Sådan passer du din Alocasia Bambino

Skrevet af: Stine Bøllingtoft

|

|

Tid til at læse 5 min

Alocasia Bambino og en person der sprøjter med en flaske på bladene

''Alocasia Bambino betragtes som en af de største og mest populære dekorative planter i Alocasia-slægten. Bambino-sorten er som de fleste andre Alocasia, lidt svære at dyrke. Men uanset om du er erfaren eller nybegynder, indenfor plante dyrkning, Så kan du nemt lære at passe den. Den har fantastiske pilespidsblade med en lilla underside og en top med livlige og mønstret vener. Selvom Alocasia Bambino er svær at dyrke, er den ikke svær at passe indendørs, så længe du giver den de rigtige plejerutiner, såsom skarpt, indirekte lys, moderat vanding, høj luftfugtighed og gennemsnitstemperatur. Se vores udvalg af Alocasia planter''

Historien om Alocasia Bambino

Alocasia-planter er en gruppe af knoldvækster som er flerårige planter, der blomstrer i naturen. Alocasia-slægten har 79 dokumenterede arter, som alle findes i tropiske og subtropiske områder i verden, én af dem er Alocasia Bambino. De har ofte hjerteformede blade, der kan blive 20 til 90 cm lange. Disse blade bæres af lange blomstrende bladstilke, der blomstrer om foråret og sommeren.

Vanding

Vanding er nok den sværeste og mest tidskrævende del af Alocasia Bambino plejen. I betragtning af dens oprindelse i de tropiske lande i Sydøstasien og Australien, hvor den blomstrer i tørre temperaturer, skal du være meget forsigtig med dens vanding. Med andre ord, overvand ikke. Vanding af Bambino, som de fleste andre Alocasia-arter, bør udføres ugentligt, når de øverste centimeter af jorden er tørre, og med regelmæssig vand bestøvning for at hjælpe med at holde jorden fugtig i stedet for våd. Den kan ikke lide at blive overvandet, men den kan heller ikke lide at være under vandet i længere tid, da det får bladkanterne til at blive brune.

Luftfugtighedsmæssigt trives Alocasia Bambino planter bedst, ligesom alle andre tropiske planter, i højere luftfugtighedsniveauer på omkring 60% og er således meget effektiv, når der er fugt i luften. For at øge luftfugtigheden skal du flytte planten tættere på bruseren eller sprøjte den oftere.

Placering

Det naturlige habitat for Alocasia bambino, er den tropiske zone i Sydøstasien og Australien. Denne type vokser ikke i direkte sollys, fordi de højere træer skygger for at beskytte planten mod solens direkte varme. Planten kræver dog lys; inddirekte sollys vil være tilstrækkeligt. Indendørs kan den placeres nær en vindueskarm med mere lys, men den bør ikke udsættes for direkte sollys.

Temperatur

Alocasia Bambino trives ved almindelige indendørstemperaturer fra 15 til 30 grader. Vær opmærksom på, at langvarig udsættelse for kolde temperaturer kan få planten til at gå i dvale. Planten vokser bedst ved normal stuetemperatur, men du skal sikre dig, at den ikke sveder (proces kaldet guttation). Hvis der er vanddråber på enderne af bladene, skal du flytte det til et køligere sted eller vurdere, om du har overvandet den.

Gødning

Det er afgørende at give den rette næring til din Alocasia Bambino, for at planten kan vokse sig stor, med store smukke blade. Det er bedst at gøde den i hele dens aktive vækststadie, som er i de varmere årstider. Mens du vander, prøv at bruge en 14 fortyndet komplet flydende gødning. Alocasia Bambino har ligesom andre Alocasia brug for skønhedssøvn og en hvileperiode. Gød planten sparsomt i den kolde årstid, når den ikke er aktivt i udvikling.

Ompotning og beskæring

Det er at foretrække at ompotte din Alocasia Bambino, når den er mindst to til tre år gammel. Du behøver derfor ikke at ompotte den i en større potte de første par år, fordi det er en dværg-Alocasia-sort. Det bedste tidspunkt at ompotte er normalt under formeringsprocessen om sommeren eller foråret, da dette giver de skadede rødder mulighed for at udvikle sig ordentligt.

Flere planter kræver beskæring af en af to årsager. Du beskærer dem enten for at forhindre dem i at blive for lange, store eller uregerlige, eller du beskærer dem for at holde dem sunde. Dog klippes Alocasia Bambino regelmæssigt, for at holde den tør, ren og støvfri. For at holde planten fra at spilde ressourcer og fri for sygdomme og skadedyr, skal døde eller rådnende blade fjernes.

