Philodendron- og Fingerfilodendron planter alle taler om

Skrevet af: Stine Bøllingtoft

|

|

Tid til at læse 6 min

fingerfilodendron
philodendron

"Philodendron-planten er en af de mest populære stueplanter i verdenen. En anden nært beslægtet plante, har taget nettet med storm og er særligt blevet populær blandt bloggere. Denne plante kaldes monstera men har fået kælenavnet Fingerfilodendron, som ofte bliver forvekslet med philodendron slægten. I denne artikel vil vi undersøge de overraskende grunde til, at Philodendron er så populær, og hvorfor Fingerfilodendron er et ideelt valg af stueplante til ethvert hjem"

Philo Vs. Fingerfilodendron

Philodendron-planten er en af de mest populære stueplanter i verdenen og med god grund. Fra dets frodige blade til plantens lette pleje, er det ingen overraskelse, at den er så eftertragtet. 

 

Men hvad er de egentlige grunden til, at Philodendron er så populær? 

Der er mange overraskende fordele ved at eje en Philodendron, som får planten til at skille sig ud fra andre stueplanter. Dens luftrensende egenskaber og de sundhedsmæssige fordele gør er det ikke underligt, hvorfor denne plante er så populær blandt planteentusiaster i alle aldre og erfaringsniveauer. En anden nært beslægtet planten har taget nettet med storm og er særligt blevet populær blandt bloggere, da dens fyldige blade er en fryd for øjet. Denne plante kaldes monstera men har fået kælenavnet Fingerfilodendron, som ofte bliver forvekslet med philodendron slægten.

Er en Fingerfilodendron en philodendron-plante?

Nej, en Fingerfilodendron er ikke en Philodendron. Fingerfilodendron er en art i slægten Monstera, mens Philodendron er en anden slægt af planter i familien Araceae. Begge slægterne tilhører  dog samme familie, men de har forskellige egenskaber og udseende. Den fælles familiebetegenlse er også derfor Monstera planten kan kaldes for Fingerfilodendron.

Læs mere om historien og stilen af Fingerphilodendron.

Fordele ved at eje en Philo- eller Fingerfilodendron

Philodendron og Fingerfilodendron planter er begge utrolig populære stueplanter på grund af deres mange fordele. De er kendt for at have et meget lavt vedligeholdelse niveau og er nemme at passe, hvilket gør dem ideel til selv de travleste husstande. Derudover er både philodendron og Fingerfilodendron fremragende luftrenserer. De absorberer giftstoffer fra luften, såsom formaldehyd, som hjælper med at forbedre indeklimaet. Fingerfilodendron kan også hjælpe med at forbedre ens velvære og mentale sundhed. Undersøgelser har fundet ud af, at det at bruge tid omkring planter kan reducere stressniveauet og forbedre koncentrationen. Endelig er Fingerfilodendron æstetisk tiltalende og kommer i forskellige former og størrelser, så de passer til ethvert rum eller indretningsstil.

Luftrensende egenskaber

En af hovedårsagerne til, at Philo- og Fingerfilodendron er så populære, er deres luftrensende egenskaber. Især er Monstera planter også kendt som Fingerfilodendron, kendt for at absorbere forurenende stoffer fra luften, såsom formaldehyd, toluen og xylen. Dette gør Fingerfilodendron til et godt valg til ethvert indendørs miljø, da det hjælper med at holde luften ren og fri for toksiner. Fingerfilodendron hjælper også med at øge fugten i luften, hvilket kan hjælpe med at reducere tørhed i dit hjem og gøre det mere behageligt for dig.

Lav vedligeholdelse/nem pasning

En anden grund til, at disse to slægter er så populære, er på grund af planternes lave vedligeholdelseskrav. Fingerfilodendron er ikke en krævende plante, når det kommer til pleje, hvilket gør den ideel til travle husejere eller dem, der ikke har meget erfaring med planter. Philodendrons pleje er også minimal og en af de nemmeste plante at passe. De kræver minimal vanding og behøver kun lejlighedsvis beskæring og gødning. Derudover vokser den langsomt, så du ikke behøver at bekymre dig om at holde trit med trimning eller ompotning for ofte. Fingerfilodendron vokser derimod hurtigt ved ordentlig pasning. Fingerfilodendron planten monstera adansonii vil med tiden vokse sig stor og vil klatre på de nærliggende områder, eller ned til gulvet hvis den får lov til at hænge.

Populære sorter af Philodendroner

En af grundene til, at Philodendron er så populær, er på grund af dets brede udvalg af arter. Der er over 400-500 arter af Philodendron i verdenen, hvoraf mange er ideelle stueplanter. Populære sorter omfatter Green princess philodendron, heartleaf philodendron og Rojo congo philodendron. Afhængig af din plads og lysforhold kan du vælge en variant, der passer til dine behov. Plus, Philodendrons kommer i en række størrelser og former, hvilket gør dem velegnede til enhver type hjem eller kontorer. En anden grund til, at Philodendron er så populære, er at de er utrolig nemme at passe. De kræver minimal opmærksomhed og kan trives i indirekte sollys såvel som dårlige lysforhold. Derudover har de ikke brug for hyppig vanding, som andre planter gør, hvilket gør dem til et ideelt valg for travle mennesker eller folk, der ofte rejser.

