Nyctinasty: Calathea Planternes Forunderlige Natlige Dans

Skrevet af: Stine Bøllingtoft

|

|

Tid til at læse 3 min

calathea Orbifolia ved lyserød baggrund

"Calathea planter danser i takt med solens rytme - Dette er historien om Nyctinasty, plantens natlige godnat dans.”

Calathea har sin egen rytme

Har du nogensinde undret dig over, hvorfor dine Calathea planter ser ud til at have en helt egen rytme? Hvorfor de løfter deres blade om aftenen og sænker dem igen om dagen? Dette fascinerende fænomen kaldes "nyctinasty", og det er en del af Calathea plantens utrolige tilpasning til naturen. Lad os dykke dybere ned i dette emne og opdage, hvordan denne natlige dans påvirker din Calathea plante.

Hvad er Nyctinasty?

Nyctinasty er et lidt kompliceret ord, men det beskriver faktisk noget ret simpelt og fascinerende. Det er et udtryk, vi bruger til at beskrive, hvordan nogle planter, som Calathea, ændrer deres position eller form i løbet af dagen og natten.

 

Forestil dig, at du ser en blomst eller et blad på en plante. I løbet af dagen er det bredt ud, men når mørket falder på, begynder det at folde sig sammen eller løfte sig op. Dette er nyctinasty i aktion!

 

The Daily Garden har fundet frem til at ordet "nyctinasty" kommer fra to græske ord: "Nox eller Nyct", som betyder nat, og " nastic ", som betyder at bevægelse/lukke. Så nyctinasty er i bund og grund plantens måde at "lukke" for natten på.

 

Men det er ikke kun Calathea planter, der udviser denne adfærd. Andre planter som Maguritter og Tulipaner gør det også!

Hvordan opleves Nyctinasty ved andre planter?

Maguritter, også kendt som daisy, er kendt for deres charmerende hvide og gule blomster. Men disse blomster er ikke kun smukke at se på, de har også en interessant adfærd: de lukker deres blomster om natten og åbner dem igen om dagen. Dette er et eksempel på nyctinasty. Ved at lukke deres blomster om natten, beskytter maguritterne deres følsomme indre dele mod nattens kølige temperaturer og potentielle skadedyr.

 

Tulipaner er en anden blomst, der udviser nyctinasty. Disse farverige forårsblomster er kendt for deres lyse, kopformede blomster. Men ligesom maguritter, lukker tulipaner også deres blomster om natten. Dette hjælper dem med at bevare fugt og beskytte blomstens indre dele. Når solen stiger igen om morgenen, åbner tulipanerne deres blomster for at modtage lyset og fortsætte med fotosyntese.

potteplanten.dk brev tulipan

Hvordan Fungerer Nyctinasty hos Calathea?

Calathea planter er kendt for deres nyctinastiske adfærd. Når solen begynder at gå ned, og mørket falder på, begynder Calathea plantens blade at løfte sig opad. Dette kan se ud som om, at planten strækker sig mod himlen for at sige godnat til solen. Når daggry bryder frem, vender bladene sig igen nedad, klar til at absorbere dagens lys.

 

Dette er ikke bare en tilfældig bevægelse. Det er en del af plantens overlevelsesstrategi. Ved at løfte bladene om natten, minimerer Calathea planten vandtabet, da dens porer, som ellers ville være udsat for nattens køligere luft, bliver beskyttet. Det er som om planten pakker sig ind for natten, klar til at afslutte en succesfuld dags fotosyntese og hvile før den nye dags ankomst.

Så næste gang du ser din Calathea plante løfte sine blade om aftenen, ved du nu, at det er dens måde at sige godnat på.

Hvad Betyder Dette for Din Calathea Plante?

At forstå nyctinasty kan hjælpe dig med bedre at passe på din Calathea plante. For eksempel, hvis du bemærker, at din plante ikke løfter sine blade om natten, kan det være et tegn på, at den ikke får nok lys i løbet af dagen. På samme måde, hvis bladene forbliver løftet i løbet af dagen, kan det indikere, at planten får for meget lys.

 

Nyctinasty er også en påmindelse om, at Calathea planter er tropiske planter, der er vant til et miljø med høj luftfugtighed. At holde luftfugtigheden høj omkring din Calathea plante, og følge dens planteguide, kan hjælpe den med at udføre sin natlige dans mere effektivt og holde den sund og smuk.

Konklusion

Nyctinasty er blot en af de mange fascinerende aspekter ved Calathea planter. Denne natlige dans er et vidunderligt eksempel på naturens utrolige tilpasningsevner og skønhed. Næste gang du ser din Calathea plante løfte sine blade om aftenen, kan du nu værdsætte den videnskab og det vidunder, der ligger bag denne enkle bevægelse. Og husk, at ved at forstå din plantes naturlige rytmer og behov, kan du hjælpe den med at trives i dit hjem. Så lad os fejre Calathea plantens natlige dans og den utrolige natur, der gør det muligt. Du kan se alle de fantastiske Calathea Planter i vores Calathea Kollektion