Sådan passer du din Alocasia Dwarf Amazonica

Skrevet af: Stine Bøllingtoft

|

|

Tid til at læse 7 min

Et nærbillede af en Alocasia Dwarf Amazonica plante.

''Alocasia Dwarf Amazonicas blade er svære at overse med deres grønne læderagtige, pil formede blade med bølgede kanter og brede hvide eller sølvfarvede bladårer. Planten kan blive op til 60 cm høj, når den passes godt. Alocasia Dwarf Amazonica kan ligesom andre medlemmer af Arum-familien trive godt i varme forhold og gør den særlig god som en indendørsplante. Se vores udvalg af Alocasia planter''

Historien om Alocasia Dwarf Amazonica

Når det kommer til plantens oprindelse og slægt, har Alocasia Dwarf Amazonica skabt en del opsigt gennem årene, selv blandt de profesionelle gartnere og i andre dele af plante verdenen. Faktisk er dens historie en af de største plante myter i Arum-familien. Det som gør den så særlig, er at selvom der kan findes litteratur, der henviser til denne plante som en art og hvor den kommer fra, er den unøjagtig. Hverken slægt eller oprindelse er nogensinde blevet afklaret. Alocasia Dwarf Amazonica menes at være en krydsning mellem Alocasia longiloba og Alocasia sanderiana. Alocasia Amazonica kendes også som Alocasia Polly, Poly, Alocasia Alligator og African Mask. Grunden til at planten har så mange navne, er fordi der ikke er nogen som har gjort krav på ‘opfindelsen’. Derfor er Alocasia Dwarf Amazonica blevet solgt til forskellige lande, som hver har navngivet planten. Selvom nogle forhandlere hævder, at Alocasia Dwarf Amazonica kommer direkte fra regnskovene i Asien eller Sydamerika, er det fuldstændig forkert. Man mener at den i virkeligheden er lavet i 1950'erne i Miami, Florida af Salvadore Mauro men han har aldrig selv bekræftet det. Da Alocasia Dwarf Amazonica menes at være en hybrid mellem Alocasia longiloba og Alocasia sanderiana kan det igen være svært at sige om planten er fra florida, sydamerika eller asian, da disse 2 planter er af asiatisk afstamning. Trods den store forvirringen vil Alocasia Amazonicas unikke blade stråle af skønhed, uanset hvor den placeres.

Vanding

De formodet forældre til Alocasia Dwarf Amazonica vokser ofte tæt på en vandkilde, hvor deres rødder kan holde sig fugtige. Dwarf amazonica er ingen undtagelse, de har brug for ofte at blive vandet, for at holde jorden jævnt fugtig, men ikke for våd, Især i hele forår- og sommer perioden hvor planten er i vækst. I løbet af vinteren går Alocasia Dwarf Amazonica i en dvaletilstand, og den aktive vækst ophører. Når den er i dvale behøver du ikke at vande den så regelmæssigt, som du ville gøre, når den aktivt udvikler sig. Jorden må dog aldrig være helt tør. I løbet af vækstsæsonen, afhængigt af udendørstemperaturer og lysforhold, der kommer gennem vinduet, hvor Alocasia Dwarf Amazonica er placeret, kan det være nødvendigt at vande en til to gange om ugen. Ydermere behøver du i den hvilende vintersæson kun at vande én gang om ugen til to uger. Regelmæssig kontrol af jordens fugtighed og vanding efter behov kan holde din plante sund og stærk. Alocasia Amazonica kræver også fugtige forhold for at trives og holde frodige blade. Placer eventuelt planten på en bakke eller underpotte, så når du vander den, fanger og fastholder underpotten det resterende vand.

Placering

Det er ideelt at placere din Alocasia Dwarf Amazonica i et område, der modtager skarpt lys for den optimale ydeevne og for at bevare bladets dybe grønne farve. Hvis du bor i tæt bebygget områder eller et sted med milde temperaturer og lysforhold, kan du placere planten et sted, hvor den modtager direkte sollys. Hvis Alocasia Dwarf Amazonica ikke udsættes for nok lys, vil den miste sin farve og vil til sidst dø. Selv når den placeres i en medium lys, vil planten være utilfreds og vil ikke give den bedste vækst og have farverige blade, som når den placeres på et lysere sted.