Populære sorter af Fingerfilodendron

Monstera-slægten, også kendt som blogger planten, eller Fingerfilodendron er en slægt af klimplanter, der er hjemmehørende i tropiske områder i Central- og Sydamerika. Disse Fingerfilodendron planter er kendt for deres unikke, hullede blade og at de er store i størrelsen. Der er omkring 50 forskellige arter i slægten, hvoraf nogle af de mest almindelige omfatter Monstera deliciosa, Monstera adansonii, og Monstera obliqua. Fingerfilodendron kan vokse i et væld af forskellige miljøer, fra regnskovens skygge til inddirekte lyst.

Årsager til, at Philo- og Fingerphilodendron er så populær

Philodendron-planter har altid været det sikre valg ift. at vælge den rigtige plante. men Monstera har i det sidste årti vokset i popularitet og indtaget tronen og dermed titlen som den mest eftertragtet plante. Monstera-planter, Fingerfilodendron er blevet populær af flere årsager. En af de primære årsager er deres unikke, hullede blade, som kan være meget dekorative og give et tropisk udseende til ethvert rum.

Forskellige størrelser

En af grundene til, at Philodendron er så populær, er dens forskellige størrelser. Uanset om du har en lille lejlighed eller et stort hus, er der en Philodendron, der passer til dit hjem. Den kommer i størrelser lige fra mini bordplanter til enorme gulv-til-loft planter, så der er helt sikkert en, der passer perfekt til dit rum. For dem med begrænset plads er mindre varianter såsom Green princess Philodendron et ideelt valg. Denne plante kan nemt dyrkes indendørs og kræver minimal vedligeholdelse, hvilket gør den perfekt til begyndere. På den anden side, hvis du vil have noget større og mere dramatisk, så er Fingerfilodendron planten, Monstera Deliciosa en god mulighed. Denne klatrende plante kan blive op til 3 meter høj og har store blade med unikke udskæringer, som med garanti vil klæde ethvert rum i dit hjem.

Forskellige former

En anden grund til, at Philodendron er så populær, er på grund af dens mange forskellige former og størrelser. Den kommer i både slæbende og klatrende varianter samt en bred vifte af bladformer og farver. Dette giver dig mulighed for at vælge den perfekte plante til ethvert rum eller designstil. Uanset om du leder efter et stort, frodigt eksemplar til at fylde et tomt hjørne eller et lille, kompakt eksemplar til at tilføje et strejf af grønt til dit skrivebord, er der helt sikkert en Philodendron, der passer ind. Derudover kommer de i en række farver fra lysegrøn til dyb lilla, så du kan finde en, der perfekt komplementerer indretningen i dit hjem.


Monstera planten også kaldet Fingerfilodendron, er blevet populær, da især monstera delicosa's udforming har gjort den perfekt som baggrund til diverse billeder på sociale medier. Disse Fingerfilodendron er ofte med i reklamer for at skabe noget tropisk stemning til et produkt som ansigtscreme eller parfume. 

Monstera Adansonii bliver ofte brugt som vægpynt, da de kan vokse op af alting og dække en væg uden at det bliver for voldsomt at se på. De er lette og elegante som giver rummet noget helt særligt.

Philodendrons farver

En Fingerfilodendron har altid en flot grøn farve men philodendron derimod, har de mest storslående farver. Et af de mest slående træk ved Philodendron er dets farverige blade. Fra lysegrøn til dyb rød og endda brogede nuancer, kan disse planter passe ind i enhver boligindretning. bladet spænder fra brede til smalle blade og kan komme i en række forskellige former og teksturer. Farvepaletten gør det nemt at tilføje denne plante til ethvert rum i dit hjem uden at støde sammen med andre elementer i din indretning. Derudover giver de livlige farver en øjeblikkelig pop af liv og energi, så dit rum føles mere levende og indbydende. Plus, de farverige blade tiltrækker opmærksomhed og får dine gæster til at lægge mærke til det.

Konklusion

Philodendron er en af de mest populære stueplanter med god grund. Den er nem at passe på, har luftrensende egenskaber og kommer i en række forskellige størrelser, former og farver. De sundhedsmæssige fordele er også et stort plus. 

Hvis du ønsker at tilføje en smule grønt til dit hjem, er en Philodendron et godt valg.


En klar vinder, som er svær at vippe af pinden, vil i det næste årti igen være bloggerplanten, Monstera som også kaldes Fingerfilodendron. Den er nem og kan både holdes lille, men hvis man giver den lov, vil den bredde sig og smukt indtage rummet. Disse planter kan nydes af dig selv, men også stolt vises frem til husets gæster.