Sådan passer du din Alocasia Frydek

Skrevet af: Stine Bøllingtoft

|

|

Tid til at læse 5 min

Alocasia Frydek plante i en kokospotte i stuen

''Alocasia Frydek er en smuk indendørsplante med silkebløde og mørkegrønne blade med særlige hvide åre. Dens popularitet er vokset med tiden, og den dyrkes nu ofte indendørs som stueplante. Vi anbefaler alle kæledyrsejere at holde planten væk fra de små venner, da Alocasia frydek planten, ligesom alle planter i dens slægt, er giftig for katte, hunde og heste. Som med de fleste Alocasia planter kan det være svært at dyrke Alocasia frydek, men de smukke blade gør indsatsen for umagen værd. Se vores udvalg af Alocasia planter''

Videnskabeligt navn: Alocasia micholitziana 
Almindelige navne: Frydek, Elefantøre 
Klassifikation Familie: - Arum (Araceae) 
Slægt: - Alocasia 
Art: Alocasia micholitziana 
Oprindelse: Alocasia Frydek er oprindeligt fra regnskove i Sydøstasien, herunder Borneo og Sumatra.

Historien om Alocasia Frydek

Alocasia micholitziana Frydek er en plante i Arum-familien, der også er kendt som Green velvet Alocasia. Den vokser vildt på den filippinske ø Luzon, hvor den tidligere har været meget ubredt. Idag har Alocasia Frydek planten fået konkurrence om pladsen i den vilde natur af andre plantearter og kan snart kalde sig for udkonkurreret. IUCN, som er en international naturbeskyttelsesorganisation, har klassificeret den som sårbar i naturen. Det er derfor strengt forbudt at tage Alocasia Frydek planten fra naturen. Som stueplante er det lige modsat. Dens popularitet er vokset og ses idag i mange hjem rundt omkring i verden.

Vanding

Alocasia Frydek kan være en af de sværeste stueplanter at vande ordentligt. De har tykke, vandopbevarende stængler og bladstilke, der gør at de kan opbevare en del vand, men de er ikke tørketolerante. De er også tilbøjelige til at overvandes, så ideen er at holde jorden lidt fugtig uden at lade den blive grødet eller tørre for meget ud. I løbet af vækstsæsonen anbefales det at vande jorden grundigt, når de øverste 2-4 cm af jorden føles tørre. Lad eventuelt overskydende vand løbe helt ud for at undgå at rødderne sidder i våd jord. På grund af dens sårbarhed over for både overvanding og undervanding kan pleje af Alocasia Frydek være en udfording. Alocasia Frydek vil have stor gavn af øget luftfugtighed. Generelt, hvis du holder luftfugtigheden over 50 %, har din plante det fint. Lavere luftfugtighed kan få brune bladkanter og brune spidser til at fremstå. Fordi de smukke blade er hovedattraktionen for Alocasia Frydek, er det vigtigt at opretholde en høj luftfugtighed.

Placering

Alocasia Frydek trives i indirekte lys. Den er ret følsom over for en høj lysintensitet. Direkte sollys kan skade plantens blade, den bør derfor placeres et sted i dit hjem, hvor lyset er stærkt nok til at kaste en skygge over planten, men ikke i direkte sollys.

Svitsning af blade og brune kanter eller spidser på bladene er almindelige, når de udsættes for mere end 1-2 timers direkte sol hver dag. Alocasia Frydek vokser langsomt i svagt lys, og det vil tage lang tid for planten at producere nye blade. Alocasia Frydek har også en tendens til, at de nederste blade bliver gule når de ældes, så en plante der ikke udvikler sig nok, kan hurtigt blive "syg" og svag. I svagt lys er Alocasia Frydek også mere tilbøjelige til at overvandes, fordi jorden tager længere tid om at tørre ud.

Temperatur

Alocasia Frydek kommer fra Filippinernes tropiske regnskove, hvor den trives i varmen og i de fugtige omgivelser. På grund af dens temperatur- og fugtighedskrav dyrkes planten normalt inde som stueplante verden over, hvor den trives i temperaturer fra 18 til 30 grader.

Gødning

Når planten vokser aktivt om foråret og sommeren, skal du gøde den en gang om måneden. Påfør en afbalanceret flydende gødning under den regelmæssige vanding. I løbet af efteråret og vinteren skal du stoppe med at gøde denne plante, da den er i dvale.

