Sådan passer du din Alocasia Pink Dragon

Skrevet af: Stine Bøllingtoft

|

|

Tid til at læse 7 min

Et nærbillede af en Alocasia Pink Dragon plante.

''Hvis du leder efter en levende, enestående plante til din samling, så skal du ikke lede længere end Alocasia Pink Dragon. Store pilespids formede blade med en blank, mørkegrøn overflade og udtalte lysegrønne årer vokser fra dens karakteristiske lyserøde stængler. Undersiden af bladene har en udsøgt bordeaux farve. Bladene kan blive op til 20 centimeter lange under de rigtige forhold. Disse planter er normalt ikke buskede, de bærer i stedet et spektakulært blad pr. stængel. Selvom alle Alocasia Pink Dragon blade falder af, kan der stadig dukke nye blade op, fordi planten vokser fra et løg. Under gode forhold og med ordentlig pleje vokser disse planter hurtigt og kan være ret modstandsdygtige og holder i årevis som en smuk tilføjelse til ethvert hus. Se vores udvalg af Alocasia planter''

Historien om Alocasia Pink Dragon

Alocasia Pink Dragon, videnskabeligt kendt som Alocasia Lowii Morocco, er en eksotisk plante, der stammer fra de tropiske regnskove i Sydøstasien. Navnet; Elefantøre stammer fra dens særprægede blade som minder meget om det majestætiske dyrs øre. Den er kendt for sine store, pilformede blade, der har en smuk lyserød farve. 

 

Men hvorfor er det vigtigt at kende denne plante's historie? Fordi det hjælper os med at forstå, hvordan vi bedst kan passe på den. I de tropiske regnskove, hvor Alocasia Pink Dragon kommer fra, er klimaet varmt og fugtigt, og der er masser af skygge fra de højere træer. Dette er de forhold, som Alocasia Pink Dragon er tilpasset til, og det er derfor, vi skal forsøge at efterligne disse forhold i vores hjem for at få planten til at trives.

Klassifikationer

Videnskabeligt navn

Alocasia Lowii Morocco

Almindelige navne

Elefantøre, Morocco, Pink dragon

Familie

Arum (Araceae)

Slægt

Alocasia

Art

Morocco

Oprindelse

Præcis oprindelse er ikke kendt, men menes at være fra sydøstasien

Vanding

Pink Dragon foretrækker at stå fugtigt, da den stammer fra tropiske steder. Det er derfor nødvendigt at vande disse planter regelmæssigt for at holde dem sunde. De bedste omstændigheder for Pink Dragon-rødder er konstant fugt, men ikke for vådt - hvis rødderne konstant er i vandmættet jord, vil det resultere i rodråd, sørg derfor for at jorden der bruges til en Alocasia Pink Dragon, dræner effektivt. Når den øverste fjerdedel af jorden er tør, vandes planten generøst, indtil vandet løber ud af drænhullerne i potten. Husk at holde jorden fugtig mellem vandingerne, da Pink Dragon kræver regelmæssig hydrering. Fordi disse planter ikke er tørkeresistente, anbefales det at finde en ven til at passe en Alocasia Pink Dragon, mens du er væk. Undgå at overvande dem om vinteren, da den i de kolde måneder er i dvale. I dvaleperioden optager planten mindre vand for at trives, og overskydende fugt i jorden kan skabe rodråd eller andre problemer. Vanding er den sværeste del i plejen af Alocasia Pink Dragon planten, men efterhånden som du lærer din plantes behov og cyklusser at kende, bliver det som en leg. Pink Dragon planter bør vandbestøves regelmæssigt, og de bør grupperes med andre planter for at øge fugtigheden. Alocasia Pink Dragons kræver tilstrækkelig luftcirkulation for at sikre, at fugt i luften fordamper og ikke forårsager råd; ikke desto mindre, undgå at placere en Alocasia Pink Dragon i nærheden af træk eller i et område hvor der forekommer temperatursvingninger.

Placering

Alocasia Pink Dragon er en lys elskende plante fra Ækvator. Overdreven lys bør dog undgås, da for meget intenst og direkte lys kan forårsage svitsning og brune blade. "Direkte" lys er typisk defineret som lys, der ikke er blevet filtreret via et materiale som glas eller reflekteret fra en anden overflade. Alocasia Pink Dragon bør ikke placeres mere end højest 1 meter væk fra et vindue, helst et vindue der vender mod vest eller syd, eller i et rum med masser af reflekteret lys. Tørre og brune blade kan tyde på, at Alocasia Pink Dragon får for meget lys, hvorimod blade som falder af planten, kan tyde på at den har behov for mere sollys. Vær opmærksom på hvordan din Alocasia Pink Dragon reagerer på det lys den modtager, Så vil du hurtigt finde den ideelle placering til den.

Temperatur

Alocasia Pink Dragon er en tropisk plante, og den foretrækker derfor varme temperaturer. Den ideelle temperatur for denne plante er mellem 18-27 grader. Hvis temperaturen falder under 15 grader, kan planten begynde at vise tegn på stress, såsom gule eller visne blade. 

 

Men det er ikke kun temperaturen, der er vigtig. Alocasia Pink Dragon foretrækker også en høj luftfugtighed, som efterligner de fugtige forhold i de tropiske regnskove. Du kan øge luftfugtigheden omkring din plante ved at placere den på en bakke med fugtige sten, ved at sprøjte bladene med vand, eller ved at bruge en luftfugter.

