Sådan passer du din Alocasia Dragon Scale

Skrevet af: Stine Bøllingtoft

|

|

Tid til at læse 6 min

Nærbillede af en alocasia Dragon Scale blad

''Alocasia Dragon Scale er en fantastisk plante, der er et must-have for enhver planteentusiast! Den tilhører Araceae-plantefamilien. Denne delikate og tidsløse flerårige plante, viser et iøjnefaldende udseende. Den har blade, der er store, ovale og spidse i spidserne. De ligner en drages skæl i udseende og har en storslået mørk metallisk grøn farve, hvorfra den har fået sit navn. Undersiden af bladene er en lysere grøn med særprægede sorte årer. Alocasia Dragon Scale har relativt små blomster, der kan dukke op når som helst på året. Se vores udvalg af Alocasia Planter''

Historien om Alocasia Dragon Scale

Alocasia-slægten er udbredt i naturen i hele Sydøstasien og i Australiens subtropiske områder. Ud over at blive brugt til dekorative formål, har alocasier en masse symbolik forbundet med dem. Man mener f.eks. at Alocasia planten, var den plante som i den berømte fabel Hans og bønnestagen, voksede sig så stor at den nåede til himlen. Alocasierne blev nævnt i både den vestlige og østlige version af historien. På grund af dette symboliserer disse planter, at tage chancer og gribe muligheder. Denne symbolske betydning har gjort at man ofte giver alocasia planter, herunder Alocasia Dragon Scale til personer man ønsker at give held til.

Vanding

Alocasia Dragon Scale vil trives i jord som er lettere våd. Vand kun når det øverste jordlag er begyndt at tørre ud, cirka en gang om ugen. Det handler om at finde den gyldne middelvej mellem hvornår Alocasia Dragon Scale er tør og er overvandet, så sørg for, at planten ikke er for våd, da dette vil forårsage rodproblemer (Og potentiel død). Når der ikke er tilstrækkelig fugt, vil Alocasia Dragon Scale begynde at vise tegn på tørhed, såsom brune, tørre bladspidser. I vinterdvaleperioden bør planten vandes sjældnere, men den kan ikke gå uden vand i mere end fjorten dage.

Med hensyn til luftfugtighed kræver Alocasia Dragon Scale højere luftfugtighedsniveauer (Ca. 50-80%). De fleste boliger har en naturlig luftfugtighed på omkring 30 %, så afhængigt af dit specifikke inde miljø, kan det være nødvendigt at supplere med ekstra fugt i luften. Dette kan opnås ved at placere en luftfugter i nærheden af Alocasia Dragon Scale eller ved at placere en bakke halvt fyldt op med vand under planten (Sørg altid for, at intet vand rører rødderne eller bunden af jorden). Nogle mennesker foretrækker at bestøve bladene, men hvis du går denne vej, bliver du højst sandsynligt nødt til at bestøve dagligt for at se en forskel. Desuden kan overbestøvning af bladene på din Alocasia Dragon Scale forårsage yderligere problemer. På grund af bladarkitekturen kan vand og fugt nogle gange samle sig i rillerne og sætte sig på bladene. Når dette sker over en længere periode, opstår der vandproblemer, som i sidste ende kan føre til bladtab.

Placering

Alocasia Dragon Scale er vant til at store bevoksninger i regnskoven dækker for planten, og derfor trives den bedst i indirekte lys. Undgå direkte sollys, da det kan forårsage solbrændte blade. Roter din plante med jævne mellemrum for at holde væksten jævn på alle sider.

Temperatur

Alocasia Dragon Scale trives ved almindelig indendørstemperatur fra 15 til 30°C. Vær opmærksom på, at langvarig udsættelse for kolde temperaturer kan få planten til at gå i dvale. Alocasia Dragon Scale vokser bedst ved normal stuetemperatur, men du skal sikre dig, at den ikke sveder. Hvis der er vanddråber på enderne af bladene, skal du flytte det til et køligere sted eller vurdere, om du har overvandet det.

Gødning

Alocasias er kendt for at være utrolig sultne, og Alocasia Dragon Scale er ingen undtagelse. Udover en god organisk jord, foretrækker den at gødes en gang om måneden i forårs- og sommermånederne. Disse planter vokser vildt i naturen på de kalkrige bjerge i Borneo, og de trives i calciumrige, let alkaliske miljøer. Tilføjelse af calciumcarbonat eller lignende calciumrig gødning, såsom perlekalk eller benmel, til din potteblanding, vil forsyne din Dragon Scale med alt det den har behov for. Det anbefales også, at du behandler din plante med en afbalanceret flydende gødning en gang om måneden i hele vækstsæsonen. Når vækstsæsonen slutter, og planten går ind i sin hvilefase (Vinter), er gødning ikke nødvendig.