Ompotning og beskæring

Generelt bør du ikke ompotte planten, før du ser tegn på, at den bliver rodbundet. Rødder der kommer ud af bunden af potten, væksten aftager trods korrekt pleje, eller jorden tørrer hurtigt ud efter vanding, er alle symptomer på at planten står i en forkert potte. Når du ompotter, skal du bruge en potteskjuler, der kun er omkring 2-4 cm større end den forrige. Brug denne chance til at inspicere rødderne for eventuelle symptomer på problemer. Rødder der er syge eller beskadigede skal fjernes. Før du sætter din plante i en ny potte, så fjern overskydende jord fra rødderne og løsn forsigtigt rødderne, hvis de er i en stram kugle form. Beskæring er ikke nødvendig for Alocasia Frydek, men de nederste blade af Alocasia Frydek vil med tiden blive brune, skrumpne og hænge. Dette er en naturlig proces, og så længe planten producerer nye blade hurtigere, end den taber gamle, vil alt være godt. For at holde din Alocasia Frydek fin, skal du skære de døde nederste blade af efter behov.

Udfordringer med Alocasia Frydek

Gule blade

Gule blade på Alocasia Frydek er ofte forårsaget af overvanding, som normalt begynder med de nederste blade. For meget direkte lys får bladene til at blive hvidere og gule. Til sidst kan bladende blive brune og tørre, før bladet visner.

Andre stressfaktorer, der kan fremkalde gule blade, omfatter ernæringsmæssig toksicitet fra overdreven brug af gødning, træk og temperaturstress. Hvis en Alocasia Frydek generelt er utilfreds, vil de nederste blade gulne hurtigere, end den udvikler sunde nye blade.

Bladende hænger

Nedhængende blade er forårsaget af en række forskellige stressfaktorer. De mest udbredte årsager til, at Alocasia Frydek hænger, er overvanding, som forårsager rodråd, og undervanding, som forårsager at bladende visner. Temperaturstress, transplantationsstress, skadedyr, sygdom eller for meget gødning er også mulige årsager.

Skadedyr og sygdomme

Overvandingsrelaterede sygdomme er det vigtigste at holde øje med. De mest udbredte problemer er bladplet og rod -og kroneråd, men begge kan undgås ved at bruge de rigtige potte-, jord og vandingsprocedurer. Alocasias ser ud til at være en favorit blandt trips, meldug, skjoldlus, spindemider og bladlus. Undersøg engang imellem din Alocasia Frydek, for at sikre at den er fri for skadedyr. Hvis du har fået en plante fra et sted du ikke kender, bør du sætte din plante i en uges karantæne, bortset fra dine andre stueplanter, for at sikre at den ikke har taget skadedyr med hjem til dine andre planter.

Hvad er forskellen mellem Alocasia Frydek og andre Alocasia planter?

Alocasia Frydek er en specifik sort af Alocasia planten, der er kendt for sine mørkegrønne blade med hvide årer. Mens alle Alocasia planter kan være vanskelige at dyrke, er Alocasia Frydek blevet mere populær som stueplante på grund af dens smukke blade.

Hvorfor er det vigtigt at holde luftfugtigheden høj for Alocasia Frydek?

Alocasia Frydek trives bedst i fugtige omgivelser, da dens oprindelse er fra Filippinernes tropiske regnskove. Hvis luftfugtigheden er for lav, kan planten opleve tørre eller brune bladkanter og spidser.

Hvornår skal man gøde Alocasia Frydek?

Alocasia Frydek skal gødes en gang om måneden, når den vokser aktivt om foråret og sommeren. Brug en afbalanceret flydende gødning og stop med at gøde i efteråret og vinteren, når planten går i dvale.

Hvornår skal man ompotte Alocasia Frydek?

Vores Alocasia Frydek er plantet i en kokospotte. Kokospotten er lavet af naturlige materialer og er biologisk nedbrydelige. Alocasia Frydek kan vokse direkte i kokospotten og behøver ikke omplantes. Men når planten vokser sig større, er det bedst at plante den i en større potteskjuler for at give den mere plads til at vokse og udvikle sig. Der kan være tegn på at den skal omplantes, når væksten aftager, trods korrekt pleje. Eller når rødderne begynder at fylde for meget.

Hvordan undgår man skadedyr og sygdomme på Alocasia Frydek?

Overvandingsrelaterede sygdomme er det vigtigste at holde øje med. De mest udbredte problemer er bladplet og råd, men begge kan undgås ved at bruge de rigtige potte-, jord- og vandingsprocedurer. Alocasia Frydek kan også blive angrebet af skadedyr som trips, meldug, skjoldlus, spindemider og bladlus. Det er vigtigt at undersøge planten jævnligt for at sikre, at den ikke har nogen skadedyr.