Gødning

Alocasia Pink Dragon er en hurtigt voksende plante, og den har brug for masser af næringsstoffer for at understøtte denne vækst. Det anbefales at gøde Alocasia Pink Dragon, især i vækstsæsonen. Fra forår til sensommer skal du lede efter en passende stueplantegødning til din plante. Du skal gøde planten hver anden uge i vækstsæsonen (forår og sommer) og en gang om måneden i hvileperioden (efterår og vinter).

 

Men hvad er gødning, og hvorfor er det vigtigt? Gødning er i bund og grund mad til planter. Det indeholder de næringsstoffer, som planter har brug for for at vokse. Nogle af de vigtigste næringsstoffer for planter er kvælstof, fosfor og kalium, som ofte er angivet som N-P-K på gødningspakker. Alocasia Pink Dragon foretrækker en gødning med en høj koncentration af kvælstof, som hjælper med at fremme bladvækst.

Ompotning og beskæring

Nogle planter foretrækker heldigvis at være rodbundet, og Pink Dragon er en af dem. Den gode nyhed er, at du ikke behøver at ompotte den så ofte som andre stueplanter. Alocasia Pink Dragon er ikke god til forandringer, som gør at planten kan gå i chok ved omplantning, det skal derfor kun ske når det er absolut nødvendigt. En meget ung Alocasia Pink Dragon plante, kan ompottes 1-2 gange om året hvis den vokser hurtigt, Men du behøver ikke at ompotte den, før den er et til to år gammel. Et godt råd er at skifte cirka de første 2 cm af plantens pottejord en gang om året, for at give den ny næring.

Udfordringer med Alocasia Pink Dragon

Gule blade

Overvanding er ofte årsagen til at planten får gule blade. Husk, at Alocasia Pink Dragon foretrækker at jorden tørrer ud mellem vandingerne. Hvis du bemærker, at bladene bliver gule, skal du tjekke jorden. Hvis den er våd, skal du lade den tørre ud, før du vander igen.

Brune blade

De mest almindelige årsager til at bladende på Alocasia Pink Dragon bliver brune, er mangel på vand eller for meget direkte sollys. Prøv at flytte planten til et andet sted eller øg vanding af planten.

 

Brune bladspidser kan også være et tegn på lav luftfugtighed. Husk, at Alocasia Pink Dragon kommer fra de tropiske regnskove, hvor luftfugtigheden er høj. Du kan øge luftfugtigheden omkring din plante ved at placere den på en bakke med fugtige sten, ved at sprøjte bladene med vand, eller ved at bruge en luftfugter.

Skadedyr og sygdomme

Fordi disse ikke er resistente overfor skadedyr, skal man sørge for at holde en Alocasia Pink Dragon sund og velholdt for at undgå sygdomme og skadedyr. Bladpletter, stængel- og/eller rodråd, bladlus, spindemider, skjoldlus og trips er alle almindelige plager for disse planter. Hold planten ren og sørg for at der ikke samler sig støv eller fugt på- eller omkring din Pink Dragon for at undgå disse og andre problemer. Hvis planten bliver angrebet, skal du isolere den fra andre planter, behandle stænglen og bladene med et passende insektmiddel eller sæbevand. Man kan klippe de syge blade og/eller stængler. Det kan også være en fordel at erstatte jorden og vaske potteskjuleren for at fjerne eventuelle insekter eller sygdomme, der måtte være tilbage. For at undgå skadedyr og sygdomme skal du altid holde godt øje med dine planter og holde dem rene og passende vandet.

Kan jeg placere min Alocasia Pink Dragon udendørs?

Vi fraråder at tage Alocasia Pink Dragon udenfor, da det er en tropisk plante, der trives i varme og fugtige forhold.

Hvordan kan jeg forhindre at rødderne rådner i min Alocasia Pink Dragon?

Råd i rødderne kan forekomme, hvis plantens rødder er konstant udsat for for meget fugtighed. For at forhindre det, skal du undgå at overvande planten. Du kan også overveje at placere et lag af småsten, lecakugler eller grus i bunden af ​​potten for at hjælpe med at dræne overskydende vand væk fra rødderne.

Hvad kan jeg gøre, hvis min Alocasia Pink Dragon får brune pletter på bladene?

Brune pletter på bladene af din Alocasia Pink Dragon kan være et tegn på overvanding eller for meget direkte sollys. Sørg for at reducere mængden af ​​vanding og flyt planten til en mere skyggefuld placering, hvis den står i direkte sollys. Hvis de brune pletter fortsætter med at sprede sig, kan det være nødvendigt at klippe de syge blade af.

Hvordan kan jeg øge luftfugtigheden omkring min Alocasia Pink Dragon?

Alocasia Pink Dragon trives bedst i en høj luftfugtighed, og du kan øge fugtigheden omkring din plante på flere måder. Du kan placere en luftfugter i nærheden af ​​planten eller regelmæssigt spraye dens blade med vand for at skabe en luftfugtig atmosfære. En anden måde at øge fugtigheden på er at placere en bakke med småsten fyldt med vand under planten. Når vandet i bakken fordamper, skaber det en højere luftfugtighed omkring planten.