Ficus Slægten: Mere end bare et figentræ

Skrevet af: Stine Bøllingtoft

|

|

Tid til at læse 4 min

nærbillede af en grøn ficus elastica

"Ficus slægten er en sand skattekiste af botanisk mangfoldighed. Med omkring 850 arter er der en Ficus for enhver smag.”

Ficus slægten

Hvis du nogensinde har tænkt, "Åh, en Ficus, det er bare et andet ord for figentræ, ikke?" så får du noget af en overraskelse. Ficus slægten er som en stor, broget familiefest, hvor hver enkelt medlem har sin egen unikke charme og personlighed. Fra de majestætiske Laurbærfigen, der kunne fortælle historier, der ville få dit hår til at rejse sig, til de charmerende gummiplanter, der er lige så fleksible som en gymnast ved OL, er der en Ficus for enhver smag og ethvert rum.

Ficus Slægten: Oprindelse og arter

Ficus slægten er en sand skattekiste af botanisk mangfoldighed. Med omkring 850 arter, der spænder fra træer og buske til slyngplanter og epifytter, er der en Ficus for enhver smag. Fælles for alle Ficus arter er, at de hører til morbær familien, Moraceae. 

 

Ficus er kendt for deres evne til at tilpasse sig en bred vifte af miljøer. De kan findes i alt fra tropiske regnskove til tørre ørkener, og fra bjergskråninger til flodbredder. Ficus har en utrolig mangfoldighed i bladform og -størrelse, fra de små, hjerteformede blade af klatrende Ficus arter til de store, violinformede blade af Ficus Lyrata.

 

Lad os dykke ned i nogle af de mest populære arter i denne fantastiske slægt, og opdage, hvad de kan tilbyde dig som husplanter. Fra den farverige Ficus Elastica Belize til den dramatiske Ficus Lyrata, er der en Ficus, der venter på at bringe et strejf af tropisk skønhed ind i dit hjem, du kan finde dem alle i vores ficus kollektion.  Så læn dig tilbage, slap af, og lad os tage en tur gennem Ficus' vidunderlige verden!

Ficus Elastica Belize

Lad os starte med Ficus Elastica Belize. Denne plante er som den cool fætter, der altid har de nyeste gadgets og det mest trendy tøj. Med sine lysegrønne blade, der er så levende, at de næsten lyser op i rummet, er Belize en ægte showstopper. Den trives i lyse områder, men ikke i direkte sol, og skal tørre ud mellem vandingerne. Og ligesom den cool fætter, har den brug for lidt ekstra opmærksomhed for at holde sig i topform - en gang om måneden skal den have en omgang gødning. Belize er også kendt for sin robusthed og tilpasningsevne, hvilket gør den til en ideel plante for både erfarne plantepassere og nybegyndere. Så hvis du leder efter en plante, der kombinerer skønhed, stil og styrke, så er Ficus Elastica Belize det perfekte valg for dig!

Ficus Elastica Abidjan

Dernæst har vi Ficus Elastica Abidjan. Denne plante er som den sofistikerede onkel, der altid har en god vin i hånden og en endnu bedre historie at fortælle. Med sine dybe, mørke blade, der er så rige og luksuriøse, at de kunne få en vinconnaisseur til at græde af glæde, er Abidjan en ægte klassiker. Den trives i lyse områder, men ikke i direkte sol, og skal tørre ud mellem vandingerne. Men Abidjan har er ikke bare en smuk facade. Den er også kendt for sin styrke og modstandsdygtighed, hvilket gør den til en ideel plante for både erfarne plantepassere og nybegyndere. Det er med garanti en plante der byder på meget og som kombinerer elegance, dybde og styrke.

Ficus Lyrata

Ficus Lyrata er en plante, der er kendt for at stjæle rampelyset. Denne plante er som den talentfulde musiker, der kan få en hel sal til at holde vejret med sin betagende optræden. Med sine store, grønne blade er Lyrata en ægte stjerne. Den trives i lyse områder, men ikke i direkte sol, og skal tørre ud mellem vandingerne. Men ligesom den talentfulde musiker, har den brug for lidt ekstra pleje. Den skal vandes regelmæssigt i vækstsæsonen, men pas på ikke at overvande den. Og husk, at den skal have mindre vand fra efteråret til den sene vinter. Med sin storslåede fremtoning og sin evne til at tilpasse sig forskellige forhold, er denne plante mere end bare en plante - den er en ægte stjerne!

Ficus Microcarpa

Ficus Microcarpa er en plante, der vækker undren og beundring i ethvert rum. Dens slanke stamme og flotte grene med små fine blade, snor sig som kærlige arme, der omfavner luften omkring sig. Selvom Ficus Microcarpa kan virke mystisk, er dens pleje ikke så kompleks. Denne plante har brug for lys, men ikke direkte sollys. Sørg for at placere den et sted, hvor den kan nyde solens milde stråler og husk at vand den regelmæssigt men lad jorden tørre ud mellem vandingerne. Fra efteråret til den sene vinter, skal du give den lidt mere plads til at trække vejret og reducere vandmængden. Ficus Microcarpa trives både i en smuk potte og som en fantastisk bonsai. Du kan forme dens grene og skabe et miniature landskab, der vil fortrylle enhver, der beundrer det. 

Ficus Elastica Tineke

Endelig har vi Ficus Elastica Tineke. Denne plante er som den farverige bedstemor, der altid har en kage i ovnen og et smil på læben. Med sine flerfarvede blade, der er grønne, hvide og lyserøde, og som er så livlige, at de kunne få en regnbue til at se bleg ud, er Tineke en ægte livsnyder. Når det kommer til pleje, er Tineke en ener. Den elsker sollys, men ikke det brændende middagssol lys, der får os til at skælve. Placer den et sted, hvor den kan nyde morgen- eller eftermiddagssolen, og se den stråle med sine farverige blade. Vanding er også vigtigt for Tineke. Den elsker at blive forkælet med moderat vanding, men pas på ikke at overvande den . Lad jorden tørre en smule ud mellem vandingerne, så den kan suge til sig som en tørstig sjæl på en varm sommerdag. 

Find den Ficus der passer til dig

Så der har du det, en introduktion til den fantastiske verden af Ficus planter. Fra den trendy Ficus Elastica Belize med sine lysegrønne blade, der er så levende, at de næsten lyser op i rummet, til de andre medlemmer af Ficus-familien, hver med deres unikke charme og skønhed. 

Så dyk ned i Ficus kollektionen og find den plante, der passer perfekt til dig! Og husk, ligesom med familien, er det vigtigste ved at passe en Ficus at give den masser af kærlighed og opmærksomhed. Så pas godt på din Ficus, og den vil give dig mange års skønhed og glæde til gengæld.