Sådan passer du din Alocasia Black Velvet

Skrevet af: Stine Bøllingtoft

|

|

Tid til at læse 6 min

Alocasia Black Velvet

''Alocasia Black Velvet er en fantastisk plante med mørkegrønne, næsten sorte blade og en smuk fløjlsagtig tekstur. Denne eksotiske plante er en del af Alocasia-familien og stammer oprindeligt fra Sydøstasien. Med den rette pleje kan Alocasia Black Velvet blive en fantastisk tilføjelse til din indendørs plantesamling. Se vores udvalg af Alocasia planter''

Historien om Alocasia Black Velvet

Alocasia Black Velvet er en del af Alocasia-familien, som består af mere end 70 forskellige tropiske planter. Denne slægt stammer fra Sydøstasien, hvor de vokser i det fugtige og varme klima i regnskove og flodbredder. Deres imponerende og eksotiske udseende har gjort dem til et populært valg blandt planteentusiaster og samlere over hele verden.

 

Alocasia Black Velvet er en særlig bemærkelsesværdig art inden for slægten på grund af dens mørkegrønne, næsten sorte blade og den unikke fløjlsagtige tekstur. Disse blade har lysere grønne årer, der danner en fantastisk kontrast. Denne mørke farve og tekstur fungerede som en tilpasning i sit naturlige miljø, hvor den voksede i skyggen af større træer og planter. Farven hjalp med at absorbere det begrænsede lys, der nåede planten, og gav den mulighed for vokse godt ved hjælp af fotosyntese. Det specifikke navn ' Alocasia Black Velvet' henviser til den mørke farve og fløjlsagtige overflade på bladene.

 

Alocasia Black Velvet blev først opdaget og beskrevet af botanikere i det 20. århundrede. På grund af dens smukke og iøjnefaldende udseende, blev den hurtigt populær blandt planteelskere og indendørs gartnere. I dag er Alocasia Black Velvet en eftertragtet plante blandt samlere og entusiaster, der værdsætter dens unikke æstetik og dekorative værdi.

Takket være den stigende interesse for indendørs planter og tropiske arter i de seneste år er Alocasia Black Velvet blevet mere tilgængelig på markedet. Dog er det stadig vigtigt at sikre, at disse planter dyrkes og handles på en bæredygtig og etisk måde for at beskytte deres naturlige levesteder og bevare biodiversiteten i deres oprindelige miljøer.

Vanding

Alocasia Black Velvet har en præference for jævnt fugtig jord uden at blive overvandet. For at opnå dette skal du sørge for at vande din plante regelmæssigt, ca 1-2 gange hver 10. dag, men lad den øverste del af jorden tørre let ud mellem vandingerne. Dette vil hjælpe med at forhindre rodråd og andre problemer, der kan opstå på grund af for meget fugtighed omkring rødderne. I varmere måneder vil planten kræve hyppigere vanding, mens den vil kræve mindre vand i de køligere måneder.

 

En god metode til vanding af Alocasia Black Velvet er at bundvande, hvilket indebærer at placere kokospotten i en skål eller bakke fyldt med vand. Dette tillader rødderne at suge det nødvendige vand og fugtighed op, uden at overvande jorden og skabe problemer med rodråd. Efter 15-30 minutter kan du fjerne kokospotten fra vandet og lade overskydende vand dræne ud, før du sætter din Alocasia Black Velvet tilbage på dens normale plads.

Placering

Alocasia Black Velvet trives bedst under indirekte sollys eller filtreret lys. Det er vigtigt at undgå direkte sollys, da det kan forårsage bladforbrændinger og skade plantens følsomme, fløjlsagtige blade. En ideel placering for din Alocasia Black Velvet ville være nær et øst- eller vestvendt vindue, hvor den kan modtage godt, men ikke for skarpt, lys.


I naturen vokser Alocasia Black Velvet i skovbunden under større træer og planter, hvilket betyder, at den er vant til at leve under dæmpet lysforhold. For at efterligne dette miljø kan du placere planten et sted i dit hjem, hvor den vil modtage passende mængder af indirekte lys, som vil skabe optimale forhold for dens vækst og sundhed.

Temperatur

Alocasia Black Velvet foretrækker varme temperaturer mellem 18 og 30 grader. Undgå temperaturer under 15 grader, da planten kan blive stresset og begynde at tabe blade.


Derudover er Alocasia Black Velvet en tropisk plante, der foretrækker høj luftfugtighed. For at øge luftfugtigheden omkring planten kan du placere den på en bakke fyldt med vand og småsten, hvilket vil skabe et fugtigt mikroklima omkring planten, når vandet fordamper. Alternativt kan du bruge en luftfugter i nærheden af planten eller give den et let "brusebad" med en sprayflaske for at øge luftfugtigheden og holde bladene glade og sunde.

Gødning

Gød din Alocasia Black Velvet hver 4-6 uge i vækstsæsonen (forår og sommer) med en svag opløsning af flydende gødning designet til indendørs planter. Læs altid etikken og følg brugsanvisningen på den gødning du vælger. Undgå at gøde om vinteren, når planten er i hvilefase.