Temperatur

Alocasia Dwarf Amazonica, ligesom sine forældre, foretrækker og trives bedst i et varmt klima. Når temperaturen falder til under 12 grader, kan planten gå i fuldstændig dvale, og bladende vil dø og falde til jorden. Bladende spirer først igen, når temperaturerne stiger igen om foråret, hvilket kan tage flere måneder. For at holde planten glad, skal du holde indendørstemperaturen mellem 15 og 30 grader.

Gødning

For at sikre, at din Alocasia Dwarf Amazonica vokser sig stor med maksimal kapacitet, skal du gøde den regelmæssigt fra forår til sommer. Når planten holder op med at vokse aktivt om vinteren, skal du stoppe med at tilføje gødning. Til stueplanter skal du anvende en velafbalanceret flydende gødning eller en flydende blanding med halv intensitet hver anden til fjerde uge.

Ompotning

Medmindre du har din Alocasia Dwarf Amazonica i en meget lille potte, behøver du ikke at ompotte den, før rødderne vokser helt ud af deres nuværende beholder. Afhængigt af hvor kraftigt den vokser, behøver du muligvis ikke at ompotte i flere år, hvis det altså ikke for at genopbygge jordens næringsindhold. Det anbefales at ompotte planten i foråret, da den her begynder at gro og udvikle sig. Beskæring af Alocasia Dwarf Amazonica er minimal og kræver kun fjernelse af døde eller beskadigede blade.

Udfordringer med Alocasia Dwarf Amazonica

Gule blade

Gule blade på en Alocasia Dwarf Amazonica kan indikere, at planten ikke får nok eller for meget vand. Selvom planten foretrækker konsekvent fugtig jord, tåler den ikke jord der konstant er fugtig.

Vand, når toppen af jorden føles tør, og sørg for at potten har dræning i bunden, og at planten vokser i en letvægtsjord der drænes effektivt.

Brune blade

Plantens kanter bliver brune, hvis den ikke får tilstrækkelig fugt. For optimal vækst foretrækker disse planter en fugtig atmosfære. Du kan øge luftfugtigheden ved at bruge lecakugler som holder på fugten eller ved at vandbestøve planten en gang om ugen.

Hvis din Alocasia Dwarf Amazonica har en tilpas luftfugtighed, kan de brune blade skyldes en ophobning af gødningssalte i jorden. Hvis dette er tilfældet så skyl jorden med en langsom strøm af vand i cirka fem minutter hver anden til tredje måned for at fjerne saltene eller indtil planten igen er frisk.

Skadedyr og sygdomme

Når Alocasia Dwarf Amazonica er plejet og gror under ideelle forhold, er den fri for alvorlige sygdomsproblemer. Den mest alvorlige sygdom er rodråd forårsaget af meget fugtig jord. Hvis du bemærker, at plantens bund og blade udvikler mørke områder, er dette en indikation af, at der dannes råd. Spindemider er det eneste skadedyr, der påvirker indendørs dyrkede Alocasia Dwarf Amazonica. Disse mikroskopiske insekter suger plantens væsker og kan svække den og til sidst dræbe den, hvis den ikke bekæmpes hurtigt. De kan endda angribe dine andre indendørs planter, så det er bedre at håndtere situationen så hurtigt som muligt. Et spindemide angreb er let at få øje på, da skadedyret spinder et fint spind over plantens blade. Spindemider behandles let ved at sprøjte toppen og undersiden af blade med insekt sæbe eller i et insekt bekæmpelsesmiddel. Hvis man vælger at bruge et pesticid-bekæmpelsesmiddel, skal man være opmærksom på at, spindemider kan blive resistente overfor midlet, og det mester derfor sin funktion. Hvis ingen af de 2 valgmuligheder virker, anbefaler vi at bortskaffe planten, for at undgå smitte til andre planter.

Hvorfor har Alocasia Dwarf Amazonica så mange forskellige navne?