Udfordringer med Alocasia Bambino

Gule blade

Utilstrækkelig vanding eller overvanding er to hovedårsager til Alocasia Bambino får gule blade. Fordi disse planter foretrækker vand og ikke er tolerante for tørke, er dehydrering et alvorligt problem, der kan få bladene til at blive matte. Desuden kan fugtig eller vandfyldt jord kvæle rødderne og få bladene til at se blege og gule ud.

Den enkleste måde at modvirke gule blade på, er at give Alocasia Bambino den rette mængde vand. Vand planten mere regelmæssigt, eller skær ned på mængden og hyppigheden af vandingerne.

Brune spidser

Der er et par mulige forklaringer på at din Alocasia Bambino får brune spidser. Overvanding er den mest typiske årsag. Alocasia er tropiske planter, der kræver fugtig, men ikke våd jord. At lade jorden tørre ud mellem vandingerne vil hjælpe med at forhindre brune spidser.

For meget direkte solskin er en anden årsag til brune spidser. Alocasia Bambino foretrækker stærkt indirekte lys, mens direkte sollys kan svide bladene, hvilket resulterer i brune spidser. At flytte din plante til et sted med mere skygge, kan hjælpe på situationen.

Gødnings forbrænding kan også forårsage brune spidser. For meget gødning eller gødning med for meget nitrogen kan forårsage bladbrænding ligesom menneskers hud kan brænde/svitse af hvis der kommer syre på huden.

Blade falder af

Der er et par muligheder for, hvorfor din Alocasia bambinos blade falder af. Det kan skyldes mangel på lys, for meget vand eller skadedyr/sygdomme.

Hvis du har mistanke om overvanding, skal du sørge for at lade jorden tørre ud mellem vandingerne. Prøv at flytte Alocasia Bambino til et lysere område, hvis den ikke modtager nok lys (men væk fra direkte sollys). Undersøg bladene omhyggeligt for tegn på insekter eller svamp, hvis du har mistanke om at der er skadedyr eller sygdomme, så påfør et organisk pesticid eller fungicid efter behov.

Skadedyr og sygdomme

Desværre er Alocasia Bambino modtagelige for infektioner og skadedyr. Mellus, spindemider, bladpletter og stængel- og rodråd er de mest udbredte skadedyr, som planten oplever. Men ved at tage forebyggende forholdsregler kan du simpelthen undgå disse problemer. Disse forholdsregler omfatter at holde planten ren, tør og godt hydreret. Rengør Alocasia Bambino regelmæssigt med en planterens eller simpelt med vand.

Hvordan kan jeg identificere og behandle skadedyr på min Alocasia Bambino?

Skadedyr som bladlus og spindemider kan angribe Alocasia Bambino, og det er vigtigt at kunne identificere dem og behandle dem effektivt. Nogle tegn på skadedyrsangreb kan omfatte små insekter, pletter på bladene eller spindelvæv på planten. Behandlingsmetoder kan omfatte anvendelse af pesticider eller naturlige løsninger som neem-olie eller sæbevand. Det er vigtigt at behandle skadedyr på din Alocasia Bambino hurtigt for at undgå alvorlige skader på planten.

Kan Alocasia Bambino tåle lav luftfugtighed?

Alocasia Bambino foretrækker en høj luftfugtighed, da den oprindeligt kommer fra tropiske områder med høj luftfugtighed. Men det betyder ikke, at den ikke kan overleve i lavere luftfugtighed. Hvis du bor et sted med tør luft, kan du stadig dyrke Alocasia Bambino ved at give den regelmæssig vanding og ved at sprøjte bladene med vand jævnligt for at øge luftfugtigheden omkring planten. Du kan også placere planten i nærheden af en luftfugter. Det kan også hjælpe at placere planten i et rum med en generel højere luftfugtighed, som f.eks. et badeværelse eller køkken.

Hvordan kan jeg formere min Alocasia Bambino?

Alocasia Bambino kan formeres ved hjælp af stiklinger eller deling af knolden. For at tage stiklinger, skal du skære en stængel med et par blade på og plante den i en ny potte med frisk jord. For at dele knolden, skal du fjerne planten fra potten og skille knolden i mindre dele, der hver har et eller flere blade og rødder.