skadedyr, der kan angribe din Alocasia Wentii, og hvordan du kan håndtere dem: 

 

Bladlus: Disse små insekter kan være grønne, sorte, brune, gule eller røde. De suger saften ud af plantens blade, hvilket kan føre til misfarvning og forkrøblet vækst. Hvis du opdager bladlus på din plante, kan du sprøjte dem med en blanding af vand og mild sæbe. 

 

Spindemider: Disse små, hvide skadedyr kan være svære at se med det blotte øje, men de efterlader en karakteristisk hvid, bomuldsagtig substans på planten. De suger også saften ud af planten, hvilket kan føre til gule og visne blade. Hvis du opdager spindemider, kan du fjerne dem med en blød klud eller svamp, eller du kan sprøjte planten med et insektmiddel. 

 

Skjoldlus: Disse er små, hårde skadedyr, der suger saften ud af planten. De kan være svære at bekæmpe, da de har en hård skal, der beskytter dem mod mange former for insektmidler. Hvis du opdager skjoldlus, kan du prøve at fjerne dem manuelt eller bruge et insektmiddel eller neemolie.

Hvor ofte skal jeg vande min Alocasia Wentii?

Vand din Alocasia Wentii, når jordens overflade føles tør. Dette sker ofte mellem hver 7-14 dag. Overvanding kan føre til rodråd, så det er vigtigt at lade jorden tørre helt ud mellem vandingerne.

Hvordan ompotter og beskærer jeg min Alocasia Wentii?

Alle vores planter kommer i bionedbrydelige kokospotter, så du kan plante hele potten direkte i jorden. Beskær din Alocasia Wentii ved at fjerne døde eller syge blade med skarpe, rene beskæringssaks eller sakse.

Er Alocasia Wentii giftig?

Ja, Alocasia Wentii er giftig. Den indeholder gift, som kan forårsage irritation i mund, hals og mave, hvis de indtages. Det kan også forårsage hudirritation ved kontakt. Derfor er det vigtigt at holde denne plante uden for rækkevidde af børn og kæledyr. Hvis planten indtages, skal du straks søge lægehjælp. For at undgå utilsigtet indtagelse, kan du placere planten på et højere sted, hvor børn og kæledyr ikke kan nå den.

Hvordan skal jeg gøde min Alocasia Wentii?

Brug en vandopløselig gødning, der er specielt designet til indendørs planter. Gød din Alocasia Wentii en gang om måneden i vækstsæsonen (forår og sommer). Plantens gødning hældes i vandet som planten derefter skal vandes med.