Ompotning

Ompotning er afgørende, når det gøres korrekt! Når Alocasia Dragon Scale er vokset ud af sin nuværende potte, vil den sætte pris på at blive ompottet. Tegn du skal være opmærksom på, er rødder der kommer ud af de nederste huller i potten, eller vand der løber lige gennem planten. Alocasia Dragon Scale skal normalt genplantes hvert 1-2 år. Fordi denne plante er følsom over for ændringer (Og væksten aftager i løbet af vinteren), skal du altid sørge for, at planten er sund og glad, før den ompottes, især om foråret og sommeren. Husk at bruge en løs, veldrænende potteblanding til ompotning. Med hensyn til potten, gå kun til en størrelse, der er cirka 4-5 cm større i diameter end den eksisterende potte. Dette fremmer en sund og vellykket vækst for Alocasia Dragon Scale, mens en for stor potte og for meget plads faktisk kan skade planten. Ompotning er nødvendig for at tillade rødderne at vokse kontinuerligt, og frisk jord er med til at give planten et helt nyt liv!

Udfordringer med Alocasia Dragon Scale

Gule blade

Gule blade er generelt tegn på overvanding. Det kan lejlighedsvis også være en indikator for råd i roden. Reducer vanding for at forhindre yderligere misfarvning af blade, og overvej at inspicere rødderne hos din Alocasia Dragon Scale for at opdage de tidlige tegn på råd i roden.

Krøllede blade

Hvis bladende på din Alocasia Dragon Scale begynder at bøje eller krølle, er det et normalt tegn på vand- og fugt mangel. Tjek at du ikke drukner din plante, og øg om muligt luftfugtigheden omkring den.

Blade falder af

Hvis din Alocasia Dragon Scale mister blade, er det højst sandsynligt på grund af mangel på lys, vand eller fugt. Undersøg din plantes vækstmiljø for at se, hvad der mangler. Det er normalt for Alocasia Dragon Scale at gå i dvale i efterårs- og vintermånederne og tabe alle deres blade. Dette sker ikke altid indendørs, men det er muligt. Bliv ikke forskrækket, hvis din plante går i dvale! Du skal blot reducere din vanding og vente på, at det går over. Det tidlige forår skal give antydninger af ny vækst.

Skadedyr og sygdomme

Hold altid øje med skadedyr og slip af med dem hurtigst muligt. Svamp, skæl, spindemider og trips er alle almindelige stueplanteskadedyr, der kan skade en Alocasia Dragon Scale. Undersøg din plante regelmæssigt for skadedyr og påfør et insektmiddel ved første glemt af et angreb. Den er også tilbøjelig til at rådne i roden, hvilket hovedsageligt skyldes utilstrækkelig vanding og/eller dræning.

Hvorfor mister min alocasia sine blade/blade bliver grimme?

Alocasia planter kan miste deres blade før de producerer nye. Dette kan ske af forskellige årsager, såsom sæsonmæssige ændringer, ændringer i vækstforhold eller almindelig aldring af planten.

Hvordan kan jeg forhindre, at min Alocasia Dragon Scale bliver for stor?

Alocasia Dragon Scale er en plante, der kan vokse hurtigt, og hvis den ikke holdes i skak, kan den blive for stor til dit hjem. For at forhindre, at din plante bliver for stor, kan du beskære den regelmæssigt. Beskæring af de største blade vil hjælpe med at kontrollere størrelsen på planten og samtidig stimulere ny vækst.

Hvordan kan jeg formere min Alocasia Dragon Scale?

Du kan tage stiklinger fra moderplanten ved at skære en del af stammen med et par blade og rødder og placere den i en ny potte med jord.

Hvordan kan jeg forhindre, at bladene på min Alocasia Dragon Scale bliver støvede?

Bladene på Alocasia Dragon Scale kan tiltrække støv, især hvis de er placeret i et støvet miljø eller tæt på en ventilator. For at forhindre, at bladene bliver støvede, kan du tørre dem forsigtigt af med en fugtig klud eller svamp. Du kan også bruge en blød pensel eller støvklud til at fjerne støv fra bladene regelmæssigt. Det er også en god idé at placere din plante et sted, hvor den ikke er i direkte træk eller i et støvet område for at minimere mængden af ​​støv, der samler sig på bladene.

Kan jeg placere min Alocasia Dragon Scale udenfor?

Alocasia Dragon Scale er en tropisk plante, der trives bedst i varme og fugtige miljøer, så den kan ikke tåle kulde og frost. Det er derfor bedst at holde din Alocasia Dragon Scale indendørs, hvor du kan kontrollere dens vækstbetingelser og beskytte den mod kulde og frost.

Hvorfor krøller bladene på min Alocasia Dragon Scale, selvom den har tilstrækkelig vand og lys?

Krøllede blade kan være et tegn på, at din Alocasia Dragon Scale mangler næringsstoffer. Det anbefales at give planten en god organisk gødning en gang om måneden i forårs- og sommermånederne. Du kan også øge luftfugtigheden omkring din plante og sørge for, at den ikke udsættes for træk eller direkte sollys, da dette kan påvirke dens trivsel.