Ompotning og beskæring

Alocasia Black Velvet er en hurtigt voksende plante, der kan kræve ompotning hvert andet år eller efter behov, når rødderne begynder at fylde potten. Da planten vokser i en nedbrydelig kokospotte, behøver den ikke omplantes i en ny kokospotte. Det eneste du skal gøre at at vælge en større potteskjuler og placere kokospotten med planten i den nye potteskjuler hvor du har lagt en dræningsbund bestående af lecakugler. Derefter skal du omhyggeligt fylde den op med jord omkring kokospotten, så den er dækket til. 

 

Efter ompotning skal du vande planten grundigt for at hjælpe jorden med at slå sig ned og fjerne eventuelle luftlommer omkring rødderne. Placer derefter planten tilbage på dens normale placering og fortsæt med regelmæssig pleje.

 

Alocasia Black Velvet kræver minimal beskæring, da den ikke vokser vildt. Dog vil beskæring hjælpe planten med at fokusere sin energi på ny vækst og holde den sund og velplejet. F.eks ved at fjerne eventuelle gule, brune eller visne blade.

Udfordringer med Alocasia Black Velvet

Gule blade

Alocasia Black Velvet kan få gule blade som en konsekvens af overvanding. Når rødderne står for længe i våd jord, kan det medføre at rødderne rådner og bladene bliver gule. For at løse dette problem, skal du kontrollere jordens fugtighedsniveau ved at stikke en finger eller en pind et par centimeter ned i jorden. Hvis det føles vådt, skal du reducere vandingsfrekvensen. Det er vigtigt at finde den rette balance mellem vandingsmængde og -frekvens for at sikre en sund plante.

Brune bladspidser

Brune bladspidser på din Alocasia Black Velvet kan være et resultat af lav luftfugtighed eller utilstrækkelig vanding. Denne plante trives bedst i et miljø med høj luftfugtighed. For at øge luftfugtigheden omkring din plante kan du placere den på en bakke fyldt med vand og småsten eller bruge en luftfugter. Kontroller også, at planten får den rette mængde vand, og juster vandingen om nødvendigt.

Skadedyr og sygdomme

Alocasia Black Velvet kan være modtagelig for skadedyr som bladlus og spindemider. Hold øje med tegn på skadedyrsangreb, såsom misfarvede blade, vækstproblemer eller små insekter på planten. Hvis du opdager skadedyr, kan du behandle planten med insektsæbe eller et passende insektmiddel. Fjern eventuelle angrebne blade for at forhindre spredning af skadedyr til andre dele af planten.


Alocasia Black Velvet kan være modtagelig for forskellige sygdomme som bladplet, svampeinfektioner og bakterielle infektioner. Forebyggelse er nøglen til at holde din plante sund og sygdomsfri. Sørg for at give din Alocasia Black Velvet den rette pleje, herunder passende vanding, gødning og beskæring. Hvis du opdager tegn på sygdom, skal du fjerne de inficerede dele af planten og behandle den med et passende middel.

Er Alocasia Black Velvet en begynderplante?

Nej, Alocasia Black Velvet betragtes generelt ikke som en begynderplante, da den kræver en vis pleje og opmærksomhed for at trives. Den har specifikke krav til vanding, lys, temperatur og luftfugtighed, som kan gøre den lidt udfordrende at dyrke for nybegyndere. Hvis du er en erfaren planteentusiast eller er villig til at lære og tilpasse dig til plantens behov, kan du dog sagtens have succes med at dyrke en Alocasia Black Velvet.

Er Alocasia Black Velvet giftig for kæledyr?

Ja, Alocasia Black Velvet er giftig for både hunde og katte. Planten indeholder giftstoffer, som kan forårsage irritation i mund og hals, opkastning og savlen, hvis den indtages. Hold derfor planten utilgængelig for kæledyr og børn.

Hvordan kan jeg øge luftfugtigheden for min Alocasia Black Velvet?

Du kan øge luftfugtigheden for din Alocasia Black Velvet ved at placere den på en bakke med småsten og vand eller ved at bruge en luftfugter. Du kan også regelmæssigt spraye vand på bladene for at øge den omgivende fugtighed.

Hvordan beskærer jeg min Alocasia Black Velvet korrekt?

For at beskære din Alocasia Black Velvet skal du fjerne eventuelle gule, brune eller beskadigede blade ved at skære dem af ved stilkens base med en ren, skarp saks. Dette vil hjælpe planten med at fokusere sin energi på at udvikle nye, sunde blade.

Hvorfor krøller bladene på min Alocasia Black Velvet?

Krøllede blade på din Alocasia Black Velvet kan skyldes flere faktorer, herunder lav luftfugtighed, over- eller undervanding, eller pludselige temperaturændringer. Kontroller plantens omgivelser og juster plejen efter behov for at sikre, at den får de optimale betingelser for vækst.