Alocasia Dwarf Amazonica har mange forskellige navne, fordi der ikke er nogen, der har gjort krav på dens "opfindelse". Det betyder, at planten er blevet solgt til forskellige lande, som hver har navngivet den, og det har ført til forskellige navne. Nogle af de navne, der bruges til at henvise til Alocasia Dwarf Amazonica, inkluderer Alocasia Polly, Poly, Alocasia Alligator og African Mask. Selvom nogle forhandlere hævder, at Alocasia Dwarf Amazonica kommer direkte fra regnskovene i Asien eller Sydamerika, er det fuldstændig forkert. Man mener, at planten faktisk er lavet i 1950'erne i Miami, Florida af Salvadore Mauro, men han har aldrig selv bekræftet det. Da Alocasia Dwarf Amazonica menes at være en hybrid mellem Alocasia longiloba og Alocasia sanderiana, kan det være svært at sige, om planten er fra Florida, Sydamerika eller Asien, da disse to planter er af asiatisk afstamning. Uanset dens oprindelse vil Alocasia Dwarf Amazonicas unikke blade stråle af skønhed, uanset hvor den placeres.

Hvordan kan jeg forhindre gule blade på min Alocasia Dwarf Amazonica?

Gule blade på Alocasia Dwarf Amazonica kan skyldes: Overvanding eller undervanding: For meget eller for lidt vand kan forårsage gule blade. Kontroller jordens fugtighed og vand efter behov. Utilstrækkelig lys: Hvis planten ikke får nok lys, kan bladene blive gule. Placer planten i et område med skarpt, indirekte lys. Næringsmangel: Mangel på næringsstoffer som kvælstof, kalium eller fosfor kan også forårsage gule blade. Gød regelmæssigt med en velafbalanceret gødning i vækstsæsonen. Temperaturstress: Pludselige temperaturændringer eller for lav temperatur kan stresse planten og føre til gule blade. Opbevar planten ved en stabil temperatur mellem 15 og 30 grader. Lav luftfugtighed: Alocasia Dwarf Amazonica foretrækker høj luftfugtighed, og lav luftfugtighed kan føre til gule blade. Øg luftfugtigheden ved hjælp af en luftfugter, en bakke med vand og lecakugler eller ved at vandbestøve planten.

Hvordan kan jeg forhindre brune blade på min Alocasia Dwarf Amazonica?

Plantens kanter bliver brune, hvis den ikke får tilstrækkelig fugt. For optimal vækst foretrækker disse planter en fugtig atmosfære. Du kan øge luftfugtigheden ved at bruge lecakugler som holder på fugten eller ved at vandbestøve planten en gang om ugen. Hvis din Alocasia Dwarf Amazonica har en tilpas luftfugtighed, kan de brune blade skyldes en ophobning af gødningssalte i jorden. Hvis dette er tilfældet, så skyl jorden med en langsom strøm af vand i cirka fem minutter hver anden til tredje måned for at fjerne saltene eller indtil planten igen er frisk.

Hvordan kan jeg bekæmpe spindemider på min Alocasia Dwarf Amazonica?

For at bekæmpe spindemider på din Alocasia Dwarf Amazonica, skal du først isolere planten for at forhindre spredning til andre planter. Dernæst skal du fjerne de stærkt angrebet blade ved at klippe dem af, hvilket vil reducere mængden af spindemider og deres æg. For at fjerne så mange spindemider som muligt, kan du tørre bladene og stilkene af med en fugtig klud. Gør dette regelmæssigt for at holde spindemiderne under kontrol. Som en sidste udvej kan du bruge insektsæbe eller et insektmiddel, der er specifikt designet til at bekæmpe spindemider. Påfør det på både bladets overside og underside for at dræbe spindemiderne og deres æg. Vær opmærksom på, at spindemider kan udvikle resistens over for insektmidler, så skift mellem forskellige midler, hvis det er nødvendigt.

Hvor kan jeg placere min Alocasia Dwarf Amazonica for optimal vækst?

For at opnå optimal vækst for din Alocasia Dwarf Amazonica, skal du placere den et sted, hvor den får indirekte, men lysstærkt sollys. Undgå direkte sol, da det kan skade bladene. Øst- eller vestvendte vinduer er ideelle placeringer. Alocasia Dwarf Amazonica foretrækker temperaturer mellem 15-30°C. Derudover skal du sørge for høj luftfugtighed og god luftcirkulation omkring planten.